Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος
Ο μπασκετικός Άρης ρίχνεται από σήμερα στη μάχη των επίσημων υποχρεώσεων ξεκινώντας με το κύπελλο και η αλήθεια είναι ότι έχει το ενδιαφέρον της η αναμέτρηση με την Κύμη για να πάρουμε μια πρώτη γεύση για το νέο δημιούργημα του κόουτς Πρίφτη και της διοίκησης Λάσκαρη που μπαίνει αισίως στη δεύτερή της χρονιά στους κίτρινους, παρέχοντας το βασικό συστατικό για να έρθουν αγωνιστικές επιτυχίες, δηλαδή οικονομική ασφάλεια.
Ο έλληνας τεχνικός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση του ρόστερ αφού παρά την πετυχημένη παρουσία των περσινών αμερικανών (κυρίως βέβαια η κουβέντα γίνεται για Μακνίλ και Ουάιτ) κατέστη ασύμφορη οικονομικά η παραμονή τους αφού απειλούσε τον εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού με δεδομένο ότι ο Λάσκαρης πληρώνει ακόμη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 99.
Έτσι έφυγαν τέσσερις και ήρθαν τέσσερις καινούργιοι με την ελπίδα να… ζεστάνουν και με το παραπάνω τα παπούτσια των αποχωρησάντων. Καταρχάς άλλαξε ο πλει μέικερ και αντί του εκπληκτικού στο δεύτερο μισό πέρσι Ουότερς ήρθε ο… πρωτάρης στην Ευρώπη Κάμινγκς. Τι περιμένει από τον νεαρό αμερικανό που δεν είχε πέρσι ο Πρίφτης; Καλύτερη οργάνωση του παιχνιδιού, τακτική προσήλωση και πιεστική άμυνα στον αντίπαλο που δεν είχε ο Ουότερς. Μένει να φανεί αν θα ανταποκριθεί και στο επιθετικό κομμάτι αφού ειδικά από τον δεύτερο γύρο και μετά ο Ουότερς πήρε και έβαλε μερικά μεγάλα σουτ.
Πάμε στη θέση 2 όπου ήρθε ένας κλασικός σουτέρ όπως είναι ο Μάικ Τζένκινς ο οποίος στα τελευταία φιλικά έδειξε την έφεση που έχει στο τρίποντο. Διαφέρει αρκετά στο στυλ παιχνιδιού από τον Τζέρελ ΜακΝιλ αλλά παίζει και αυτός καλή άμυνα. Το ζητούμενο για τον Τζένκινς είναι να ανταποκριθεί και στις άλλες δουλειές που έκανε ο προκάτοχός του που αναδείχτηκε σε ηγετική προσωπικότητα και δεν δίσταζε να παίρνει πρωτοβουλίες στις δύσκολες στιγμές, ακόμη και αν χρειαζόταν να τα βάλει με όλη την αντίπαλη άμυνα.
Από τους αμερικανούς που ήρθαν, με διαφορά ο πιο ταλαντούχος και αυτός που έχει να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη σύγκριση είναι ο Μαρμπλ μετά την φυγή του Ουάιτ. Ακόμη ψάχνεται, δεν έχει προσαρμοστεί και μας έχει παρουσιάσει αποσπασματικά ψήγματα του ταλέντου του. Έχουν όμως και ένα κοινό χαρακτηριστικό. Όπως και ο Ουάιτ έτσι και ο Μαρμπ επιθυμεί μέσα από την φετινή του παρουσία στον Άρη να επιστρέψει στο ΝΒΑ. Άρα το κίνητρό του είναι ισχυρό και ωφέλιμο για την ομάδα του Πρίφτη αφού η φιλοδοξία δεν έβλαψε ποτέ κανένα.
Στον αέρα η αλήθεια είναι ότι με την άφιξη των Μπάκνερ και Καββαδά ο Άρης ισχυροποιείται αρκετά ενώ υπάρχει πάντα ο έμπειρος και μαχητής Σίμτσακ και ο αισθητά βελτιωμένος Τσαιρέλης. Ο Αμερικανός είναι πολύ αθλητικός παίκτης αλλά και για αυτόν υπάρχει ακόμη ένα ζητηματάκι προσαρμογής. Είναι όμως πολύ δυνατός εφόσον αξιοποιηθεί περιμετρικά της στεφάνης.
Πάμε τέλος και στον Βίκτορ Σανικίντζε. Ο γεωργιανός ίσως αποδειχτεί ο πιο πολύτιμος γιατί και εμπειρία διαθέτει και πλουραλισμό στο παιχνίδι του. Το έδειξε στο ένα και μοναδικό φιλικό που αγωνίστηκε που μοίρασε 11ασίστ. Συν ότι έχει παραστάσεις και προέρχεται από πρόσφατη αγωνιστική δραστηριότητα με την Εθνική του ομάδα.
Αυτά επί χάρτου. Από σήμερα το βράδυ στο παρκέ με την προσδοκία του κόσμου να μην αρκεστεί ο Άρης απλά στην είσοδό του στην τετράδα αλλά να παρουσιαστεί πιο ανταγωνιστικός κόντρα στους μεγάλους της Αθήνας.