Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που στο ΝΒΑ δεν… λάμπουν οι αστέρες του, καθώς οι ομάδες ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον τους.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Παρασκευής (23/6, 03:00, Cosmotesport 7) θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο ντραφτ και θα λάβει χώρα στο Μπρούκλιν και το «Barclays Center», που είναι η έδρα των Νετς.

Πρόκειται για την 77η έκδοση της διαδικασίας, όπου για δεύτερη σερί σεζόν θα γίνουν συνολικά 58 επιλογές παικτών και όχι 60 όπως γίνεται παραδοσιακά. Ο λόγος είναι πως έχασαν το δικαίωμα επιλογής στον δεύτερο γύρο οι Μπουλς και Σίξερς, καθώς παραβίασαν τον κανονισμό του tampering.

Στο φετινό ντραφτ το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το νούμερο «1» δεν θα είναι κάποιο κολεγιόπαιδο της Αμερικής. Αλλά, θα είναι ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα. Το… θαύμα της φύσης και του γαλλικού μπάσκετ, που είναι σε ηλικία 19 ετών και κοιτά τον κόσμο από τα 2,21μ., θεωρείται αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο ταλέντο στον κόσμο και μάλιστα κάτι… μοναδικό στην ιστορία του αθλήματος μέχρι τώρα. Μετά την εξαιρετική του φετινή σεζόν με τη Μετροπολιτάν 92, ο Γουεμπανιάμα θα πάρει τις βαλίτσες για τις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς θα πέσει στην… αγκαλιά του Γκρεγκ Πόποβιτς, στους Σαν Αντόνιο Σπερς.

Από ‘και και πέρα, εκτός από τον Γάλλο «γίγαντα» στο φετινό ντραφτ υπάρχουν κι άλλα ονόματα που έχουν κάνει με τη σειρά του τον απαραίτητο… κρότο, ενόψει του ντραφτ. Ο ένας είναι ο 20χρονος Μπράντον Μίλερ, ο οποίος αγωνίστηκε στο κολέγιο της Αλαμπάμα και στο NCAA είχε κατά μέσο όρο 18,8 πόντους, 8,2 ριμπάουντ και 2,1 ασίστ.

Επόμενος είναι ο Σκουτ Χέντερσον. Πριν δύο χρόνια, ο 19χρονος γκαρντ πήρε μία απόφαση… ζωής. Αποφάσισε να αφήσει το σχολείο και να αγωνιστεί στην Ignite και την G League, όπου είχε κατά μέσο όρο 17,6 πόντους, 5,1 ριμπάουντ, 6,6 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Μία ξεχωριστή και μάλιστα… διπλή περίπτωση είναι τα δίδυμα αδέρφια Τόμπσον, οι Αουσάρ και Άμεν. Τα δύο αδέρφια είναι ηλικίας 20 ετών και παίζουν ως γκαρντ. Φέτος, αγωνίστηκαν στη λίγκα Overtime Elite με τους City Reapers. Ο Αουσάρ είχε κατά μέσο όρο 16,3 πόντους, 6,9 ριμπάουντ, 6,1 ασίστ και ο Άμεν αντίστοιχα 16,4 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 6,2 ασίστ.

Επίσης, αρκετά ψηλά στο ντραφτ αναμένεται να επιλεγούν ακόμη οι Τζάρας Γουόκερ, Άντονι Μπλακ και Τέιλορ Χέντρικς.

Ωστόσο, στη διαδικασία θα λάβουν μέρος και «δικά» μας παιδιά. Ο ένας είναι φυσικά ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Ο διεθνής φόργουορντ έρχεται από την πρώτη του σεζόν της καριέρας του, όπου αγωνίστηκε εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Τουρκία με τη Μερκεζεφέντι. Στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας είχε κατά μέσο όρο 15,5 πόντους, 6,3 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ. Τις τελευταίες ημέρες ο 22χρονος ήταν στις ΗΠΑ, όπου έκανε μερικές προπονήσεις στις εγκαταστάσεις των Χόρνετς, ενώ φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Μπασκόνια.

Το άλλο «δικό» μας παιδί είναι ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς. Πρόκειται για τον γιο του άλλοτε παίκτη των Απόλλωνα Πατρών και Ολυμπιακού, αλλά και βοηθού του Βασίλη Σπανούλη στο Περιστέρι bwin, Ντούσαν Βούκτσεβιτς. Ο 20χρονος φόργουορντ/σέντερ τα τελευταία χρόνια ανήκει στην Παρτίζαν, ενώ νωρίτερα ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Άλλες δύο αξιοσημείωτες «ευρωπαϊκές» επιλογές στο ντραφτ είναι δύο παίκτες που έχουν εμπειρία Ευρωλίγκας. Ο ένας είναι ο πρωταθλητής με την Μπαρτσελόνα και 18χρονος σέντερ, Τζέιμς Νάτζι και ο άλλος είναι ο 22χρονος φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε, Ταρίκ Μπιμπέροβιτς.

Τέλος μία σημαντική πληροφορία αναφορικά με το ντραφτ έχει να κάνει με τον αριθμό που επιλέγει μία ομάδα. Αυτός έχει προκαθοριστεί έπειτα από τη σχετική κλήρωση που έγινε και έτσι γνωρίζουμε ποιοι θα επιλέξουν από το «1» μέχρι το «58».

Ενδεικτικά στους δέκα πρώτους αριθμούς θα επιλέξουν οι:
1. Σαν Αντόνιο Σπερς
2. Σάρλοτ Χόρνετς
3. Πόρτλαντ Μπλέιζερς
4. Χιούστον Ρόκετς
5. Ντιτρόιτ Πίστονς
6. Ορλάντο Μάτζικ
7. Ιντιάνα Πέισερς
8. Γουάσινγκτον Γουίζαρντς
9. Γιούτα Τζαζ
10. Ντάλας Μάβερικς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube