Η ΣΤ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πάτρας, με αφορμή δελτίο τύπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελιάνας Αχαΐας «Η ΦΕΛΛΟΗ», που διανεμήθηκε στα αθηναϊκά και αχαϊκά ΜΜΕ, προκαλώντας σειρά δημοσιευμάτων για τις εργασίες της αξιόλογης ημερίδας «Τουρισμός-Αγρός-Πολιτισμός / Η γυναίκα στο προσκήνιο», στα οποία γίνεται αναφορά για το σημαντικό έργο της υπηρεσίας της στην περιοχή της Αρχαίας Φελλόης, διευκρινίζει και συμπληρώνει -ανταποκρινόμενη στα ερωτήματα των εκπροσώπων του Τύπου, με νέο δελτίο τύπου ότι:

"Η Εφορεία μας στηρίζει κάθε υγιή προσπάθεια προβολής και ανάπτυξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ούσα παρούσα και ανταποκρινόμενη σε κάθε σοβαρή ενέργεια συλλόγου, φορέα ή οργανισμού.

Στην ημερίδα του Συλλόγου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να παραστεί αυτοπροσώπως η Προϊσταμένη της ΣΤ΄Εφορείας κ.Ερωφίλη Κόλλια, ωστόσο απέστειλε αναλυτικό χαιρετισμό (που αναγνώστηκε από συμβασιούχο αρχαιολόγο της Υπηρεσίας μας - Κωνσταντίνα Μαρή), στο οποίο γινόταν μνεία στη σημαντική ιστορία της περιοχής και το πλούσιο ανασκαφικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια από την αρχαιολόγο της Υπηρεσίας μας κα Χριστίνα Κατσαρού, αποδίδοντας πλήθος ευρημάτων ΥΕ, υλικό που βρίσκεται υπό μελέτη και δημοσίευση.

Σχετικές πρώτες ανακοινώσεις έγιναν στο Διεθνές Επιστημονικό Αρχαιολογικό Συνέδριο της Τρίπολης, τον περασμένο Νοέμβρη και στην ημερίδα του Δήμου Αιγιαλείας στον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, προκαλώντας ευμενή σχόλια για τη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλουμε στην περιοχή παρά τις αντίξοες συνθήκες..

Η περιοχή της Αρχαίας Φελλόης-σημερινή Σελιάνα, αποτελεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και ειδικότερα μετά και την τελευταία σωστική ανασκαφή της Εφορείας στον κηρυγμένο από το 1996 αρχαιολογικό χώρο της Σελιάνας, πλέον, εκτός από παλαιότερα τυχαία ευρήματα (λόγω παραδόσεων ή μικρών έργων) προέκυψαν για πρώτη φορά ιδιαιτέρως σημαντικές αρχαιότητες που αφορούν στη Φελλόη, που αλλάζουν τελείως τα μέχρι τώρα δεδομένα και στοιχεία που υπήρχαν κυρίως βάσει των πηγών, καθώς η έρευνα απέδωσε ευρήματα που ανάγονται από τους γεωμετρικούς έως και τους βυζαντινούς χρόνους, με κυρίαρχα αυτά των γεωμετρικών χρόνων, που αποτελεί μία ιδιαίτερη και σημαντική αρχαιολογικά περίοδο για την Αχαΐα, αλλά και ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Όσον αφορά γενικά τα ανασκαφικά δεδομένα: εντοπίστηκε τμήμα τείχους των γεωμετρικών χρόνων με διεύθυνση Β-Ν, συνολικού αποκαλυφθέντος μήκους 42μ. και επιπλέον εξωτερικά αυτού, άλλο τμήμα τείχους μεταγενέστερο, ορατό για μήκος 19μ., που αποτελεί τμήμα του τείχους των ελληνιστικών χρόνων, που μαρτυρεί, αν μη τι άλλο, τις διαφορετικές φάσεις κατασκευής του τείχους ανά τις εποχές, σε συνδυασμό με τις εργασίες επεμβάσεων, επιδιορθώσεων, ενίσχυσης, μετατροπών και ενδεχόμενης αντιστήριξης για προστασία αυτού.

Στο άμεσο δε περιβάλλον του τείχους εντοπίστηκε αψιδωτό κτήριο και νοτιότερα αυτού, στην ίδια πλευρά, εντοπίστηκε κυκλικού σχήματος κτήριο.

Απέναντι αυτού εντοπίστηκε τμήμα αρχαίου χαλικόστρωτου δρόμου, μήκους 18μ. και πλάτους 3-3,70μ., με κατεύθυνση Β-Ν, ο οποίος σύμφωνα με την μελέτη της κ.Κατσαρού ακολουθούσε την πορεία του αρχαίου τείχους και διέσχιζε την κώμη της Φελλόης, οδηγώντας στην Κύναιθα προς Ν και προς βορρά έφτανε στην Αίγειρα και στην παραλιακή ζώνη.

Τέλος, ήρθε στο φως τμήμα νεκροταφείου των γεωμετρικών χρόνων, του οποίου εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν συνολικά 28 ταφές.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ταφών απέδωσε πλήθος κτερισμάτων: ολόκληρα αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα, σιδερένια όπλα και χάλκινα σκεύη, σχεδόν ανέπαφα, τα οποία ήταν προϊόντα και τοπικών εργαστηρίων, αλλά και εισαγωγές, ιδίως κατάλοιπα από τα χάλκινα ευρήματα, από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό όμως που είναι πλέον αδιαμφισβήτητο, βάσει των πλούσιων ευρημάτων και των αρχιτεκτονικών καταλοίπων είναι ότι υπήρχε μία ακμάζουσα κοινωνία, οικονομικά ισχυρή, που είχε επαφές με τον υπόλοιπο κόσμο και που προκειμένου να επιτελέσει το καθήκον της ταφής, προχωρούσε και σε εισαγωγές πολύτιμων μεταλλικών και άλλων απαραίτητων αντικειμένων κατά παραγγελία.

Όλα τα παραπάνω αποδίδουν μία νέα διάσταση στον χώρο και δημιουργούν εύγλωττα ερωτήματα, που ελπίζουμε να απαντηθούν εν μέρει με την ολοκλήρωση της μελέτης και κυρίως να συμπληρωθούν και να επεκταθούν με νέες ανασκαφικές έρευνες, με την αρωγή όλων των εμπλεκομένων και δηλωμένων υποστηρικτών της περιοχής και του πλούτου αυτής-αρχαιολογικού και τουριστικού-αγροτικού-καθώς τα δεδομένα που μας έδωσε η Φελλόη είναι σίγουρο ότι όχι μόνον συνέβαλαν, συμπλήρωσαν και εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για την Αχαΐα, αλλά δημιούργησαν και ένα νέο σημείο αναφοράς στην ιστορική και αρχαιολογική έρευνα."


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube