Το γκρουπ «Boquitas», που χόρευε στο «Μπομπονέρα» πριν αλλά και στα ημίχρονα των αγώνων της Μπόκα ενημερώθηκε από τον αργεντίνικο σύλλογο ότι σταματά η συνεργασία τους. Κι αυτό γιατί το κλαμπ γνωστοποίησε ότι «θέλουμε να σταματήσουμε την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος»! Λες και δεν ήταν η ίδια ομάδα που είχε τις τσιρλίντερ τόσον καιρό να χορεύουν στο γήπεδό της…

Ωστόσο, οι «Boquitas», που απαρτίζονται από όμορφες επαγγελματίες χορεύτριες που σε κάθε περίπτωση σκοπό έχουν να ψυχαγωγήσουν το κοινό και όχι να προκαλέσουν, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Επαναστάτησαν και πέρασαν στην αντεπίθεση.











«Η Μπόκα Τζούνιορς μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον την παρουσία μας και τα χορευτικά σόου μας γιατί δεν θέλει να παρουσιάζεται η γυναίκα ως “αντικείμενο”. Αυτό που μας είπαν είναι απλώς μία δικαιολογία», δήλωσε η μάνατζερ και χορογράφος των «Boquitas» Ροσίο Μαρτίν και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι πως με αυτήν την απόφαση μας αντιμετωπίζουν ως “αντικείμενα”. Μας πονάει αυτό που συνέβη. Μας εξέπληξε η απόφαση του συλλόγου. Ήταν εντελώς απροσδόκητη. Δεν κάνουμε τίποτα που εμπορευματοποιεί τις γυναίκες. Τις σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε τον ρόλο τους. Θέλουμε να γίνονται σεβαστές όλες οι γυναίκες. Όλα τα κορίτσια που εργάζονται στο γκρουπ το κάνουν από επιλογή. Θέλουν να δείξουν το ταλέντο τους και το πάθος τους για τον χορό και τον αθλητισμό. Ο χορός είναι μία μορφή τέχνης και είναι πολύ μακριά από την έννοια της εμπορευματοποίησης. Λένε ότι πήραν μία απόφαση στο όνομα των γυναικών. Αλλά τις γυναίκες δεν τις ρώτησαν καν. Αυτό είναι απαράδεκτο. Εκείνη που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως εμπόρευμα είναι η ίδια η Μπόκα».










Την ίδια άποψη έχει και η δικηγόρος Σαμπρίνα Καρτάμπια, η οποία είναι και συνεργάτης φεμινιστικών οργανώσεων: «Για εμάς δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών και της απόφασης να χάσουν τη δουλειά τους αυτά τα κορίτσια. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Αν η Μπόκα ενδιαφερόταν πραγματικά για τις γυναίκες θα έπρεπε να συζητήσει με τα κορίτσια ώστε να βρεθεί μία φόρμουλα για τη συνέχιση της συνεργασίας τους. Όχι να τα διώξει. Αυτό που κάνουν είναι μία μορφή τέχνης και αθλητισμού. Το σώμα της γυναίκας είναι όμορφο να εκφράζεται μέσω του χορού».














H Αναμπέλε Κροσέτι, χορεύτρια των «Boquitas» και πρώην μέλος της εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής της Αργεντινής, τόνισε: «Προσπαθούμε να προωθήσουμε έναν άλλον τρόπο ζωής, πιο υγιή και αθλητικό. Όλες έχουμε μία καριέρα, είμαστε επαγγελματίες, αθλήτριες, γυμνάστριες, χορεύτριες, ακροβάτες. Δεν είμαστε “αντικείμενα” ούτε παρουσιάζουμε ως τέτοια τις γυναίκες».

















Και μία άλλη χορεύτρια των «Boquitas» και φοιτήτρια Ψυχολογίας, η Ναϊάρα Γκαϊτάν, υπογράμμισε: «Το κοινό της Μπόκα πάντα μας αντιμετώπιζε με σεβασμό. Παιδιά, κορίτσια, αγόρια, άνδρες, γυναίκες, οικογένειες έρχονταν να φωτογραφηθούν μαζί μας. Με θλίβει αυτή η απόφαση για τη χώρα και τον χρόνο που ζούμε… Σε πολλές ομάδες σε όλο τον κόσμο, όπως στις ΗΠΑ, υπάρχουν μαζορέτες και κανείς δεν σκέφτεται έτσι».









ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube