Κάθε χώρα έχει τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Όπως οι ΗΠΑ το Ηalloween και το Thanks Giving, για παράδειγμα.
Στην Ελλάδα μαζευόμαστε οι οικογένειες στα σπίτια τα Χριστούγεννα, κάνουμε τα τραπέζια μας και περνάμε όμορφες στιγμές μαζί.
Κάπως έτσι έχουν και οι Άγγλοι την Boxing Day. Είναι ημέρα... γιορτής για τους Βρετανούς η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και έχουν βρει τον καλύτερο τρόπο για να διασκεδάσουν!
Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά το ποδόσφαιρο. Ο κόσμος πηγαίνει στα γήπεδα μετά το μεσημεριανό τραπέζι και απολαμβάνει ποδόσφαιρο.
Πρόκειται για ένα... έθιμο που κρατάει έναν τουλάχιστον αιώνα, ενώ συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια τόσο του Α' όσο και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πάμε, λοιπόν, στο μακρινό 1940 και στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, όταν η Μπράιτον ηττήθηκε με το ταπεινωτικό 18-0!
Γράφει η Αναστασία Βοσνάκη
Ας πιάσουμε όμως την ιστορία μας από την αρχή...
Λόγω του Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι ομάδες δεν συμπλήρωναν εύκολα το ρόστερ τους κι αυτό διότι πολλοί παίκτες πολεμούσαν και κάπως έτσι εκείνη την εξαετία τα περισσότερα παιχνίδια που γίνονταν, λογίζονταν περισσότερο ως φιλικά, παρά ως επίσημα.
Έτσι, όταν οριζόταν η διεξαγωγή ενός αγώνα, οι ομάδες έπρεπε να συμπληρώσουν το ρόστερ τους, είτε με ποδοσφαιριστές-στρατιώτες, οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι, είτε με οπαδούς.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, λοιπόν, η Μπράιτον αντιμετώπιζε την Νόριτς με... 4 μόνο παίκτες! Ένας από αυτούς ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, τρεις από την ομάδα νέων, δυο στρατιώτες και πέντε... οπαδοί. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Μπράιτον έπρεπε να ταξιδέψει Χριστουγεννιάτικα και 300 χιλιόμετρα για να δώσει το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Τους οπαδούς τους διάλεξαν όταν έφτασαν στο γήπεδο, διαλέγοντας τυχαία από το κοινό ορισμένους εθελοντές. Πάμε να δούμε, όμως, έναν-έναν τους παίκτες της ενδεκάδας και τις... ιδιότητές τους!
1) Α. Μπάρτραμ: Εθελοντής από το κοινό, έπαιξε τερματοφύλακας και δέχτηκε 18 γκολ.
2) Ρόι Γουότς: Στρατιώτης, είχε παίξει έξι αγώνες για την Μπράιτον κατά τη διάρκεια του πολέμου. Επίσης, είχε παίξει έναν αγώνα αντίπαλος με την Μπράιτον κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν αγωνίστηκε για την Τσάρλτον.
3) Φ. Πίντσμπεκ: Οπαδός από το κοινό, έπαιξε αριστερό μπακ.
4) Τσάρλι Τσέιζ: Στρατιώτης, έπαιξε ελάχιστα ματς με την Μπράιτον κατά τη διάρκεια του πολέμου όταν του το επέτρεπαν οι συνθήκες. Υπηρέτησε σε Αίγυπτο, Παλαιστίνη και Γαλλία. Έπαιξε συνολικά πάντως 26 αγώνες κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ μετά το τέλος του υπέγραψε συμβόλαια με την Κρίσταλ Πάλας και την Γουότφορντ!
5) Τζίμι Ίθελ: Από την ομάδα νέων, έπαιξε σε δύο ματς με την Μπράιτον. Αυτό με τη Νόριτς και άλλο ένα τρία χρόνια αργότερα κόντρα στην Τότεναμ. Έπαιξε στη συνέχεια ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο με την Σουίντον Τάουν, ενώ έγινε και προπονητής της Μπόλτον.
6) Ντέρεκ Ντάι: Από την ομάδα νέων, αυτή ήταν και η μοναδική του συμμετοχή με την Μπράιτον.
7) Τσάρλι Χάρμαν: Θεωρούνταν το μεγαλύτερο ταλέντο των ακαδημιών της Μπράιτον, είχε παίξει ξανά πριν από 6 μήνες όταν και έκανε το ντεμπούτο του.
8) Σ. Μπερντ: Οπαδός από το κοινό, έπαιξε δεξί χαφ.
9) Γ.Α. Στέισι: Οπαδός από το κοινό, έπαιξε επιθετικός. Η φημολογία αναφέρει πως ίσως να μην ακούμπησε την μπάλα στον αγώνα ούτε μία φορά.
10) Τζο Γουίλσον: Ο μοναδικός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που δέχτηκε την πρόσκληση του προπονητή του, Γουεμπ, για να παίξει! Τον είχε αποκτήσει η Μπράιτον τον Μάιο του 1936 από τη Νιούκαστλ με το ποσό των 450 λιρών. Έπαιξε 353 ματς στην καριέρα του, σκοράροντας 49 γκολ. Έγινε προπονητής στη συνέχεια, ενώ κάθισε και εννιά φορές στον πάγκο της Μπράιτον.
11) Α. Σμιθ: Οπαδός από το κοινό, έπαιξε αριστερό χαφ.
Προπονητής της ομάδας ήταν ο Τσάρλι Γουέμπ!
Το ματς εξελίχθηκε... εφιαλτικά για την Μπράιτον. Η Νόριτς είχε βάλει ήδη δέκα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, δεν... φρέναρε και πρόσθεσε άλλα 8 στο δεύτερο 45λεπτο του αγώνα.
Ο Φρεντ Τσάντουιγ, θρύλος της Ίπσουιτς, σκόραρε έξι φορές, πετυχαίνοντας τρία γκολ στο πρώτο και άλλα τόσα στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Μάρσαλ, Ρόμπερτς και Σιντ Πλάνκετ πέτυχαν χατ-τρικ, επίσης, ενώ ο Χάουι σκόραρε δις. Τα μαθηματικά προφανώς δεν... βγαίνουν αφού είμαστε στα 17 γκολ, αλλά υπήρξε και ένα αυτογκόλ του Ίθελ!
Πρόκειται για ένα ματς που ουσιαστικά... στιγμάτισε την Μπράιτον, αλλά ελάχιστοι θυμούνται. Η ιστορία, όμως... έγραψε και δεν ξεγράφει! Και ο Τσάρλι Χάρμαν, πιτσιρικάς τότε, που είχε αγωνιστεί στο συγκεκριμένο παιχνίδι μίλησε πριν από μία εικοσαετία για εκείνη την εμπειρία...
«Ήταν αρκετά αστείο αυτό που συνέβη, αλλά ο κύριος Γουέμπ δεν γελούσε όταν οι άλλοι επτά παίκτες που είχαμε στην ομάδα δεν εμφανίστηκαν. Αντί να ακυρώσει το παιχνίδι, ο κύριος Γουέμπ ήθελε να παίξει! Πριν ξεκινήσει οι αγώνες, η ασφάλεια πήγε στο κοινό και ανακοίνωσε ότι χρειάζεται παίκτες για ορισμένες θέσεις όπως ο τερματοφύλακας. Δεν ξέρω τον άνθρωπο που έπαιξε ως τερματοφύλακας, αλλά αλήθεια ήταν απελπισμένος. Θυμάμαι μετά το ματς τον κύριο Γουέμπ να μας λέει ότι ήταν πολύ περήφανος για εμάς. Εμείς ξέραμε πως δεν είχαμε τύχη στον αγώνα, πάντως. Η αλήθεια είναι πως δεν πήραμε ποτέ στα σοβαρά το ματς, αλλά από την άλλη μεριά είναι ένας αγώνας που δεν θα ξεχάσω ποτέ», είχε αναφέρει.
Εκείνη η 25η του Δεκέμβρη, πάντως, δεν είχε μόνο αυτό το παιχνίδι. Ούτε είχε μόνο αυτό το... περίεργο σκορ. Σε όλη την Αγγλία διεξάγονταν αγώνες και τα συνολικά τέρματα που μπήκαν ήταν 210! Η Σάουθεντ Γιουνάιτεντ είχε κερδίσει με σκορ 9-3 την Κλάπτον Όριεντ, η Μπόρνμουθ διέλυσε με 7-1 την Μπρίστολ Σίτι, η Μάνσφιλντ με 7-2 τη Στόουκ, ενώ Μπέρι και Χάλιφαξ Τάουν ήρθαν ισόπαλες με 5-5 σκορ.
Τα... περίεργα εκείνης της ημέρας δεν σταμάτησαν εκεί. Λέστερ και Νορθάμπτον έπαιξαν επίσης! Όχι μία, αλλά δύο φορές και οι αλεπούδες κέρδισαν και τα δύο. Το πρωί με σκορ 5-2, το απόγευμα με 7-2!
Μία ημέρα σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια, λοιπόν, είδαμε μπόλικα και περίεργα πράγματα να συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Και φανταστείτε να γινόταν σήμερα, σε κάποιον αγώνα όπως στο Νόριτς-Μπράιτον κάτι αντίστοιχο: Να μην συμπλήρωνε μια ομάδα την ενδεκάδα της και να διάλεγε... οπαδούς!
Θα είχε την ίδια τύχη ή μήπως καλύτερη; Ένα ερώτημα που μάλλον δύσκολα θα απαντηθεί, αν και θα είχε ενδιαφέρον...