Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 θα μπορούσε να μείνει στη μνήμη για πολλά πράγματα. Την τρελή τριπλέτα της Βραζιλίας (Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ριβάλντο), τις πολλές εκπλήξεις με πρώτη απ' όλες αυτή της Σενεγάλης, την φοβερή πορεία της Τουρκίας, το ζευγάρι του τελικού ανάμεσα σε δύο τεράστιες... ποδοσφαιρομάνες (Βραζιλία-Γερμανία). Ακόμη και για το κακό, ομολογουμένως, κούρεμα του Ρονάλντο. Παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα είκοσι χρόνια αργότερα, θεωρείται το Μουντιάλ των σκανδάλων.

Με τη Νότια Κορέα σε ρόλο πρωταγωνιστή και... θύτη, τις Ισπανία, Ιταλία σε ρόλο θυμάτων και το κοινό να παρακολουθεί με ανοιχτό στόμα τα όσα γίνονταν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ισως και έξω από αυτόν, αφού νωρίτερα υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για το γεγονός ότι η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα επιλέχτηκαν να συνδιοργανώσουν, για πρώτη φορά, το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δύο χώρες με ελάχιστα έως μηδαμινά επιτεύγματα στο ποδόσφαιρο, ιδιαίτερα η Ιαπωνία που δεν έχει αγωνιστεί ποτέ ως τότε σε τελική φάση. Άπαντες κατηγόρησαν τη FIFA, ίσως και δικαίως αν δούμε... μεταγενέστερα (ακόμη και σήμερα με το Κατάρ) για πολιτικές αποφάσεις.

Ας περάσουμε, όμως, στο... παρασύνθημα. Οι Ιταλοί δεν ξεχνούν ακόμη και σήμερα τα όσα βίωσαν στον αγώνα τους με την Κορέα για τη φάση των «16», θεωρώντας πως τους στερήθηκε η ευκαιρία να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου. Είχαν άλλωστε ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντο και ποιότητα! «Η Ιταλία αποκλείστηκε από ένα βρώμικο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου διαιτητές και επόπτες έπαιξαν τον ρόλο εκτελεστών», έγραψε ο πασίγνωστος δημοσιογράφος, Τζόρτζιο Τοσάτι, ενώ ο Τζοβάνι Τραπατόνι, τεχνικός της ομάδας υποστήριξε πως ήταν μια «οργανωμένη συνωμοσία εναντίον της χώρας».




Ο Μπάιρον Μορένο, διαιτητής του αγώνα που μελλοντικά κατηγορήθηκε για στημένα ματς στην Κολομβία και συνελλήφθη για εμπόριο ναρκωτικών, άφησε ατιμώρητο το ιδιαίτερα σκληρό παιχνίδι των Νοτιοκορεατών. Ο Τότι έκανε το... λάθος να πέσει και να αποβληθεί με δεύτερη κίτρινη για βουτιά, ο Τομάσι είδε να του ακυρώνεται ένα καθαρό γκολ για οφσάιντ, ενώ ο Μορένο συνέχιζε να μην κάνει χρήση των καρτών του, ακόμη και σε εξόφθαλμα αντιαθλητικά φάουλ, με τους Τζαμπρότα, Ντελ Πιέρο να τα βιώνουν από πρώτο χέρι. Για να έρθει το «χρυσό γκολ» των διοργανωτών λίγο πριν το φινάλε της παράτασης, να στείλει τους Ιταλούς πίσω στο σπίτι τους. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο είχε πειράξει τους Ιταλούς ο εν λόγω αποκλεισμός, η Περούτζια διέκοψε τον δανεισμό του Γιουνγκ-Χουάν!



Βέβαια, το ορεκτικό σύμφωνα με τους Πορτογάλους είχε... σερβιριστεί στη φάση των ομίλων από τους Κορεάτες, αφού υποστήριζαν πως είχαν «σφαγιαστεί» και αυτοί. Ναι μεν τα σπόρια ήταν για τους γηπεδούχους, αλλά οι αποβολές των Μπέτο και Πίντο δεν ήταν, μάλλον, άδικες. Το κυρίως πιάτο ήρθε με την Ιταλία, αλλά είχαμε και... γλυκό. Επόμενο θύμα, η Ισπανία των Κασίγιας, Ιέρο, Πουγιόλ, Ραούλ, Μοριέντε, Τριστάν, Μεντιέτα, Βαλερόν, Τσάβι, Λουίς Ενρίκε!

Ο Γκαμάλ Αλ Γκαντούρ ήταν ο νέος διαιτητής που συγκέντρωσε, δικαίως, τα βλέμματα πάνω του. Ο Ελγκέρα σκόραρε στο 49' αλλά ο Αιγύπτιος ρέφερι ανακάλυψε επιθετικό φάουλ, όπως και ο βοηθός του ένα... άουτ (στη σέντρα του Χοακίν) στο τέρμα του Μοριέντες στο 93'. Για κερασάκι στην τούρτα, ο Χοακίν, που ήταν τραυματίας αλλά δεν αντικαταστάθηκε, είδε τον Γουν Γιάε Λι να το βγάζει, αφού έχει βγει κανένα μέτρο από τη γραμμή του τέρματος. Προφανώς, η εκτέλεση δεν επαναλήφθηκε και η «Marca» την επόμενη ημέρα κυκλοφόρησε με τον απλό και λιτό τίτλο «αηδιαστικό».



Στα ημιτελικά, οι διαιτητές δεν μπορούσαν να σώσουν τη Νότια Κορέα από την ομαδάρα της Γερμανίας, αλλά φρόντισαν να «κιτρινίσουν» τον Μίκαελ Μπάλακ, ο οποίος έχασε και τον μεγάλο τελικό.

Οι ποδοσφαιριστές του Γκους Χίντινγκ, αντιμετωπίστηκαν ως εθνικοί ήρωες από τους συμπατριώτες τους στη Νότια Κορέα. Ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η οποία ήρθε με τεράστιες νίκες απέναντι σε ομάδες φόβητρα που στόχευαν στον τελικό. Χρειάστηκε, όμως, η... χειρουργική επέμβαση των διαιτητών για να έρθει η σπουδαία τέταρτη θέση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ντίμπου Μαρτίνες για την απόκρουση στον τελικό του Μουντιάλ: «Έχω κάνει πολύ καλύτερες»

Άλος: «Η Ελλάδα είναι μια ομάδα σε πρόοδο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας»

Το πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Πρεμιέρα με Λευκορωσία εντός τον Σεπτέμβριο!

Γκαγκάτσης: «Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά χρέος προς την ιστορία»

Γιοβάνοβιτς: «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούμε στο Μουντιάλ»

Προκριματικά του Μουντιάλ 2026: Το προφίλ των ομάδων που θα «μονομαχήσει» η Εθνική Ελλάδος

Ελλάς μπορείς! Βατή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική: Κληρώνει σήμερα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία θα είναι το καλύτερο της ιστορίας»

Γιοβάνοβιτς, μαζί με Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ