Να λοιπόν που μετά από έξι ολόκληρα χρόνια ανομβρίας με μέτριες πορείες χωρίς παρουσία σε κάποιο βάθρο σε μεγάλες διοργανώσεις, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την εθνική ομάδα της Σερβίας να δρέψει τους καρπούς μιας χρυσής γενιάς που δεν γεύτηκε ποτέ την χαρά της νίκης.

H απουσία του φυσικού της ηγέτη, με «προίκα» τα δύο βραβεία MVP και το φετινό δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο ΝΒΑ με τους Ντένβερ Νάγκετς, Νίκολα Γιόκιτς, αλλά και εκείνη του «εγκεφάλου» της ομάδας, Βασίλιε Μίτσιτς, ήταν ένα πλήγμα στις τάξεις της Σερβίας πριν το Παγκόσμιο. Αν συνυπολογίσουμε και εκείνες των Αλεξέι Ποκουσέφσκι και Νεμάνια Νέντοβιτς, γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως οι «πλάβι» - όπως φυσικά και αρκετές από τις ομάδες φέτος – κατέβηκαν με σοβαρές ελλείψεις και απουσίες στη διοργάνωση.

Το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2017 αποτελούσε μια μακρινή ανάμνηση για την βαλκανική χώρα, με την πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο του 2019 και την αποτυχία στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό του 2022 (9η θέση), παρά την παρουσία όλων των «αστέρων» της στα παρκέ εκείνης της διοργάνωσης, να ρίχνουν στην εσωστρέφεια και σε ένα είδους ανασφάλεια μια από τις μεγαλύτερες μπασκετικές σχολές του πλανήτη.


Έτσι λοιπόν, πριν το ταξίδι στη Μανίλα, η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς ήταν «αναγκασμένη» να ψάξει στο εσωτερικό της για νέους ηγέτες και πρόσωπα που θα μπορέσουν να οδηγήσουν την χώρα στο 19οο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αν στην αποστολή υπήρχε ο… πολύς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, των Ατλάντα Χοκς, έπρεπε να βρεθεί – τουλάχιστον – ένας ακόμη. Και αυτός, δεν ήταν άλλος από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ!



Ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού όχι μόνο μπόρεσε να γεμίσει κατά το ήμισυ – έστω και αν μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως είναι ένα είδους ιεροσυλία αυτή η διατύπωση – τα παπούτσια του «Τζόκερ», αλλά και να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς στη ρακέτα της Σερβίας. Στην πιο ώριμη μπασκετική φάση της καριέρας του, ο 28χρονος ψηλός των «ερυθρόλευκων» έχει εξελιχθεί σε δεύτερο πόλο της χώρας του σε αυτό το Μουντομπάσκετ, έχοντας στατιστικά που θα ζήλευαν ακόμα και η… αφρόκρεμα των ψηλών της διοργάνωσης.

Σε αυτά τα επτά παιχνίδια της Σερβίας στον δρόμο προς τον μεγάλο τελικό, ο «Μίλου» μετρά 13,6 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 0,7 μπλοκ κατά μέσο όρο σε 25,2 λεπτά συμμετοχής! Νούμερα που τον φέρνουν ψηλά σε πολλές στατιστικές κατηγορίες του τουρνουά, όντας εκ των κορυφαίων σέντερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ενδεικτικό της πληθωρικής του παρουσίας και του κομβικού ρόλου που έχει και στις δύο άκρες του παρκέ είναι το γεγονός πως φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας με double-double, επίδοση που την έχει επαναλάβει τέσσερις φορές στη φετινή διοργάνωση! Το πρώτο double-double ήρθε στο ματς της πρώτης φάσης απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο (12π., 15ρ.), για να ακολουθήσουν εκείνα κόντρα σε Νότιο Σουδάν (17π., 10ρ.), Ιταλία (14π., 12ρ.), αλλά και το πιο πρόσφατο, στον ημιτελικό με τον Καναδά, εκεί όπου ολοκλήρωσε την προσπάθειά του με 16 πόντους και 10 ριμπάουντ.



Παράλληλα, τα 9 «σκουπίδια» που μαζεύει κατά μέσο όρο, τον καθιστούν ως τον 4οο καλύτερο ριμπάουντερ της διοργάνωσης, πίσω μόνο από τους Ταβάρες, Χόκινσον και Καμπόκλο. Όσον αφορά την επιθετική του επιρροή στον τρόπο λειτουργίας των «πλάβι», μπορεί να αποτυπωθεί ανάγλυφα και εμπεριστατωμένα από ένα μόνο στατιστικό στοιχείο.

Εκείνο δεν είναι άλλο από το ποσοστό που έχει στα σουτ εντός πεδιάς. Συγκεκριμένα, ο ύψους 2,13 μέτρων σέντερ των Πειραιωτών βρίσκεται στην 3ηη θέση της σχετικής λίστας με ποσοστό που αγγίζει το 71,2%! Με δεδομένο πάντως πως από πάνω του βρίσκεται ο Χόκινσον της Ιαπωνίας και ο Μαχμούντ της Αιγύπτου με 5 παιχνίδια και μάλιστα σε ομάδες με όχι και τόσο ορθολογικό στιλ παιχνιδιού, τότε πολύ εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως ο Μιλουτίνοφ «αδικείται» από την τρίτη θέση στον τομέα αυτό.



Τέλος, αν κάποιος δεν έχει πειστεί ακόμη για το εκπληκτικό τουρνουά που πραγματοποιεί, σας έχουμε μία ακόμη, και ίσως την πιο τρανταχτή απόδειξη, για τις ιστορικές επιδόσεις που καταγράφει ο Νίκολα Μιλουτίνοφ στα γήπεδα της Ασίας ο πρώην άσος της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Πρόκειται για το περίφημο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο περικλείει τα πάντα. Από τους πόντους, τα ριμπάουντ και τις ασίστ ενός παίκτη, μέχρι τα λάθη, τα φάουλ και τα υπόλοιπα στατιστικά των αθλητών. Εκεί λοιπόν, στον σχετικό πίνακα που μπορούμε να πούμε πως είναι ο «καθρέπτης» του κάθε παίκτη, ο Μιλουτίνοφ καταλαμβάνει τη 12η θέση ανάμεσα σε όλους τους μπασκετμπολίστες του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Με 21,4 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης, ο ψηλός του Ολυμπιακού είναι ο 5οος ανάμεσα στους σέντερ της διοργάνωσης, και ο δεύτερος Σέρβος, πίσω μόνο από τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς που έχει 21,6!



Έτσι λοιπόν, στον μεγάλο τελικό του Μουντομπάσκετ απέναντι στη Γερμανία, ο οποίος παρεμπιπτόντως θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τιτανομαχία μετά από 17 χρόνια και το αλησμόνητο παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας κόντρα στην Ισπανία στη Σαϊτάμα, ο Μιλουτίνοφ καλείται να συνεχίσει τις… υψηλές του πτήσεις στη διοργάνωση ώστε η Σερβία να έχει τύχη και να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής και της κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου.

Άλλωστε, απέναντί του θα βρει γνώριμους παίκτες που τους έχει αντιμετωπίσει πολλάκις στην Ευρωλίγκα. Ο λόγος φυσικά για τους Γιοχάνες Βόιγκντμαν και Γιοχάνες Τίμαν της Αρμάνι Μιλάνου και Άλμπα Βερολίνου αντίστοιχα, ενώ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουμε και τη μάχη του με τον ΝΒΑερ, Ντάνιελ Τάις.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube