Ποτέ το ποδόσφαιρο δεν διαφημίστηκε για τη δικαιοσύνη του, τουλάχιστον όχι σε άμεσο χρόνο και τη στιγμή που συμβαίνουν τα γεγονότα.

Κάτι τέτοιο βιώνει και ο Γιάννης Αναστασίου πριν ακόμα ανακοινωθεί η πρόσληψή του από τον Ατρόμητο. Είναι τέτοια η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Νταμίρ Κάναντι την προηγούμενη διετία, που ο «ξένος τεχνικός» ήταν η επιθυμία πολλών για τη διαδοχή του Αυστριακού.

Όπου «ξένος τεχνικός» βάλτε το όνομα του Δανού, Τόμας Κρίστιανσεν, που ειρήσθω εν παρόδω συνεχίζει την καριέρα του στη δεύτερη κατηγορία του Βελγίου με τη Σεντ Ζιλουάζ, έχοντας και τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς. Ο Δανός είχε έρθει κι αυτός στην Ελλάδα, αλλά τελικά ο Ατρόμητος προτίμησε (και όχι κατέληξε) τον Έλληνα προπονητή, που και ο ίδιος είχε πειστεί να επιστρέψει στην Ελλάδα, αν και δεν ήταν στις άμεσες βλέψεις του.

Πέρα, όμως, από το έργο διαδοχής ενός προπονητή που είχε αφήσει το στίγμα του μέχρι και στα... τέρματα στο Μαζαράκη, η δουλειά του Γιάννη Αναστασίου αποδεικνύεται επί του πρακτέου ακόμα πιο δύσκολη για απολύτως αγωνιστικούς λόγους που για να... τσουλήσει η κατάσταση, απαιτείται χρόνο.

Το χθεσινό ματς κόντρα στην ΑΕΛ και ειδικότερα το δεύτερο ημίχρονο, απέδειξε του λόγου το αληθές. Ο βαθμός της ισοπαλίας ήταν μάλλον συμπτωματικός, αν και η ΑΕΛ ακόμα και αυτό το χρονικό διάστημα του ματς το διαχειρίστηκε πάρα πολύ έξυπνα, κι όχι μόνο από το πέναλτι που χάνεται στο 93’, αλλά κυρίως από τη γενικότερη ανωτερότητα των Περιστεριωτών στο κομμάτι της κατοχής, αλλά και των φάσεων, αφού είχε ένα χαμένο τετ-α-τετ και ένα δοκάρι.

Ποια είναι τα πράγματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν ιδιαίτερα το τεχνικό τιμ κι όχι μόνο;

1. Ετοιμότητα συγκεκριμένων μονάδων

Κουλούρης δεν υπάρχει, Μπρούνο δεν υπάρχει, Μπουσούλατζιτς δεν υπάρχει. Αυτοί οι τρεις ήταν σημαντικές μονάδες στο ρόστερ, αλλά όπως έχει μάθει με επιτυχία να κάνει ο Ατρόμητος όλα αυτά τα χρόνια κλήθηκε να τους αντικαταστήσει. Αποκτώντας τους Χαρίση και Βέλλιο, ήξερε ότι οι δύο ποδοσφαιριστές προέρχονται από δύσκολες σεζόν και χρειάζονται χρόνο. Κακά τα ψέμματα δεν θα μπορούσε να τους αποκτήσει υπό διαφορετικές συνθήκες. Τη δεδομένη χρονική περίοδο φαίνεται από τις κινήσεις τους στο γήπεδο ότι τους λείπει ο ρυθμός. Βέβαια, ειδικά στην περίπτωση του υψηλόσωμου επιθετικού πρέπει να σημειωθεί κάτι πολύ σημαντικό. Συγκρίνεται μοιραία με τον Ευθύμη Κουλούρη, κάτι το οποίο είναι μάλλον άδικο. Πρώτον, είναι διαφορετικοί παίκτες και δεύτερον ο νυν επιθετικός της Τουλούζ πραγματοποίησε μια σεζόν που ήταν βγαλμένη από τα παραμύθια. Στο χθεσινό ματς ο Βέλλιος ήταν στις φάσεις, έχοντας ένα δοκάρι και μία εξαιρετική ασίστ στον Μανούσο. Μένει να αποδείξει ο ίδιος ότι η πλήρης ετοιμότητά του είναι θέμα χρόνου και ότι η νυν αφλογιστία του θέμα γκίνιας, όπως συνέβη στην περίπτωση του δοκαριού στη χθεσινή αναμέτρηση. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο ή μόνο νέοι παίκτες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Ρόλαντ Ουγκράι, που η τωρινή του κατάσταση δεν θυμίζει στο παραμικρό τον παικταρά, πριν από τον τραυματισμό του.

2. Χημεία

Όταν λέμε «χημεία» δεν εννοούμε μόνο εντός τεσσάρων αγωνιστικών γραμμών, αλλά σε όλη τη λειτουργία του τμήματος. Αναφέραμε και αρχικά ότι ο Νταμίρ Κάναντι έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, οπότε και πάλι απαιτείται χρόνος ώστε και ο προπονητής της ομάδας να περάσει αυτά που θέλει στους παίκτες του, αλλά και οι παίκτες να προσαρμοστούν σε αυτά που θέλει. Μην ξεχνάμε ότι στην πρώτη χρονιά του Αυστριακού προκατόχου του, πέρα από τα φιλικά, είχε αρχίσει τη σεζόν με τέσσερις συνεχόμενες ισοπαλίες κόντρα σε Απόλλωνα (εντός), Παναιτωλικό (εκτός), ΠΑΣ Γιάννινα (εντός) και ΑΕΛ (εκτός).

3. Σύστημα

Από την έναρξη της προετοιμασίας, ο Γιάννης Αναστασίου δούλευε τον σχηματισμό του 4-3-3, ωστόσο κάτι οι υποχρεώσεις για τα προκριματικά του Europa League, κάτι ότι ο τρίτος χαφ που υπολογιζόταν για να πλαισιώσει τους Μάντσον, Χαρίση (Νταβίντ Κορτ) δεν έπεισε και αποχωρεί, τον ανάγκασαν σε αλλαγή σχηματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χθεσινό ματς με την ΑΕΛ, το πρώτο ημίχρονο προτιμήθηκε το 4-3-1-2 και στο δεύτερο το 4-4-2 σε flat μορφή στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Έλληνας τεχνικός ψάχνει και ψάχνεται, αλλά κι εκείνος θα καταλήξει σε αυτό που θέλει μόλις διαμορφωθεί το ρόστερ (εν αναμονή του Ανδρούτσου και ενδεχομένως όχι μόνο), αλλά και μόλις σημαντικές μονάδες στο ήδη υπάρχον ρόστερ φτάσουν στο 100%.

4. Καμπανάκι μέσω... Νταβιώτη

Η χρησιμοποίηση του 21χρονου, Γιώργου Νταβιώτη δεν ήταν τυχαία. Ο Γιάννης Αναστασίου είναι πολύ ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά και την εικόνα του νεαρού στις προπονήσεις και φρόντισε να τον ανταμείψει σε ένα παιχνίδι που «έκαιγε» και μάλιστα τη στιγμή που είχε... σπαταληθεί μία αλλαγή για την αντικατάσταση του τραυματία Μέγερι. Άρα, δεν ήταν κίνηση απελπισίας, αλλά συνειδητή επιλογή και δικαιώθηκε, αφού ο πιτσιρικάς ήταν ενδεχομένως και από τους καλύτερους της μεσοεπιθετικής γραμμής. Για άλλους είναι απονομή δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο «Ολλανδός». Δουλεύεις στις προπονήσεις; Ακόμα κι αν είναι ο Νταβιώτης από τις Ακαδημίες θα παίξεις. Δεν δουλεύεις στις προπονήσεις και δεν δείχνεις κάτι στους αγώνες; Μπορεί να είσαι ο Ενσικουλού, μπορεί αύριο να είσαι ο... Ουγκράι, τότε θα μένεις στον πάγκο.

Υ.Γ.: Πολύ ωραία όσα ανέφερε στον καθιερωμένο απολογισμό μετά τη λήξη ενός ματς ο Αλέξης Κούγιας. Και πραγματικά είναι πολύ χαρμόσυνο το γεγονός ότι έδωσε συγχαρητήρια στον Έγκμουντουρ Κρίστινσον, που έκανε το λάθος στο πρώτο γκολ. Ένας τερματοφύλακας 15 συμμετοχών με την εθνική Ισλανδίας δεν έχει, άλλωστε, να αποδείξει πολλά για την ποιότητά του. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να θυμηθούμε μια ωραία λεπτομέρεια για έναν προηγούμενο τερματοφύλακα της ΑΕΛ που είχε τολμήσει να κάνει λάθος, χωρίς όμως να έχει την ευκαιρία στη συνέχεια να αποκρούσει ένα πέναλτι. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016 ο Ματίας Ντεγκρά σε ένα ματς με τον Ηρακλή στοίχισε στους «βυσσινί» τη νίκη, επειδή άκουσον-άκουσον είχε μία κακή αντίδραση. Εκεί, δεν είχε «συγχαρητήρια» κι ένδειξη πολιτισμού, αλλά χειροδικία στη φυσούνα και πιάσιμο από το λαιμό, όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί. Ευτυχώς για τον Ισλανδό που μπόρεσε να ρεφάρει την άτυχη στιγμή του 18’...

Υ.Γ. 2: Αλήθεια, στο ματς της 17ης Σεπτεμβρίου του 2017, όταν η μπάλα είχε περάσει η μπάλα τη γραμμή της εστίας της ΑΕΛ περίπου μισό μέτρο σε μία κεφαλιά του Ρισβάνη, αλλά γκολ δεν μέτρησε ποτέ, «η οικογένεια Κοξένογλου και οι οικογενειακοί της φίλοι», όπως λέει ο κ. Κούγιας, δεν ήταν στον Ατρόμητο;

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube