Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα ποδοσφαιρικά ονόματα που αποφάσισε να κάνει το βήμα προς το άγνωστο και να δείξει στους Αμερικάνους «How to bend it like Beckham». Κάποιοι απόρησαν, οι περισσότεροι υπέθεσαν ότι δέχθηκε πιέσεις από τη σύζυγό του για να μετακομίσουν στο όλο γκλάμουρ Λος Άντζελες, αλλά ο ίδιος ήξερε. Και ονειρευόταν όχι μόνο να είναι εκείνος που θα ανέβαζε το επίπεδο του αμερικανικού ποδοσφαίρου, αλλά ότι θα ερχόταν εκείνη η μέρα που μια δική του ομάδα θα έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο.

Μπέκαμ, ο Χριστόφορος Κολόμβος του ποδοσφαίρου

Η μεταγραφή του Μπέκαμ στους LA Galaxy το 2007 έφτασε τα 250 εκατ. δολάρια, ποσό που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος, όμως ο –τότε γενικός διευθυντής της ομάδας- Αλέξι Λάλας υποστηρίζει πως ήταν η πιο εύστοχη κίνηση: «Ο κόσμος με ρωτάει σήμερα, ‘ποιος θα μπορούσε αυτή την εποχή να κάνει τέτοια μεταγραφή;’. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Ήταν η σωστή στιγμή, με τον σωστό άνθρωπο. Όταν ήρθε, ακόμα και άνθρωποι που δεν ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο ενδιαφέρθηκαν, όλοι! Γιατί είχαμε μια μεγάλου επιπέδου διασημότητα».

Πολλοί συμφωνούν με τον Λάλας και υποστηρίζουν πως η παρουσία του Βρετανού σούπερ σταρ στο MLS εκτόξευσε το ποδόσφαιρο στην Αμερική. Αλλά και οι αριθμοί μαρτυρούν ακριβώς αυτό:

Προ Μπέκαμ εποχή: Το 2007 το MLS είχε 13 ομάδες
Μετά Μπέκαμ εποχή: Το 2017 το MLS είχε 22 ομάδες

Προ Μπέκαμ εποχή: Το 2007 υπήρχαν καταγεγραμμένοι 250 ποδοσφαιριστές
Μετά Μπέκαμ εποχή: Το 2017, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ποδοσφαιριστών είχε φτάσει τους 615.

Προ Μπέκαμ εποχή: Το 2007, ο μέσος όρος θεατών στα γήπεδα ήταν 16,770
Μετά Μπέκαμ εποχή: Το 2017, ο μέσος όρος θεατών είχε ανέβει στους 21,692 (μεγαλύτερος και από αυτόν του γαλλικού
πρωταθλήματος)

Προ Μπέκαμ εποχή: Το 2007, ο μέσος όρος ετήσιων αμοιβών των παικτών ήταν 114,000 δολάρια.
Μετά Μπέκαμ εποχή: Το 2017, ο μέσος όρος ετήσιων αμοιβών των παικτών ανέβηκε στις 316,000 δολάρια.

O όρος στο συμβόλαιο του 2007, ξεπληρώθηκε το 2018

Όταν ο Μπέκαμ υπέγραφε το συμβόλαιό τους με τους LA Galaxy υπήρχε ένας όρος σύμφωνα με τον οποίο, ο τότε ποδοσφαιριστής εξασφάλιζε το δικαίωμα «θέσης» στο MLS έναντι του ποσού των 25 εκατ. δολαρίων. «Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως καλό παζάρι για εκείνον, αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα μία αντίστοιχη αγορά έχει κόστος 150-200 εκατ. δολάρια», τόνισε ο Λάλας.
Σχεδόν 11 χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για να ξεπληρωθεί ο παραπάνω όρος και να παρουσιάσει τη νέα του ομάδα. Μέχρι να φτάσει εκεί όμως, έπρεπε να αποφύγει πολλά «τάκλιν».

Πρόβλημα με το γηπεδικό

Στα τέλη του 2013 αρχίζουν οι πρώτες συζητήσεις του Μπέκαμ με τους επικεφαλής του MLS για την διεκδίκηση ομάδας σε κάποια πόλη της Αμερικής, μεταξύ αυτών και στο Μαϊάμι. Ενδιαφέρον για την ίδια πόλη είχε δείξει ακόμα ο Ιταλός επενδυτής Αλεσάντρο Μπουτίνι, αλλά και ο ιδιοκτήτης των Miami Dolphins, ομάδας ράγκμπι, Στίβεν Μ. Ρος.

Στις αρχές του επόμενου χρόνου, η λίγκα ανακοινώνει πως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μαζί με τον συνεργάτη του και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια βιομηχανία της μουσικής, Σάιμον Φούλερ είναι οι νικητές. Μόλις κόπασαν οι αρχικοί πανηγυρισμοί, εμφανίστηκαν τα προβλήματα, καθώς οι όροι του MLS είναι ιδιαίτερα αυστηροί και συγκεκριμένοι. Για την παρουσία μιας ομάδας στο πρωτάθλημα, χρειάζεται η δημιουργία του γηπέδου της η οποία θα πρέπει να γίνει με χρηματοδότηση και τοπικών φορέων.

Για να το πούμε με απλά λόγια, το MLS λειτουργεί με την μορφή «franchise», όπου δίνουν τα δικαιώματα δημιουργία ομάδας για κάθε πόλη. Όμως δεν αρκεί να έρθουν επενδυτές και να δώσουν τα χρήματα, θα πρέπει ένας εξ αυτών να είναι από την πόλη ώστε να υπάρχει άμεσο «δέσιμο» ομάδας-ιδιοκτητών-πόλης.

Η αρχική πρόταση από το επιχειρηματικό τιμ του Ντέιβιντ Μπέκαμ για χτίσιμο του γηπέδου στο Dodge Island (ένα τεχνητό νησί στο Μαϊάμι), κατατροπώθηκε από ενστάσεις τοπικών επιχειρηματιών. Την ίδια τύχη είχε –τον Μάιο του 2014- και η πρόταση κατασκευής γηπέδου χωρητικότητας 20,000 θέσεων σε ένα από τα δημοφιλέστερα μέρη του Μαϊάμι, η οποία αυτή την φορά βρήκε αντίσταση από τους κατοίκους της περιοχής. Ακολούθησαν και άλλες, πολλές αποτυχημένες απόπειρες, μέχρι τον Ιούνιο του 2017, όταν οι τοπικοί φορείς ανακοίνωσαν πως εγκρίθηκε η αγοραπωλησία συγκεκριμένης έκτασης στην οποία θα χτιστεί η έδρα της νέας ομάδας ενώ παράλληλα είχε βρεθεί και ο τοπικός επενδυτής που θα συμπλήρωνε το επιχειρηματικό σύνολο.

«Η επιμονή σε ανταμείβει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ανακουφισμένος στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και συνέχισε « Εγώ ξέρω πως δεν εγκαταλείπω, δουλεύω. Κάποιες φορές τα πράγματα δεν συμβαίνουν για κάποιο λόγο και το έχω μάθει καλά αυτό τα τελευταία χρόνια που σταμάτησα να παίζω ποδόσφαιρο. Αλλά υπάρχει και λόγος που κάποια πράγματα θέλουν τον χρόνο τους. Και κάποιες φορές οι καλύτερες δουλειές χτίζονται με τον χρόνο».

Η περιοχή όπως είναι τώρα



Η περιοχή όπως θα διαμορφωθεί μετά την ανέγερση του πηπέδου


Κάτι παραπάνω από «άνθρωπος-βιτρίνα»

Όσοι πιστεύουν ότι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θα είναι απλά το όνομα σε αυτό το εγχείρημα, πέφτουν εντελώς έξω. Η δημιουργία αυτής της ομάδας είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για τον βετεράνο άσο και οι προσδοκίες του είναι τεράστιες.

«Αυτή τη φορά εγώ θα διαλέγω τους μάνατζερ. Εγώ θα διαλέγω τους προπονητές και το προσωπικό. Η εμπειρία μου έχει χτιστεί τα τελευταία 25 χρόνια από την παρουσία μου σε μερικά από τα μεγαλύτερα κλαμπ του κόσμου, υπό τις οδηγίες μερικών εκ των μεγαλύτερων προπονητών και παίζοντας δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του ποδοσφαίρου».

Κι επειδή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ποτιστεί για τα καλά στο DNA του, ξέρει πως η ακαδημίες είναι οι καλύτερες «ρίζες» για μία γερή ομάδα: «Θέλουμε να φέρουμε μεγάλα ονόματα από την Ευρώπη. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να χτίσουμε ένα καθεστώς ακαδημίας όπου θα έρχονται νεαρά ταλέντα και θα δυναμώνουν την ομάδα αυτής της πόλης. Θα υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες. Αν παρέχουμε τις εγκαταστάσεις, έχουμε καλές πιθανότητες να το πετύχουμε».

Ο ίδιος πάντως έχει ήδη βάλει «στο μάτι» τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος όχι μόνο φρόντισε μέσω Instagram να του στείλει ευχετήριο μήνυμα αλλά τον άφησε και να ελπίζει: «Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια. Θέλω να σου ευχηθώ τα καλύτερα στο νέο σου εγχείρημα, σε αυτό τον καινούργιο ρόλο σου. Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγα χρόνια, μπορεί να με πάρεις τηλέφωνο».




Ποιος ξέρει; Ίσως…

Επιμέλεια: Μαρία Ζαφειράτου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube