Δεκατέσσερις Αυγούστου του 1981, Παρασκευή. Η ημέρα που μπορεί να… ποντάρει κάποιος με σιγουριά ότι θυμάται περισσότερο και πιο καθαρά από όλες του τις στιγμές στην πολυετή καριέρα του ως παίκτης και ως προπονητής ο πολύ γνωστός (και) στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό, Έβαλντ Λίνεν.

Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς τραυματισμούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου συνέβη τότε και στη δυσάρεστη θέση βρέθηκε ο Γερμανός ποδοσφαιριστής (που είχε… χαίτη εκείνη την εποχή) της Αρμίνια Μπίλεφελντ σε ένα ματς με τη Βέρντερ του Ότο Ρεχάγκελ στη Βρέμη, στο οποίο είχαν νικήσει με 1-0 οι γηπεδούχοι.

Με το ματς να είναι στο 20ο λεπτό, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν με καλές προϋποθέσεις στην επίθεση, ο πρώην τεχνικός των ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Πανιωνίου υποδέχθηκε την μπάλα λίγο έξω από την αντίπαλη περιοχή και προς τα αριστερά και με την Βέρντερ να είναι σε αμυντική ανισορροπία ο Νόρμπερτ Ζίγκμαν ακολούθησε τη λογική «περνάει είτε η μπάλα ή ο παίκτης». Κι επειδή δεν μπόρεσε να «κόψει» την μπάλα, σταμάτησε τον παίκτη, κάνοντας του ένα εγκληματικό τάκλιν και τη γλίτωσε με μια κίτρινη κάρτα. Πιθανόν επειδή ο διαιτητής εκείνη τη στιγμή ήταν σχεδόν στην άλλη άκρη του γηπέδου. Πρόκειται για το πιο γνωστό φάουλ στην ιστορία της Bundesliga όπως έχει γίνει γνωστό το συγκεκριμένο μαρκάρισμα.



Ο εξτρέμ της Αρμίνια έμεινε στο έδαφος για λίγα δευτερόλεπτα και σφάδαζε από τον πόνο και στη συνέχεια έπιασε το κεφάλι του, μη μπορώντας να πιστεύει το τι είχε συμβεί. Εικοσιπέντε εκατοστά ήταν, άλλωστε, το τραύμα που του προκάλεσε στον μηρό ο μπακ της Βέρντερ με αποτέλεσμα να φαίνεται το κόκκαλό του και χρειάστηκε να γίνουν 23 ράμματα στο… θύμα του. «Είναι σοκ να βλέπεις το πόδι σου να έχει ανοίξει», δήλωσε εκείνη την ημέρα ο Λίνεν, ο οποίος όταν σηκώθηκε από το χορτάρι δεν ήξερε τι να κάνει και προς τα πού να πάει και φαίνεται πως δεν σκεφτόταν καν το ενδεχόμενο να μείνει κάτω μέχρι να αναλάβει δράση το ιατρικό τιμ. Έβραζε, όπως είναι λογικό.



Το αναμενόμενο ήταν να τα βάλει με τον Ζίγκμαν που του προκάλεσε αυτή τη ζημιά. Ωστόσο, ο Λίνεν κατευθύνθηκε σαν ταύρος εν υαλοπωλείο προς τον πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Ελλάδος και του επιτέθηκε. Ο λόγος; «Νομίζω ότι κανείς υγιής φίλαθλος δεν πιστεύει ότι έγινε κάτι επίτηδες, αλλά όλοι είδαν πως ο προπονητής παρότρυνε τους παίκτες του να είναι πιο επιθετικοί. Κατηγορώ τον προπονητή της Βέρντερ για αυτό το φάουλ», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης ο Λίνεν. Πάντως, για καλή του τύχη έμεινε εκτός προπονήσεων για 17 ημέρες μόνο και χρειάστηκε περίπου έναν μήνα για να βρεθεί σε κατάσταση να πάρει μέρος σε ματς της ομάδας του.

«Για εμένα ήταν ένα σημάδι που έδειχνε ότι έπρεπε να μπει ένα τέλος στη βιαιότητα που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στο ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Λίνεν, ο οποίος αποφάσισε την περίοδο να κινηθεί νομικά κατά του Ζίγκμαν και του Ρεχάγκελ την περίοδο που ήταν στο νοσοκομείο. Η προσπάθεια του, πάντως, δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν δικαιώθηκε από τον δικαστή της Βρέμης που τόνισε ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει η πιθανότητα να υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Γελοία και πρωτόγονη χαρακτήρισε την απόφαση ο Λίνεν και σκέφτηκε να τραβήξει κι άλλο θέμα, αλλά λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών έκανε πίσω.

Πάντως, δήλωσε αργότερα: «Ο Νόρμπερτ ήταν το θύμα. Αυτό που του συνέβη, θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε κεντρικό αμυντικό τότε, επειδή αυτός ήταν ο τρόπος που παιζόταν τότε το παιχνίδι. Μου ζήτησε συγγνώμη αμέσως μετά το περιστατικό μέσω ενός ωραίου γράμματος. Ήταν σαφές ότι δεν ήθελε να με τραυματίσει. Μετά από αυτό το ανυπόφορο φάουλ, διαφοροποίησε τις πράξεις του κόντρα στους αντιπάλους του».

«Στιγματίστηκα ως ένας από τους πιο βίαιους αμυντικούς, παρότι δεν είχα αποβληθεί ούτε μια φορά στην καριέρα μου. Δεν μου έκανε κανένα σήμα ο Ρεχάγκελ, δεν είχα κάποια συνεννόηση μαζί του στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα», είπε ο Ζίγκμαν και κάποια χρόνια μετά ανέφερε: «Μετά από χιλιάδες φορές που έχω ερωτηθεί, είμαι ξεκάθαρος: δεν ήταν σκόπιμο. Ήταν κατά 90% θέμα ατυχίας, μπορούμε να το αποκαλέσουμε και μοίρα. Θεέ μου, πάντα δίνω το 1000%. Ήθελα να κερδίσω. Οι παίκτες της Μπίλεφελντ μας “ορμούσαν” σαν τρελοί και σε κάποια φάση ο Ότο μας φώναξε: πηγαίνετε και εσείς πάνω τους. Δεν εννοούσε ότι ήθελε να τους κάνουμε ζημιά. Αν ήθελα να του κάνω σκόπιμα φάουλ, δεν θα τραβιόμουν προς τα πίσω, όπως έκανα».

Μάλιστα, ο Ζίγκμαν αποκάλυψε: «Ύστερα από μια-δυο ημέρες ξεκίνησα να δέχομαι απειλές. Στη συνέχεια έλαβε δράση η αστυνομία, προσφέροντάς μου προστασία. Τη δέχθηκα επειδή κάποια άτομα τριγύριζαν έξω από το σπίτι μου». Τελικά, αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι του για λίγο καιρό, μέχρι να… κάτσει η σκόνη.



Ο Ζίγκμαν έμεινε εκτός από το δεύτερο ματς με την Αρμίνια, το οποίο διεξήχθη στο Μπίλεφελντ και ο Ότο Ρεχάγκελ κάθισε στον πάγκο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, όπως μετέδωσαν τα γερμανικά ΜΜΕ και ενώ κι ο ίδιος δέχθηκε αρκετές απειλές για τη ζωή του.

Τελικά, ύστερα από προσπάθεια διαρκείας και συγκεκριμένα σχεδόν 30 ετών, ο Ζίγκμαν έπεισε τον Λίνεν να συναντηθούν. «Ήμουν λίγο ανήσυχος αρχικά και σκέφτηκα να ακυρώσω το ραντεβού. Τελικά πήγα και ήταν υπέροχα. Επουλώθηκε η κατάσταση».

Ο παλαίμαχος αμυντικός πήρε την απόφαση να βγάλει ένα βιβλίο με θέμα το περιβόητο μαρκάρισμα και δέχθηκε να συμμετάσχει μέρος και ο Λίνεν. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο μπήκε τέλος σε μια κόντρα δεκαετιών.



Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του νυν τεχνικού της Ζανκτ Πάουλι με τον Ότο Ρεχάγκελ φαίνεται πως παραμένουν ψυχρές, αν και πριν λίγα χρόνια ο πρώτος μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο του συναδέλφου του. «Σέβομαι πολύ τον Ρεχάγκελ για ό,τι πέτυχε στην εθνική ομάδα της Ελλάδας. Υπήρχε πάντοτε μια φιλοσοφία για το πώς δουλεύει και γι' αυτό ήθελε πάντα οι παίκτες του να παίζουν σε μεγάλες ομάδες. Για να τους ωθεί να παίξουν καλύτερα. Και φανταστείτε ότι κατέκτησε το Euro ευρισκόμενος στην Ελλάδα και όχι στην Ιταλία, την Ισπανία ή την Αγγλία, κάποια δηλαδή από τις παραδοσιακές δυνάμεις», δήλωσε το 2008 στην εφημερίδα «Goal».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube