Τις παραμέτρους της υπόθεσης που ταλανίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο ανέλυσε η Μαίρη Μπενέα.
Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Βασίλη Βέργη-Βάιο Τσούτσικα, η έγκριτη δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ εξέφρασε την άποψη ότι με τη μετατροπή του κακουργήματος της «εγκληματικής οργάνωσης» στο πλημμέλημα της «σύστασης συμμορίας», η υπόθεση έχει ελαφρύνει πάρα πολύ.
Εξήγησε, δε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι κατηγορούμενοι είναι πολύ πιθανό να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο και να ζητήσουν αναίρεση του βουλεύματος, βάσει του οποίου παραπέμπονται σε δίκη.
Αναλυτικά όσα είπε η Μαίρη Μπενέα
Για το περιεχόμενο του βουλεύματος: «Το περιεχόμενο του βουλεύματος δεν το έχει δει κανείς γιατί δεν έχει δημοσιευθεί ολόκληρο. Το τι λέει το βούλευμα όμως το ξέρουμε από χθες. Συμβαίνει το εξής. Από τους 35 κατηγορούμενους αρχικά, παραπέμπονται οι 28 στο δικαστήριο και θα τους δούμε στο εδώλιο. Επίσης η υπόθεση έχει ελαφρύνει και το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μειοψηφία. Είναι κατά πλειοψηφία 2 προς 1 και ο πρόεδρος του συμβουλίου, ο κύριος Σταμαδιάνος, ήταν απαλλακτικός απόλυτα. Δηλαδή ήθελε να απαλλαγούν όλοι. Οι δύο εφέτες, η κυρία Ρουσέα και η κυρία Κανελοπούλου τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής 28 κατηγορουμένων για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα»
Για το αν είναι συνηθισμένο να υπάρχει μία μειοψηφία: «Στα δικαστήρια το συναντάμε πιο συχνά. Στα συμβούλια το συναντάμε πιο σπάνια. Εκεί πρέπει να υπάρχει ομοψυχία, ομοφωνία και ομοψηφία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαφωνήσει ο δικαστής. Σας θυμίζω τι είχε γίνει με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που ο δικαστής είχε μειοψηφήσει να μην παραπεμφθούν σε δίκη. Είναι δηλαδή κάτι που συμβαίνει. Όταν θα δημοσιευθεί το βούλευμα θα πάρουμε το σκεπτικό, το οποίο είναι καταγεγραμμένο θα δούμε τι πιστεύει ο καθένας. Αν κάποιος θέλει να το προχωρήσει, μπορεί να πάει στον Άρειο Πάγο και να κάνει αναίρεση. Να πάει δηλαδή και να πει ότι έχει γίνει λάθος. Είναι λοιπόν οι δικαστές υποχρεωμένοι να καταθέσουν την άποψη τους. Δεν έχει καταστεί αμετάκλητη η απόφαση. Τώρα είναι τελεσίδικη. Από τους 35 λοιπόν οι 28 θα καθίσουν στο ειδώλιο για ένα κακούργημα που είναι το στήσιμο των αγώνων, ενώ το σοβαρό κακούργημα που είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μειώθηκε σε πλημμέλημα ως σύσταση συμμορίας».
Για την αλλαγή της κατηγορίας από σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε σύσταση συμμορίας: «Όταν φεύγει το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, η ερμηνεία είναι ότι κάποιοι έκαναν μια συμμορία για να αλλοιώνουν τα αποτελέσματα. Στον κόσμο του ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού έχει μεγάλη επίπτωση σε αυτό και σε άλλους τομείς. Βιάστηκε ο υπουργός να πει ότι πρέπει να καταθέσουν τις μετοχές κλπ. Αν το ορίζει ο νόμος να γίνει, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να περιμένει, να δει το βούλευμα ολόκληρο και να το πράξει μετά. Δεν έχει λόγο να το κάνει τόσο άμεσα. Αν το ορίζει ο νόμος όμως πρέπει να γίνει. Εγώ σχολίασα ότι θα έπρεπε ένας υπουργός να είναι πιο τυπικός και να τηρεί τη δεοντολογία, από τη στιγμή που κανείς δεν είναι είδε το βούλευμα. Εφόσον ο υπουργός ξέρει το περιεχόμενο του βουλεύματος, σωστά το είπε».
Για το πότε πιστεύει ότι θα γίνει η δίκη: «Αυτό θα εξαρτηθεί από τα ένδικα μέσα. Αν κάποιος διάδικος προσφύγει στον Άρειο Πάγο χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να πάρει ακόμα και ένα χρόνο. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα και να εξαντλήσει το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος. Η δικαιοσύνη είναι δύο ταχυτήτων. Όταν θέλει τρέχει, όταν θέλει φρενάρει. Αν γίνει προσφυγή στον Άρειο Πάγο, εφόσον η υπόθεση προχωρήσει, θεωρώ ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχει τελειώσει η ιστορία. Από τη στιγμή που υπάρχει το ένδικο μέσο της αναίρεσης, τότε θα εξαντληθεί. Μπορεί ο Άρειος Πάγος να γυρίσει πίσω στο εφετείο και να εξετασθεί το αν υπάρχει λόγος αναίρεσης και να προχωρήσει σε δίκη, αλλά μπορεί ο Άρειος Πάγος αν θέλει μπορεί να βγάλει την αναίρεση και να ορίσει την παραπομπή. Αν το κρίνει και πάλι του συμβούλιο Εφετών μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο. Υπάρχει βέβαια μια εταιρία και το συμφέρον της και μπορεί να επισπευσθεί η διαδικασία και να προχωρήσει πιο γρήγορα».