Την ανάγκη νέων κολυμβητικών εγκαταστάσεων -αντί του απαρχαιωμένου κολυμβητηρίου που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή- «φώναξαν» προπονητές της πόλης, τονίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, οι προπονητές μικρών και μεγάλων κολυμβητών που προπονούνται στο κολυμβητήριο του Ηρακλείου, τόνισαν την ανάγκη στέγασής του σε εγκαταστάσεις που δεν θα βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών, κάνοντας λόγο για χρόνια αδικία.
Αρχικά, ο Αγαπητός Μηναδάκης τόνισε: «Το κολυμβητήριο που δημιουργήθηκε το 1979, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Ηρακλείου. Αίτημα των προπονητών είναι η δημιουργία ενός νέου βιοκλιματικού κολυμβητηρίου που θα αποκαταστήσει την αδικία που βιώνουμε εδώ και τόσα χρόνια. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι η πιο αδικημένη στην Ελλάδα καθώς δεν διαθέτει ούτε 25άρα, ούτε 50άρα κλειστή πισίνα. Καλούμε το κράτος να σκύψει πάνω από τα προβλήματα και να δημιουργηθεί ένα κολυμβητήριο, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουν προκηρυχθεί 85 νέα έργα, γιατί να μη γίνει ένα κολυμβητήριο και στο Ηράκλειο;Τα προβλήματα είναι χρόνια και δυσχεραίνουν το έργο μας, αφού δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητες των κολυμβητών μας. Δεν πάμε με ίσες δυνατότητες στα Πανελλήνια πρωταθλήματα κι έτσι τα παιδιά, μας που είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα, αδικούνται συστηματικά. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε πολύ σημαντικό πρόβλημα τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου, με τη θερμοκρασία του νερού.
Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί γιατί σε μεγάλο βαθμό διώχνει κόσμο από το κολυμβητήριο. Τα παιδιά μας αρρωσταίνουν συνέχεια και υπάρχουν συνεχείς τραυματισμοί. Είναι το μοναδικό κολυμβητήριο στη χώρα που περιμετρικά υπάρχει λαμαρίνα, η οποία είναι επικίνδυνη για τους αθλητές. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίζει όλα τα αθλήματα. Δεν αξίζει το Ηράκλειο 50.000 ευρώ παραπάνω στην ετήσια χρηματοδότηση, για να λυθούν αυτά τα θέματα;».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Νίκος Ακουμιανάκης: «Ζητάμε μια νέα πισίνα με σύγχρονες προδιαγραφές που θα δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν όλος αυτός ο όγκος των αθλητών να στοιβάζεται σε δύο πολύ μικρά αποδυτήρια. Δημιουργούνται σοβαρά πρακτικά προβλήματα που αφορούν και την υγιεινή όλων μας.
Η κολύμβηση σε ένα νησί όπως η Κρήτη, θα έπρεπε να είναι προμετωπίδα και γι’ αυτό όλοι οι συνάδελφοι προσπαθούμε να εξελισσόμαστε, όμως ο χώρος μένει ίδιος. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, να μπουν μάνατζερ στους αθλητικούς χώρους, να υπάρξει εξέλιξη».
Στο ίδιο μήκος κύματος φυσικά και ο Αλέξανδρος Οικονόμου: «Το κολυμβητήριο Ηρακλείου έχει φτάσει στα όριά του. Προσπαθούμε να κάνουμε έναν αγώνα και δε χωράνε στις κερκίδες ούτε οι αθλητές που περιμένουν να αγωνιστούν ούτε οι γονείς τους (σ.σ. υπάρχουν μόλις 293 καθίσματα).Εάν εξαιρέσω την ποιότητα του νερού που είναι πολύ καλή, όλα τα υπόλοιπα είναι προβληματικά και κάνουν δύσκολο το έργο της διοίκησης και των υπαλλήλων. Τα ντους είναι μικρά, υπάρχουν φθορές και όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί κινδύνους για τα παιδιά. Τα παιδιά είναι πραγματικοί ήρωες που βιώνουν σε καθημερινή βάση αυτό το μαρτύριο. Με την παρούσα όμως κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο για μας να τα κρατήσουμε στον χώρο. Δυστυχώς στη χώρα μας η κολύμβηση είναι ριγμένη από το κράτος. Με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας πισίνας στο Ηράκλειο να είναι μακρινό, πρέπει να διαφυλάξουμε την ήδη υπάρχουσα».
Ο Κώστας Φίλικας, ο παλαιότερος προπονητής αυτή τη στιγμή στην πισίνα του Ηρακλείου, τόνισε: «Έχω ζήσει πολλές διοικήσεις όλα αυτά τα χρόνια και με λύπη διαπιστώνω ότι έχουν βελτιωθεί ελάχιστα πράγματα στο κολυμβητήριό μας και αυτά με τη συνδρομή των σωματείων και όχι του κράτους. Με τις πολιτικές αυτές, αποτρέπουμε τα παιδιά να έρθουν στην πισίνα. Την αγανάκτηση αυτή την εισπράττουμε εμείς οι προπονητές. Δυστυχώς η διοίκηση του ΕΑΚΗ δε συνεργάζεται σωστά μαζί μας για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Δε μπορεί ένα δημόσιο κολυμβητήριο να λειτουργεί χωρίς άδεια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εντασσόμαστε στο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου. Στις περισσότερες διοικήσεις δεν υπάρχει καν άνθρωπος του χώρου και όλοι διαχρονικά επιλέγονται με κομματικά κριτήρια. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει για να δούμε ίσως καλύτερες μέρες».
Τέλος, ο Γιώργος Σούρδης επισήμανε: «Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από ιδανικές συνθήκες για να φέρνουμε τα αποτελέσματα που μπορούμε. Δυστυχώς προπονητικά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το πλάνο μας με τόσες αντιξοότητες. Το Λίντο είναι ένα παλιό κολυμβητήριο και προσπαθούμε να το συντηρήσουμε με μία μικρή χρηματοδότηση, χωρίς προγραμματισμό. Ζητάμε το αυτονόητο, ζεστό νερό και καθαρές εγκαταστάσεις».