Γεννημένος στην Πάτρα στις 11 Απριλίου του 1990, έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας του στις ακαδημίες του Ολυμπιακού. Έφτασε μέχρι και την ανδρική ομάδα, αλλά ήταν δύσκολο να αγωνιστεί με τα ερυθρόλευκα. Ο ανταγωνισμός μεγάλος για ένα παιδί 20 ετών, αλλά και στο πλάι του τερματοφύλακες όπως ο Νικοπολίδης, ο Πάρντο και ο Μέγιερι την πρώτη χρονιά και τους Κοστάντσο, Μέγιερι και Δασκαλάκη στη δεύτερη.

Ακολούθησε η ευρωπαϊκή εμπειρία στη Φορτούνα Ντίσελντορφ, η επιστροφή στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανιωνίου και ένα πέρασμα από Ατρόμητο και Λαμία. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2018 πήγε στην Τρίπολη για τον Αστέρα, βρίσκοντας το… λιμάνι του!

Ο λόγος για τον Νίκο Παπαδόπουλο, εκ των πρωταγωνιστών του Αστέρα Τρίπολης στα τελευταία ματς αλλά και στις πρόσφατες σεζόν. Ο 31χρονος, πλέον, πορτιέρε μιλάει στο sportfm.gr και στην Αναστασία Βοσνάκη, απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν. Οι εμπειρίες του από Ελλάδα και εξωτερικό, ο Αστέρας Τρίπολης στον οποίο θέλει να κλείσει την καριέρα του, ο… μικρός του αδερφός Τσιφτσής, που κατά τον ίδιο μπορεί να αφήσει εποχή. Στο τραπέζι πέφτει ακόμη και το επεισόδιο με τον οπαδό του Παναθηναϊκού προ ετών, το τέρμα του κόντρα στους «πράσινους», ακόμη και οι πολιτικές του πεποιθήσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νίκου Παπαδόπουλου στο sportfm.gr και την Αναστασία Βοσνάκη:

Ο Έλληνας τερματοφύλακας ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού και μας εξήγησε τον λόγο που δεν αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα.

«Ο Ολυμπιακός είναι μια δύσκολη ομάδα, λίγα παιδιά από τις ακαδημίες έχουν καταφέρει να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει, ο Ολυμπιακός εμπιστεύεται τα δικά του παιδιά. Όταν ήμουν εγώ με δυσκολία εμπιστεύονταν τα παιδιά από τις ακαδημίες και γενικότερα είναι μια ομάδα που έχει πολύ μεγάλη πίεση, όποτε είναι κατανοητό αυτό».

Με ποιόν τερματοφύλακα μεγάλωσε και είχε ως πρότυπο; Τον σπουδαίο Έντουιν Φαν Ντερ Σαρ.

«Εγώ μεγάλωσα με τον Φαν Ντερ Σαρ, αλλά θεωρώ καλύτερο από αυτούς που έχω δει τον Νόιερ».



«Ανώτερος από πολλές ευρωπαϊκές ομάδες ο Ολυμπιακός στο θέμα των εγκαταστάσεων – Στο εξωτερικό, όμως, υπάρχει διαφορά νοοτροπίας σε ποδοσφαιριστές και προπονητές»



Στην συνέχεια μας ξετυλίγει το κουβάρι της καριέρας του, όπου πήγε στην Γερμανία για λογαριασμό της Φορτούνα. Μας ανέφερε ότι έμαθε πολλά από το εξωτερικό και πως τον βοήθησε πολύ γενικότερα.

«Έμαθα πολλά στη Γερμανία γενικότερα, ήταν πολύ καλή εμπειρία και με βοήθησε πολύ. Απομυθοποίησα γενικότερα το εξωτερικό. Πριν πάω εκεί είχα στο μυαλό μου ότι το εξωτερικό είναι άλλο επίπεδο, ότι είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθεις, αλλά συνειδητοποίησα ότι και στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλες διαφορές. Προερχόμουν από μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, αλλά ήταν δυο επίπεδα πάνω από εκεί που πήγα εγώ και σαν ποιότητα ποδοσφαιριστών και σαν εγκαταστάσεις. Γενικότερα νομίζω με βοήθησε αυτή η εμπειρία, αλλά δεν ήμουν έτοιμος γιατί δεν είχα αρκετό χρόνο συμμετοχής, δεν είχα παιχνίδια στα πόδια μου στον Ολυμπιακό και μου ήταν δύσκολο να ανταπεξέλθω».



Όσο για το αν είναι καλύτερες οι εγκαταστάσεις εκεί μας αποκάλυψε πως ο Ολυμπιακός έχει σαφώς ανώτερες, ενώ η νοοτροπία είναι εκείνη που διαφέρει από το ελληνικό πρωτάθλημα.

«Εκεί που ήμουν εγώ οι εγκαταστάσεις ήταν χειρότερες. Ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα σύγχρονο σε ευρωπαϊκά πρότυπα προπονητικό κέντρο, το οποίο ήταν σαφώς ανώτερο. Από εκεί και πέρα οι διαφορές εντοπίζονται στη νοοτροπία των ποδοσφαιριστών και στη νοοτροπία των παραγόντων. Εκεί δεν είναι το αποτέλεσμα ο αυτοσκοπός, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, κάτι που ισχύει στην Ελλάδα. Αν τη μια Κυριακή είσαι ο χειρότερος ποδοσφαιριστής και την επόμενη μπορεί να είσαι ο καλύτερος, υπάρχει μια διαφορά νοοτροπίας. Για να δώσω ένα παράδειγμα, εμείς εκείνη την χρονιά πέσαμε κατηγορία και στα τελευταία παιχνίδια που καιγόμαστε για βαθμούς κάναμε τρεις ήττες. Ο κόσμος μας χειροκροτούσε παρόλο που πέσαμε, δείχνοντας μια διαφορά νοοτροπίας και φιλοσοφίας».

Ο Νίκος Παπαδόπουλος θα ήθελε να δοκιμάσει κάποια στιγμή σε κάποια ομάδα του εξωτερικού και ανέφερε γιατί δεν συνέχισε.

«Θα ήθελα να ξαναδοκιμάσω στο εξωτερικό ή να συνέχιζα τότε που ήμουν, αλλά ήμουν ένα παιδί που δεν είχα παιχνίδια στα πόδια μου, για αυτό έπρεπε να κάνω ένα βήμα πίσω ώστε να πάρω φόρα και να βρω παιχνίδια. Ο Πανιώνιος τότε θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο, εφόσον δεν βρήκα κάτι έξω».

«Θα ήθελα να κλείσω την καριέρα μου στον Αστέρα – Ο Τσιφτσής είναι ο μικρός αδερφός μου και εξαιρετικό ταλέντο»



Ο 31χρονος κίπερ πέρασε από αρκετές ομάδες. Τη Λαμία, τον Πανιώνιο, τον Ατρόμητο και τον Αστέρα Τρίπολης. Εμείς δεν θέλαμε να τον φέρουμε σε δύσκολη θέση και δεν τον βάλαμε στο δίλλημα να διαλέξει σε ποια ομάδα δέθηκε περισσότερο, αλλά αναρωτηθήκαμε σε ποια ομάδα θα ήθελε αν είχε την επιλογή να κλείσει την καριέρα του.

«Κάθε σταθμός στην καριέρα μας έπαιξε και έναν ρόλο. Ακόμη και στον Ατρόμητο που έμεινα μόνο έναν χρόνο και η χρονιά δεν κύλησε όπως θα ήθελα, πήρα και από εκεί πράγματα. Οπότε κάθε σταθμός ήταν σημαντικός για εμένα. Κάτι κέρδισα, κάτι έχασα. Γενικότερα όλη αυτή η εμπειρία με έβγαλε πιο δυνατό και πιο ώριμο. Τώρα όσον αφορά το τέλος της καριέρας μου, βρίσκομαι στον Αστέρα Τρίπολης, είναι η τέταρτη χρονιά, όπου έχω κάτσει τα περισσότερα χρόνια, εκτός από τον Ολυμπιακό. Θα ήθελα να κλείσω την καριέρα μου στον Αστέρα γιατί έχω βρει μια ομάδα οργανωμένη, με πολύ καλό κλίμα μεταξύ των ποδοσφαιριστών, του προπονητικού σταφ, μεταξύ της διοίκησης. Είναι μια ομάδα που χαίρεσαι να αγωνίζεσαι, σου παρέχει πάρα πολλά βοηθήματα αλλά όπως η ζωή έτσι όπως και το ποδόσφαιρο κρύβει εκπλήξεις. Πάρα πολλές φορές σχεδιάζεις κάτι το οποίο ανατρέπεται, δεν μπορείς να ξέρεις το μέλλον».



Ο Αντώνης Τσιφτσής είναι από τους πιο ταλαντούχους τερματοφύλακες στην Ελλάδα και ο Νίκος Παπαδόπουλος τον βλέπει σαν τον μικρό του αδελφό που τον βοηθάει σε ό,τι και να χρειαστεί.

«Μεταξύ εμένα και του Αντώνη Τσιφτσή δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά συναγωνισμός. Και οι δυο προπονούμαστε και θέλουμε ο ένας το καλό του άλλου και οι δύο μαζί το καλό της ομάδας. Τον Τσιφτσή τον βλέπω σαν τον μικρό μου αδελφό που θέλω να τον βοηθήσω να εξελιχθεί. Από εκεί και πέρα είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο που μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά και του εύχομαι να μείνει υγιής και προσηλωμένος στον στόχο του και εννοείται ό,τι χρειαστεί τον βοηθάω, του αναλύω και του λέω τη γνώμη μου και όλο αυτό εύχομαι να του κάνει καλό».

«Πρότυπο ο Αστέρας Τρίπολης, να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τις υπόλοιπες ομάδες»



Επιπλέον, μας μίλησε για το τι χρειάζεται ένας παίκτης για να παίξει στην Σούπερ Λίγκα, τονίζοντας πως είναι ένας συνδυασμών πραγμάτων και όχι μόνο ένα στοιχείο.

«Γενικότερα στη ζωή δεν μπορείς να πεις ότι ένα στοιχείο φτάνει, όπως και στο ποδόσφαιρο. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων όπως το ταλέντο, η δουλειά, η συγκέντρωση στον στόχο σου να φτάσεις ψηλά, να εμφανίζεσαι αποδοτικός και φυσικά χρειάζεται και η τύχη. Να μείνεις μακριά από τραυματισμούς, να σε βοηθήσουν λίγο οι συγκυρίες, οπότε είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων δεν είναι μόνο ένα που θα πεις θα το κάνεις και θα πετύχεις».



Ωστόσο, μας εξήγησε και γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα δεν θεωρείται από τα εμπορικά και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό.

«Δεν είναι εμπορικό γιατί ο σκοπός αγιάζει τα μέσα στην Ελλάδα. Γενικότερα σαν κοινωνία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παράξουμε έργο, όχι να έχουμε τη λογική ό,τι αρπάξουμε και ό,τι κερδίσουμε και όλα τα υπόλοιπα τα παραβλέπουμε. Θα αναφερθώ στον Αστέρα που την πρώτη χρονιά που ήρθα εδώ, κινδύνεψε να πέσει. Κανένας άνθρωπος από τον Αστέρα δεν ήρθε να μας πει τι κάνετε εδώ, να μας απειλήσει, να μας μιλήσει άσχημα. Μας αντιμετώπισαν με σεβασμό, με τη λογική ότι έχουμε έρθει σε μια δύσκολη θέση και πρέπει να βγούμε δυνατοί από αυτή. Θεωρώ ότι όλη αυτή η νοοτροπία πρέπει να εξαπλωθεί και στις άλλες ομάδες, να παραδειγματιστούν από τον Αστέρα Τρίπολης και οι υπόλοιπες ομάδες».

«Θεωρώ καλό ότι αντέδρασα, σε κανέναν δεν αξίζει να ακούει τέτοια πράγματα – Ποτέ δεν στράφηκα εναντίον του Παναθηναϊκού, σε κάθε γήπεδο το ίδιο θα έκανα»



Όσο για το γκολ που σκόραρε κόντρα στον Παναθηναϊκό πέρυσι ανέφερε:

«Πήγα με τη λογική ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, ήμασταν πίσω στο σκορ και σκέφτηκα να ανέβω μήπως πετύχουμε κάτι. Δεν πίστευα από πριν ότι θα βάλω γκολ, είδα την μπάλα να έρχεται προς το μέρος μου σούταρα και μπήκε γκολ, τόσο απλά».

Πως ένιωσε άραγε όταν ισοφαρίστηκε το ματς με δικό του γκολ;

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα δεν το είχα ξαναζήσει. Ήταν ένα ιδιαίτερο παιχνίδι γιατί ήμασταν καλοί στον αγωνιστικό χώρο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προηγηθεί. Μου βγήκε όλη η πίεση του παιχνιδιού όταν σκόραρα και ισοφαρίσαμε».



Πριν λίγα χρόνια όταν αγωνιζόταν στη Λαμία είχε έρθει σε αντιπαράθεση με έναν οπαδό και ο Νίκος μας εξήγησε γιατί κανένας δεν πρέπει να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

«Δεν το έχω μετανιώσει όχι. Άκουσα πολύ άσχημα πράγματα και θεωρώ καλό ότι αντέδρασα. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει να ακούει τέτοια πράγματα και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τέτοια πράγματα. Από εκεί και πέρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν στράφηκα συγκεκριμένα κατά του Παναθηναϊκού, στράφηκα σε έναν συγκεκριμένο οπαδό, ο οποίος έτυχε να είναι του Παναθηναϊκού. Και σε άλλο γήπεδο να βρισκόμουν το ίδιο θα έκανα. Δεν αντέδρασα επειδή ήταν του Παναθηναϊκού».

Ο τερματοφύλακας των Αρκάδων αναφέρθηκε και στις πολιτικές του πεποιθήσεις, τονίζοντας ότι όλος ο κόσμος πρέπει να νοιάζεται για τα κοινά της χώρας του, γιατί μόνο έτσι θα διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες.

«Όχι μόνο οι αθλητές όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ασχολούνται με τα κοινά γιατί επηρεάζει τις ζωές τους άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να ασχοληθεί με τα κοινά, γιατί επηρεάζει την ζωή του και πρέπει να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες και εργασιακές και κοινωνικές».

Του βάλαμε το δίλλημα να διαλέξει μόνο τρεις κορυφαίους τερματοφύλακες αυτή την στιγμή, ανέφερε πολλούς, αλλά τελικά κατέληξε σε τρεις.

«Θεωρώ τοπ ότι είναι ο Νόιερ, ο Όμπλακ, ο Ντε Χέα, μπορώ να πω πολλούς. Και ο Μεντί είναι φοβερός και ο Κουρτουά και οι Ντοναρούμα, Νάβας και ο Άλισον. Είναι άδικο να πω μόνο τρεις. Αν έπρεπε να διαλέξω θα διάλεγα τον Νόιερ, τον Άλισον και τον Όμπλακ».

«Αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής; Με γοητεύει η φιλοσοφία, η ψυχολογία, οι πολιτικές επιστήμες και η μηχανολογία»





Αν θα καταφέρει ο Αστέρας τον στόχο του, δηλαδή την εξάδα απάντησε σχετικά:

«Αυτή την στιγμή που μιλάμε οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες. Μπορεί να είμαστε τρεις βαθμούς πίσω με ένα παιχνίδι λιγότερο, αλλά υπάρχουν αρκετά ματς που μπορούμε να κερδίσουμε αν είμαστε σοβαροί και αυτοί που έχουμε δείξει στο γήπεδο, αλλά θεωρώ πως τελικά εμείς είμαστε αυτοί που θα μπούμε. Φέτος βλέπουμε ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό για τον φίλαθλο κόσμο που παρακολουθεί. Βλέπουμε πολύ καλές ομάδες όπως είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο ΟΦΗ, ο Βόλος, ο Παναιτωλικός, όπως είμαστε εμείς. Θεωρώ ότι γενικότερα το φετινό πρωτάθλημα είναι από τα καλύτερα των τελευταίων ετών».

Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής ο Νίκος Παπαδόπουλος, τι θα ήθελε να ήταν; Μας απάντησε και σε αυτό.

«Δεν μπορώ να φανταστώ το τι θα ήμουν γιατί στην κοινωνία που ζούμε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικογένεια που προερχόμαστε. Δεν ξεκινούν όλοι οι άνθρωποι σε αυτή την κοινωνία από την ίδια αφετηρία. Με γοητεύει περισσότερο η φιλοσοφία, η ψυχολογία, οι πολιτικές επιστήμες, η μηχανολογία. Θα κυνηγούσα κάτι από αυτά να γίνω».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube