Πιο ψύχραιμοι οι Κροάτες στη διαδικασία των πέναλτι, απέκλεισαν τη Δανία.

Σε ένα ματς που δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας, η Κροατία πήρε το εισιτήριο για τους «8» επικρατώντας της Δανίας στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι (3-2). Στα 120 λεπτά οι δύο ομάδες κόλλησαν στο 1-1, το οποίο διαμορφώθηκε στην αρχή του αγώνα, με την ομάδα του Χαρέιντε να προηγείται μόλις στα 57 δευτερόλεπτα (!) με τον Ματίας Γιόργκενσεν και τον Μάντζουκιτς να απαντάει 3’ αργότερα.

Παρ’ ολίγον… μοιραίος ο Μόντριτς, που έχασε πέναλτι στο 116’, πρωταγωνιστής για τους νικητές ο Σούμπασιτς, ο οποίος απέκρουσε 3 εκτελέσεις των Δανών στην ψυχοφθόρα διαδικασία και έστειλε την ομάδα του στα προημιτελικά, όπου θα συναντήσει τη Ρωσία.



Τα πέναλτι όπως εκτελέστηκαν

Μπάντελ
Κράμαριτς
Μόντριτς
Πίβαριτς
Ράκιτιτς
--------------
Έρικσεν
Κιάερ
Κρον-Ντέλι
Σένε
Ν. Γιόργκενσεν

Πως έπαιξαν:





Με 4-2-3-1 παρατάχθηκε η Κροατία, που είχε τον Σούμπασιτς κάτω από τα γκολπόστ και τους Βρσάλικο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς στην αμυντική τετράδα. Οι Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς ήταν οι αμυντικοί χαφ, με τον Μόντριτς να κινείται σε πιο ελεύθερο ρόλο. Από ‘κει και πέρα, οι Ρέμπιτς, Πέρισιτς αγωνίστηκαν στα «φτερά» της επίθεσης, ενώ ο Μάντζουκιτς ήταν ο «φουνταριστός».

Η Δανία ξεκίνησε με 4-3-3, με τερματοφύλακα τον Σμάιχελ και τους Κνούντσεν, Ματίας Γιόργκενσεν, Κιάερ, Ντάλσγκαρντ να συνθέτουν την αμυντική τετράδα. Ο στόπερ Άντρεας Κρίστενσεν «μετατοπίστηκε» στο χώρο της μεσαίας γραμμής δίπλα στους Ντιλέινι, Έρικσεν. Η επιθετική τριπλέτα του Χαρέιντε αποτελείτο από τους Πόουλσεν, Μπρέιθγουεϊτ, Κορνέλιους.



Το ματς



Με έναν… τρελό και μάλλον απρόσμενο τρόπο ξεκίνησε το παιχνίδι, αφού η Δανία προηγήθηκε μόλις στα 57 δευτερόλεπτα (!), σε μια φάση που άρχισε από εκτέλεση πλαγίου και στην οποία οι αμυντικοί των Κροατών δεν κατάφεραν να διώξουν, με την μπάλα να στρώνεται στον Ματίας Γιόργκενσεν, ο οποίος νίκησε τον τερματοφύλακα Σούμπασιτς για να ανοίξει το σκορ. Ο γκολκίπερ της ομάδας του Ντάλιτς φέρει ευθύνη για το γεγονός πως δεν βγήκε να «καθαρίσει» τη φάση.



Η απάντηση των Κροατών όμως ήταν άμεση, αφού στην επόμενη «κατεβασιά» τους ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Μάντζουκιτς (4’), ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την καραμπόλα της μπάλας σε αμυντικούς των Δανών και σημάδεψε σωστά μέσα από την περιοχή για να πανηγυρίσει το πρώτο του τέρμα στο εν εξελίξει Παγκόσμιο Κύπελλο. Και σε αυτή τη φάση πάντως οι αμυνόμενοι υπέπεσαν σε αρκετά λάθη.



Από ‘κει και πέρα, το σύνολο του Ντάλιτς ήλεγξε το ρυθμό έχοντας την κατοχή της μπάλας και την εδαφική υπεροχή. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούσε να βρει καθαρές ευκαιρίες. Η Δανία είχε την καλύτερη στιγμή μετά από τα δύο γρήγορα γκολ, με τον Μπρέιθγουεϊτ να πλασάρει μέσα από την περιοχή στο 27’ και τον Σούμπασιτς να διώχνει με τα πόδια.

Οι Κροάτες «απάντησαν» στις ευκαιρίες δύο λεπτά αργότερα, με τον Ράκιτιτς αρχικά να σουτάρει και τον Σμάιχελ να αποκρούει, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Πέρισιτς δεν μπόρεσε να σημαδέψει σωστά σε δύο διαδοχικές προσπάθειές του από πλεονεκτική θέση. Στο 42’ η Δανία είχε τη δική της στιγμή, με την μπάλα να «γλείφει» το δοκάρι στη σέντρα-σουτ του Έρικσεν.

Η τελευταία καλή φάση του πρώτου ημιχρόνου ανήκε στην Κροατία, με τον Ράκιτιτς να σουτάρει με το αριστερό από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά τον Σμάιχελ να μπλοκάρει σταθερά. Έτσι, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το σκορ στο 1-1.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με μια αλλαγή, αφού ο τεχνικός της Δανίας έβαλε στο ματς τον Σένε αντί του Κρίστενσεν θέλοντας καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας από τη μεσαία γραμμή του. Βέβαια, οι δύο ομάδες ήταν αρκετά επιφυλακτικές στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου μέρους, με τη Δανία να έχει μια καλή στιγμή στο 56’ με τον Μπρέιθγουεϊτ να αστοχεί μέσα από την περιοχή.



Από ‘κει και πέρα, δεν υπήρχε ούτε… υποψία φάσης μέχρι το 72’, όταν απείλησαν οι Σκανδιναβοί με τον Νικολάι Γιόργκενσεν να σουτάρει, αλλά τον Σούμπασιτς να μπλοκάρει σταθερά. Οι Κροάτες αφυπνίστηκαν κάπως και είχαν δύο καλές στιγμές με σουτ των Μόντριτς (77’), Ρέμπιτς (78’) έξω από την περιοχή.

Στο 84’ η ομάδα του Ντάλιτς απείλησε πάλι, με την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του Πέρισιτς να φεύγει πάνω από τα δοκάρια. Πέραν τούτου ουδέν όμως για τις δύο ομάδες, που κόλλησαν στο 1-1 στα 90 λεπτά και οδηγήθηκαν στην ημίωρη παράταση. Εκεί έγιναν ακόμα πιο επιφυλακτικές και… φλύαρες, καθώς δεν έδειξαν καμία διάθεση ρίσκου και πολύ φυσιολογικά το πρώτο μέρος της παράτασης ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 1-1.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι δεν θα αλλάξει κάτι, ήρθε μια φάση στο 115’ για να… ξυπνήσει τον κόσμο που παρακολουθούσε το παιχνίδι: ο Μόντριτς με μια εξαιρετική κάθετη πάσα έβγαλε μόνο του τον Ρέμπιτς, ο οποίος πέρασε τον Σμάιχελ, αλλά ανατράπηκε από τον Γιόργκενσεν, με τον διαιτητή να καταλογίζει πέναλτι. Ο Μόντριτς ανέλαβε την «εσχάτη των ποινών», όμως ο τερματοφύλακας των Δανών μπλόκαρε την μπάλα και κάπως έτσι έμεινε το 1-1, με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα πέναλτι.



Στη «ρώσικη ρουλέτα» η εξέλιξη ήταν συγκλονιστική, με τους τερματοφύλακες των δύο ομάδων να αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές. Ο Σούμπασιτς απέκρουσε τρία πέναλτι των Δανών, ενώ ο Σμάιχελ δύο των Κροατών, όχι όμως και το τελευταίο και καθοριστικό της ομάδας του Ντάλιτς, το οποίο εκτελέστηκε εύστοχα από τον Ράκιτιτς.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κροατία (Ντάλιτς): Σούμπασιτς – Βρσάλικο, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς (81’ Πίβαριτς) – Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς (71’ Κόβασιτς) – Ρέμπιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς (97’ Κράμαριτς) – Μάντζουκιτς (108’ Μπάντελ)

Δανία (Χαρέιντε): Σμάιχελ – Κνούντσεν, Μ. Γιόργκενσεν, Κιάερ, Ντάλσγκαρντ – Ντιλέινι (99’ Κρον-Ντέλι), Έρικσεν, Κρίστενσεν (46’ Σένε) - Πόουλσεν, Μπρέιθγουεϊτ (106’ Σίστο), Κορνέλιους (66’ Ν. Γιόργκενσεν)

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)

Γήπεδο: Nizhny Novgorod Stadium

Επιμέλεια: Γιώργος Πετρίδης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube