Ασταμάτητος. Ο Ράφαελ Ναδάλ προσέθεσε έναν ακόμα τίτλο στη μεγάλη συλλογή του, σηκώνοντας το 21ο grand slam της καριέρας του και έγραψε ιστορία.

Μια ιστορία που ξεκινάει το μακρινό 2005, όταν το 19χρονο αγόρι σήκωσε τον πρώτο του τίτλο στη Γαλλία. Ο 35χρονος, σήμερα, άνδρας συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του προς τις κούπες.

Το sport-fm.gr θυμάται όλες τις φορές που ο σπουδαίος Ράφα Ναδάλ πανηγύρισε σε major, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο:

2005, Roland Garros





Η ιστορία άρχισε να γράφεται στο Παρίσι. Ο 19χρονος Ναδάλ προσπέρασε στα ημιτελικά το εμπόδιο του Νο1, Ρότζερ Φέντερερ και επικράτησε στον τελικό του Μαριάνο Πουέρτα με 6-7(6), 6-3, 6-1, 7-5. Έτσι έγινε ο δεύτερος άνδρας που κατακτάει το Roland Garros στην πρώτη του απόπειρα.

Μετά τον τελευταίο κερδισμένο πόντο ο Ναδάλ κατέρρευσε, στη συνέχεια έκλαψε πολύ και στο τέλος παρέλαβε την κούπα από τα χέρια του Ζινεντίν Ζιντάν και πανηγύρισε με την ψυχή του.




2006, Roland Garros




Η ιστορία… συνεχίστηκε να γράφεται στο Παρίσι. Ο Ράφα Ναδάλ αυτή τη φορά συνάντησε στον τελικό τον Ρότζερ Φέντερερ και η μάχη ήταν τρομερή. Ο Ισπανός έχασε το πρώτο σετ με κάτω τα χέρια (1-6) και κέρδισε με το ίδιο σκορ το δεύτερο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δεύτερη κούπα του εντυπωσιακά, αφού έγινε ο πρώτος που νικάει τον Φέντερερ σε τελικό grand slam διοργάνωσης.


2007 – Roland Garros




Ξανά οι δυο τους. Ο Ράφα Ναδάλ βρήκε ξανά μπροστά τον του Ρότζερ Φέντερερ, επικράτησε 6-3, 4-6, 6-3, 6-4 και κατέκτησε για τρίτη σερί χρονιά τον τίτλο στη Γαλλία, ισοφαρίζοντας το αντίστοιχο επίτευγμα του Μπγιόρν Μποργκ (1978-1981).




2008 – Roland Garros



Τέταρτος τελικός στο Παρίσι για τον Ναδάλ, τρίτος απέναντι στον Φέντερερ και ο Ισπανός βγήκε πάλι νικητής. Μάλιστα έγινε ο πέμπτος τενίστας που κέρδισε Grand Slam χωρίς να χάσει ούτε σετ. Για την ακρίβεια, έχασε μόλις τέσσερα games (6-1, 6-3, 6-0)!




2008 – Wimbledon




Ίδιος αντίπαλος, διαφορετική διοργάνωση. Παρότι ο Ναδάλ είχε συναντηθεί με τον Φέντερερ στον τελικό του Wimbledon τις δύο προηγούμενες χρονιές δεν είχε βγει νικητής. Το 2008, όμως, κατάφερε να… σπάσει την κατάρα και να πάρει το πέμπτο τίτλο του.

Σε ένα ματς που έσπασε καρδιές και θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα κορυφαία, , λύγισε τον Ελβετό (6-4, 6-4, 6-7(5), 6-7(8), 9-7) μετά από 4 ώρες και 48 λεπτά.




2009 – Australian Open




Το σερί των τελικών με αντίπαλο τον Ρότζερ Φέντερερ μεταφέρθηκε στην Αυστραλία. Παρότι είχε προηγηθεί ένα τρομερό παιχνίδι 5 ωρών και 14 λεπτών στα ημιτελικά με τον Φερνάντο Βερντάσκο, ο Ισπανός δεν… μάσησε στον τελικό. Στην πρώτη του συνάντηση με τον Ελβετό στη Μελβούρνη πανηγύρισε ξανά στα πέντε σετ (7-5, 3-6, 7-6, 3-6, 6-2) και έγινε ο πρώτος Ισπανός που κατέκτησε την κούπα στo Australian Open.




2010 – Roland Garros



Πρώτος τελικός και πρώτος τίτλος μετά από καιρό με διαφορετικό αντίπαλο. Ο Φέντερερ αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Παρισιού από τον Ρόμπι Σόντερλινγκ, ο οποίος ήταν ο αντίπαλος του Ναδάλ στον τελικό. Ο Ισπανός κυριάρχησε πλήρως και κατέκτησε για δεύτερη φορά το γαλλικό open χωρίς να χάσει ούτε σετ.


2010 – Wimbledon




Στο Λονδίνο ήρθε η ώρα για τον όγδοο τίτλο σε major, πριν κλείσει τα 24. Ο Ναδάλ αντιμετώπισε τον Τόμας Μπέρντιγκ στον τελικό και επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση (6-3, 7-5, 6-2), πανηγυρίζοντας για δεύτερη φορά στο Wimbledon.


2010 – US Open



Τρίτος τελικός μέσα στο 2010 για τον Ναδάλ και πρώτος στις ΗΠΑ. Ο Ισπανός έφτασε στον τελικό χωρίς να χάσει ούτε σετ και συνάντησε τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τον οποίο νίκησε με 6-4, 5-7, 6-4, 6-2. Σηκώνοντας και αυτήν την κούπα συμπλήρωσε το Career Grand Slam και έγινε ο δεύτερος που το καταφέρνει μετά τον Αντρέ Αγκάσι, ενώ έγινε ο πρώτος που κατέκτησε Grand Slam σε χώμα, χορτάρι και σκληρή επιφάνεια σε μια χρονιά.



2011 – Roland Garros



Επιστροφή στη Γαλλία και στους τελικούς με αντίπαλο τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ράφα Ναδάλ κυριάρχησε και πήρε τον έκτο τίτλο του στο Παρίσι και ένατο συνολικά με 6-4, 5-7, 6-4, 6-2.


2012 – Roland Garros




Έβδομος τίτλος στο Παρίσι και ενδέκατος συνολικά. Αντίπαλός του στον τελικό ήταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς, από τον οποίο είχε χάσει τους τρεις προηγούμενους τελικούς που συναντήθηκαν (Wimbledon 2011, US Open 2011 και Australian Open 2012). Ο Ναδάλ πήρε το αίμα του πίσω και έγινε ο πιο πετυχημένος παίκτης στην ιστορία του γαλλικού Open, σε έναν τελικό που διεκόπη στο τέταρτο σετ λόγω βροχής και συνεχίστηκε την επόμενη μέρα.




2013 – Roland Garros




Μετά από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό με τον Τζόκοβιτς, ο Ναδάλ τσέκαρε το εισιτήριο για τον τελικό, όπου έκανε περίπατο. Αντίπαλός του ήταν ο Ντέιβιντ Φέρερ, ο οποίος υποκλίθηκε στην ανωτερότητα του Ισπανού με 6-3, 6-2, 6-3. Με τη νίκη αυτή, ο Ναδάλ έσπασε το ρεκόρ των περισσότερων νικών με 59 και αύξησε τη συγκομιδή του δώδεκα.




2013 – US Open




Επιστροφή στις ΗΠΑ. Ο Ράφα Ναδάλ βρήκε ξανά απέναντί του τον Νόβακ Τζόκοβιτς και πήρε τον δεύτερο τίτλο της χρονιάς με 6-2, 3-6, 6-4, 6-1.




2014 – Roland Garros




Νέα συνάντηση με τον Νόβακ Τζόκοβιτς και δεύτερη σερί νίκη απέναντί του, αυτή τη φορά στο Παρίσι. O Ναδάλ νίκησε 3-6, 7-5, 6-2, 6-4 και ισοφάρισε το ρεκόρ του Πιτ Σάμπρας με 14 grand slam.


2017 – Roland Garros




Τρία χρόνια χωρίς τίτλο και επέστρεψε θριαμβευτικά, στα αγαπημένα του courts. Στον τελικό νίκησε τον Σταν Βαβρίνκα χωρίς να χάσει σετ (6-2, 6-3, 6-1) και έγινε ο πρώτος στην Open εποχή που κατακτά δέκα τίτλους σε ένα Grand Slam τουρνουά, ενώ προσπέρασε τον Πιτ Σάμπρας με 15 τίτλους συνολικά.




2017 – US Open




Ο θρίαμβος συνεχίστηκε στις ΗΠΑ, με τον δεύτερο τίτλο μέσα στο 2017. Στον τελικό βρήκε τον πρωτάρη Κέβιν Άντερσον, τον οποίο νίκησε 6-3, 6-3, 6-4 και πανηγύρισε τον 16ο τίτλο.


2018 – Roland Garros



Ένας ακόμα τίτλος χωρίς να χάσει ούτε σετ. Ο 17ος ήρθε στο αγαπημένο του Παρίσι, όπου πανηγύρισε τον ενδέκατο τίτλο του. Μάλιστα, έχασε μόλις ένα σετ στην πορεία του στο τουρνουά. Στον τελικό νίκησε τον Ντομινίκ Τιμ και έγινε ο τέταρτος που κερδίζει τρία ή περισσότερα major μετά τα 30.


2019 – Roland Garros



Back to back τελικός απέναντι στον Ντομινίκ Τιμ στο Παρίσι. Ο Ναδάλ πανηγύρισε τον 12ο τίτλο του στη Γαλλία και 15ο συνολικά, βελτιώνοντας το ρεκόρ της Μάργκαρετ Κουρτς που σταμάτησε στους τίτλους σε ένα τουρνουά Grand Slam (Australian Open).




2019 – US Open



Δεύτερος τίτλος μέσα στο 2019 και τέταρτος στις ΗΠΑ. Ο Ναδάλ έφτασε στον τελικό χάνοντας μόλις ένα σετ και σήκωσε την κούπα σε έναν συναρπαστικό τελικό απέναντι στον Ντανίλ Μεντβέντεφ, που ολοκληρώθηκε με 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4.


2020 – Roland Garros



Το Παρίσι του ανήκει και το έδειξε ξανά. Με… περίπατο στον τελικό απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς, χάνοντας μόλις επτά games, πανηγύρισε τον 20ό grand slam τίτλο, ισοφαρίζοντας τον Ρότζερ Φέντερερ στο σύνολο των τίτλων. Επιπλέον, πανηγύρισε την 100ή του νίκη στον τουρνουά, στο οποίο έχει ηττηθεί μόλις δύο φορές σε 16 χρόνια.




2022 – Australian Open




Ο πιο πρόσφατος είναι και ο πιο συγκλονιστικός. Στον τελικό με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο Ράφα Ναδάλ ήταν συγκλονιστικός. Επέστρεψε στους τίτλους, σήκωσε τον 21ο τίτλο του και άφησε πίσω τους Νόβακ Τζόκοβιτς και Ρότζερ Φέντερερ στους πολυνίκεις όλων των εποχών. Επίσης, με τον δεύτερο τίτλο του στην Αυστραλία έχει κατακτήσει όλους τους major τίτλους από τουλάχιστον δύο φορές και έγινε ο δεύτερος, μετά τον Τζόκοβιτς, που το καταφέρνει.



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο Άρης μένει στην κορυφή και θυμάται τα τέλη των '70s και την ιστορική σεζόν με το μπαράζ τίτλου!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Αμορίμ έρχεται για να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα και να της αλλάξει το DNA!

Και όμως, υπήρξαν και αυτές: Οι έξι καλύτερες στιγμές του Τεν Χαγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Έρικ Τεν Χαγκ: Δίνοντας την πιο αρνητική ερμηνεία ακόμα και στο Fergie Time

H Μπριάνα Στιούαρτ μπορεί επιτέλους να κοιμηθεί: Ξόρκισε το φάντασμα της κακοποίησης που υπέστη μικρή

Βαθμοί, πρόκριση, έξτρα ευκαιρία... Τα γκολ του Τετέ είναι «χρυσάφι» για τον Παναθηναϊκό!

Θυμίζοντας… Σερ Άλεξ: Πώς ένας άγνωστος Σουηδός έχει οδηγήσει την Αμπερντίν στο καλύτερο ξεκίνημα φέτος στην Ευρώπη!

Έρχεται… εμφύλιος στο Παρίσι: Ο πλουσιότερος Γάλλος θέλει να αγοράσει την Παρί FC σε συνεργασία με τη Red Bull!

To 33,3 του Τούχελ που μπορεί να κάνει την Αγγλία να ελπίζει

Γίγαντας ύψους… 1.68μ.: Πώς ο Μανώλης Σιώπης έχει βοηθήσει την επιθετική γραμμή της Εθνικής