Ο Γουίλιαμ Γουάλας ήταν ο ηγέτης στον πόλεμο Ανεξαρτησίας της Σκωτίας από την Αγγλία στα τέλη του 13ου αιώνα. Σε αυτόν ήταν αφιερωμένη η ταινία «Braveheart», που εξιστορεί τη ζωή του εθνικού ήρωα της χώρας και τον πόλεμο ενάντια στον Άγγλο Βασιλιά Εδουάρδο Α’. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1995 και απέσπασε πέντε βραβεία Όσκαρ, ήταν ο Μελ Γκίμπσον.

Είκοσι ένα χρόνια μετά, ένας άλλος Γουάλας, ονόματι Λι, ήταν ο μεγάλος ηγέτης και αρχηγός στην προσπάθεια της Ρέιντζερς για την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας. Εκεί που ανήκει δηλαδή… Μπορεί να μην φορούσε πανοπλία και να μην είχε σπαθί και ασπίδα, όπως ο Αμερικανός ηθοποιός το 1995, αλλά φορώντας την στολή, τις κάλτσες και τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, έδωσε μέχρι τώρα 123 «μάχες» - συμμετοχές στα πρωταθλήματα των μικρότερων κατηγοριών, όντας από τους ακρογωνιαίους λίθους για την επάνοδο-λύτρωση των «Τζερς», μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια!

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Ο Λι Γουάλας είδε το πρώτο φως της ζωής την 1η Αυγούστου 1987 στο Εδιμβούργο. Γεννημένος σε αυτήν την πόλη, οι επιλογές για να παίξει ποδόσφαιρο ήταν δύο και αυτός επέλεξε την Χαρτς (η άλλη ήταν η Χιμπέρνιαν). Το 2004 υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και αγωνίστηκε στην ομάδα επτά χρόνια. Μάλιστα, την διετία 2005-07 συνυπήρξε με τον Τάκη Φύσσα, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Σκωτία, μετά το πέρασμά του από τη Μπενφίκα.

Το καλοκαίρι του 2011, η Ρέιντζερς «χτύπησε» την πόρτα της Χαρτς και χρειάστηκε να κάνει υπέρβαση για να αποκτήσει τον 24χρονο τότε αριστερό μπακ, αφού βρήκε σθεναρή αντίσταση. Η πρώτη πρόταση 300 χιλιάδων λιρών απορρίφθηκε, όπως και η βελτιωμένη που έφτανε το ένα εκατομμύριο και χρειάστηκε να δώσει 1,5 εκατ. λίρες για να αποσπάσει τη θετική απάντηση της ομάδας του Εδιμβούργου.



Η μεταγραφή σε μια από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας (η άλλη είναι φυσικά η Σέλτικ), αποτελεί όνειρο κάθε Σκοτσέζου ποδοσφαιριστή, αλλά ο Λι Γουάλας στάθηκε επιεικώς άτυχος με το… καλημέρα της θητείας τους στους «μπλε» της Γλασκώβης. Κι αυτό γιατί στην πρώτη του χρονιά, η ομάδα λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, ο σύλλογος μπήκε σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης και το καλοκαίρι του 2012 υποβιβάστηκε στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία του πρωταθλήματος.

Το σοκ ήταν τεράστιο και σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές έλυσαν τα συμβόλαιά τους, αποφασίζοντας να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους. Ο Γουάλας, παρότι ήταν νέος στην ομάδα και σε πολύ καλή ποδοσφαιρική ηλικία, αποφάσισε να παραμείνει και να βοηθήσει στην προσπάθεια επιστροφής στην μεγάλη κατηγορία. Ουσιαστικά, ήταν ο μοναδικός που ήταν μέλος της ομάδας και ήπιε ολόκληρο το πικρό ποτήρι της τετραετούς περιπλάνησης στις μικρές κατηγορίες! Τέσσερα δύσκολα χρόνια, στα οποία φώναξε: ΠΑΡΩΝ! Και σαν αρχηγός, πλέον, μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος που αποτελεί μέρος της ιστορίας μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της Σκωτίας.



Ξεχωριστή αναφορά, όμως, πρέπει να γίνει και σε άλλους δύο παίκτες. Ο πρώτος είναι ο Μπάρι ΜακΚάι, ο οποίος επίσης ανήκε στο ρόστερ το 2012, αλλά όντας σε μικρότερη ηλικία, παραχωρήθηκε δύο σεζόν με την μορφή δανεισμού στη Μόρτον και την Ρέιθ Ρόβερς. Τη φετινή χρονιά επέστρεψε και ήταν βασικό γρανάζι της μηχανής. Ο δεύτερος είναι ο Ντιν Σιλς, ο οποίος πήρε το ρίσκο και μετακόμισε στο «Άιμπροξ» εκείνο το… μαύρο καλοκαίρι του υποβιβασμού και ήταν βασικός και αναντικατάστατος σε όλη την τετραετία. Μαζί με τον Λι Γουάλας, μπορούν και αυτοί από την πλευρά τους να «φουσκώνουν» από υπερηφάνεια.

Επιστρέφοντας στο «Braveheart», ο Γουίλιαμ Γουάλας πολέμησε μέχρις εσχάτων απέναντι τον Άγγλο βασιλιά για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και εν έτει 2016, η Ρέιντζερς φτάνει στη λύτρωση, έχοντας για οδηγό έναν Άγγλο προπονητή. Ειρωνεία; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι… Όπως και να έχει, ο Μαρκ Γουορμπάρτον, που ανέλαβε τα ηνία το περασμένο καλοκαίρι και αποτελεί τον πρώτο Άγγλο προπονητή στην ιστορία της Ρέιντζερς, είναι αυτός που την οδήγησε ξανά στη γη της Επαγγελίας.



Το φετινό, τελευταίο όπως αποδείχθηκε, ταξίδι, αυτό της σεζόν 2015-16, ξεκίνησε το βράδυ της 7ης Αυγούστου 2015 με τη νίκη με 3-1 επί της Σεντ Μίρεν στην πρεμιέρα της Championship και η άνοδος, με την παράλληλη κατάκτηση του πρωταθλήματος σφραγίστηκε το βράδυ της 5ης Απριλίου 2016, με τη νίκη 1-0 επί της Νταμπάρτον. Η επιστροφή της Ρέιντζερς είναι γεγονός! Οι φίλοι της μπορούν να χαίρονται και οι εχθροί της να φοβούνται!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube