Μετά από μια μακρά προσπάθεια και αρκετές δυσκολίες, η Άννα Ντουντουνάκη που ανήκει στην Team Future της bwin, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και τράβηξε πάνω της όλα τα βλέμματα για τις εντυπωσιακές επιδόσεις της.
Η 25χρονη Χανιώτισσα μίλησε στο sport-fm.gr για το πώς βιώνει όλη αυτή την επιτυχία, εξέφρασε την στενοχώρια της που η κολύμβηση παίρνει προβολή κατά βάση μόνο όταν υπάρχουν μετάλλια, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλη αυτή τη δύσκολη σεζόν με τον κορωνοϊό.
Επίσης, τοποθετήθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι κολυμβητές, σχολίασε την μετάβαση της από την συγχρονισμένη κολύμβηση, μίλησε για τις σπουδές της στη νομική, ενώ ευχαρίστησε και την bwin για την πολύτιμη στήριξή της.
Αναλυτικά όσα είπε η Άννα Ντουντουνάκη στον Χρήστο Κατριμουστάκη:
Πως βιώνεις τη μεγάλη επιτυχία μετά το χρυσό στη Βουδαπέστη;
«Σίγουρα είναι πολύ πρωτόγνωρο και για εμένα. Το πρώτο μου μετάλλιο ήταν το 2019 στην 25αρα πισίνα σε Ευρωπαϊκό, αλλά η πρώτη θέση αναγνωρίζεται περισσότερο, έκανε μεγαλύτερο ντόρο. Έχω δεχθεί πάρα πολλά μηνύματα, χαίρομαι για αυτό και πραγματικά ευχαριστώ. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου συμβεί όλο αυτό. Βέβαια, θα ήταν καλύτερα αν η αναγνώριση στο άθλημά μας δεν υπήρχε μόνο στα μετάλλια, είναι λίγο άσχημο αυτό που συμβαίνει. Φυσικά αυτή είναι πραγματικότητα, την έχουμε αποδεχθεί, οπότε πλέον ο καθένας παλεύει για τον εαυτό του, την χώρα του και όχι για τη δημοσιότητα»
Πως κατάφερες να πετύχεις κάτω τόσο σπουδαίο σε μια δύσκολη χρονιά;
«Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν στην πρώτη καραντίνα κυρίως, όπου πρώτα από όλα δεν κάναμε προπόνηση για δύο μήνες, κάτι που ήταν τρομερά ψυχοφθόρο και δεύτερον που αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εμείς από τις αρχές τους 2019 είχαμε κάνει έναν πολύ έντονο προγραμματισμό με αγώνες και προπονήσεις και ξαφνικά “πάγωσαν” όλα. Ήταν ουσιαστικά σαν να χάνεις τον μεγάλο σου στόχο.
Προσωπικά είχα “αδειάσει” ψυχολογικά, αφού είχα εστιάσει σε αυτό και όταν έμαθα ότι αναβλήθηκαν, ήταν σαν να χάθηκαν όλα. Πήρα το διάλλειμά μου το καλοκαίρι, το σκέφτηκα, ξεκουράστηκα και είπα ότι έχω μια χρονιά ακόμα μπροστά που πρέπει να δώσω τα πάντα. Ευτυχώς στην επόμενη καραντίνα είχα τη δυνατότητα να προπονούμαι κανονικά και χαίρομαι απίστευτα που μετά από όλη αυτή την ιδιαίτερη χρονιά, δικαιώθηκαν οι κόποι μας στο απόλυτο».
Το χρυσό στο Ευρωπαϊκό ανεβάζει τον πήχη ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων;
«Η επιτυχία μου, μου δίνει τρομερά μεγάλη ώθηση ενόψει Τόκιο, ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί. Φυσικά αυτό δεν έτυχε, αλλά πάντα μετράει και ο παράγοντας τύχη. Δεν θέλω ούτε να λέω πολλά, ούτε να δημιουργώ μεγάλες προσδοκίες, γιατί αυτό μου δημιουργεί πίεση και άγχος. Θέλω να ξέρω ότι έχω κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη προπόνηση και τους επόμενους δύο να προετοιμαστώ κατάλληλα ώστε να είμαι πανέτοιμη τον Ιούλιο».
Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια της bwin σε αυτή την περίεργη σεζόν;
«Επειδή το άθλημά μας δεν είναι το πιο δημοφιλές και δεν προβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από τα ΜΜΕ, όπως και τα περισσότερα αθλήματα του “ερασιτεχνικού” ας πούμε αθλητισμού, όπως χαρακτηρίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, σίγουρα η στήριξη των χορηγών και συγκεκριμένα εμένα της bwin, την οποία ευχαριστώ πάρα πολύ, αποτελεί τρομερά μεγάλη βοήθεια και “ανάσα”. Ουσιαστικά δεν έχουμε από κάπου αλλού στήριξη.
Εγώ ήμουν τυχερή που στη δεύτερη καραντίνα ήμουν στο εξωτερικό και μπορούσα και να κάνω προπόνηση, αφού τα παιδιά της κολύμβησης είχαν μείνει και πάλι εκτός. Όταν δεν υπάρχουν αγώνες, δεν υπάρχουν χορηγίες και ότι δεν υπάρχουν διεθνείς διοργανώσεις, η στήριξη απουσιάζει. Καταλαβαίνω ότι σε μια χρονιά πανδημίας υπάρχουν πιο σημαντικά προβλήματα, αλλά ο πρωταθλητισμός είναι full-time. Το να έχεις ένα χορηγό όπως η bwin, είναι κάτι απίστευτα σημαντικό».
Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές των όχι και τόσο δημοφιλή αθλημάτων στην Ελλάδα;
«Αρχικά δεν στηρίζω τον όρο ερασιτεχνικός αθλητισμός, με βρίσκει κάθετα αντίθετη. Το βασικότερο ζήτημα είναι το οικονομικό, που καλώς ή κακώς, είναι ένα σημαντικό θέμα και απασχολεί τους πάντες. Προφανώς ο καθένας το κάνει επειδή το αγαπάει και έχει ένα ταλέντο, αλλά για να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο αυτή είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις. Σε δεύτερο επίπεδο, είναι ότι δεν έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για προπόνηση. Αυτό που γνωρίζω σίγουρα για την κολύμβηση, είναι πως όλο το χρόνο ψάχνουμε πισίνα με την κατάλληλη θερμοκρασία να προπονηθούμε, τις σωστές ώρες και τον απαραίτητο χώρο. Μιλάμε για κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο αλλά δεν είναι».
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας σου;
«Με διαφορά η πρώτη καραντίνα που μείναμε έξω από τις πισίνες. Ήταν απίστευτο να ξέρεις ότι προετοιμάζεσαι και να μην μπορείς να δεις τα αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου. Μάλιστα η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων συνέχισε την άσχημη περίοδο, αφού είχα δώσει όλο μου το “είναι” και έμαθα ότι θα πάει ένα χρόνο αργότερα, ήταν όλα αβέβαια. Υπήρχε ένας μήνας που δεν είχα στόχο, δεν είχα καν διάθεση. Το μόνο που ήθελα ήταν να πάω κάπου να ξεκουραστώ και να σταματήσω να σκέφτομαι. Ευτυχώς το ξεπέρασα και όλα καλά».
Γιατί αποφάσισες να αφήσεις τη συγχρονισμένη κολύμβηση σε νεαρή ηλικία;
«Ήταν από τις πιο σωστές αποφάσεις που έχω πάρει στη ζωή μου. Ήμουν και στην Εθνική ομάδα στη συγχρονισμένη. Δεν είναι ότι δεν αγαπούσα το άθλημα, άλλωστε αν δεν το αγαπάς το συγκεκριμένο δεν μπορείς να μείνεις, γιατί μιλάμε για 10 ώρες προπόνηση τη μέρα! Για να έχει νόημα τότε για εμένα έπρεπε να συνεχίσω στην Εθνική, κάτι που απαιτούσε να λείπεις σε προπονητικά camp στην Αθήνα για μήνες. Εγώ έχω μεγαλώσει στα Χανιά, οπότε το να απουσιάζω τόσο μεγάλο διάστημα από το σπίτι μου και το σχολειό, ήταν κάτι που δεν ήθελα.
Όταν πήγα Λύκειο αποφάσισα να σταματήσω, με την αρχική σκέψη να είναι να μην ασχοληθώ γενικά τον πρωταθλητισμό, απλά στην πορεία βρήκα το κολύμπι ως μια ομαλή μετάβαση. Το αγάπησα, είδα ότι είμαι καλή και έχω μείνει… από σπόντα μέχρι και σήμερα. Αυτά που μου έχει προσφέρει η κολύμβηση και δεν μου έχουν έρθει εύκολα, αλλά κόπιασα για να τα πετύχω, πραγματικά είναι ασύγκριτα».
Πως κατάφερες να συνδυάσεις τον πρωταθλητισμό με τις σπουδές στη Νομική;
«Σίγουρα δεν είναι εύκολο και ούτε είμαι από τους ανθρώπους που μετά τις πανελλήνιες λένε ότι δεν διάβαζα. Διάβαζα πάρα πολύ από το σχολειό, κάτι που με βοήθησε να έχω τις βάσεις. Έχω στερηθεί αρκετές ώρες ύπνου και πάντα το πρόγραμμα ήταν δύσκολο. Ειδικά στις εξεταστικές, για να βγάλω τη σχολή δεν προλάβαινα να κάνω τίποτα άλλο. Αυτό έγινε βάζοντας προτεραιότητες ανάλογα με την περίοδο.
Η εξεταστική για παράδειγμα ήταν αφοσίωση στη σχολή, ενώ ο υπόλοιπος καιρός στην προπόνηση. Στο μεταπτυχιακό δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το πράγμα, ήταν αγχωτικό και οριακά είχα χάσει τον ύπνο μου. Όταν έχεις ένα στόχο και θες, θα τον καταφέρεις. Σε όλο αυτό με έχουν βοηθήσει οι γονείς μου, αν δεν τους είχα δεν ξέρω αν θα τα είχα καταφέρει».
Πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στο καλύτερο σημείο της καριέρας σου;
«Πάντα ανέβαινα σκαλί σκαλί και υπήρχε σταδιακή βελτίωση. Για εμένα είναι και αυτό μια επιτυχία και πραγματικά μέτά τους κόπους τόσων ετών καταφέρνω να πετύχω κάτι τόσο μεγάλο για εμένα. Το ήξερα και από πέρσι, ότι αυτή είναι χρονιά μου. Έχω πλέον την εμπειρία και είμαι στην κατάλληλη ηλικία να πετύχω πράγματα».
Πως βλέπεις τον εαυτό μόλις σταματήσεις τον πρωταθλητισμό;
«Δεν ξέρω αν θα σταματήσω ποτέ να κολυμπάω. Μακάρι και μεγαλώνοντας να συνεχίσω να το κάνω για εμένα και την υγεία μου. Πάντως δε θα ήθελα να μείνω στον χώρο σε άλλο πόστο και προτεραιότητά μου είναι να ασχοληθώ με τη νομική. Όπως αφιέρωσα τόσες ώρες και τόσο κόπο σε αυτό το άθλημα, θέλω να κάνω το ίδιο και με την δικηγορία για να μπορέσω και εκεί εξίσου καλή. Μου αρέσει στο κολύμπι ο συναγωνισμός και έχω μάθει να τον διαχειρίζομαι, ελπίζω να με βοηθήσει και στο μέλλον». ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube