Είναι η δεύτερη πιο συνεπής ομάδα σε παρουσίες σε Final 4 αλλά και η πιο… αποτυχημένη της Ευρωλίγκας. Η Μπαρτσελόνα φτάνει στο 17ο Final 4 της ιστορίας της με προφανή στόχο και έξτρα κίνητρο να αποτινάξει από πάνω της την στάμπα του λούζερ. Πώς άλλωστε μπορεί να χαρακτηριστεί μια ομάδα που στις προηγούμενες 16 συμμετοχές της στην τελική φάση της διοργάνωσης έχει κατακτήσει τον τίτλο μόλις δύο φορές (2003, 2010), έχει χάσει πέντε φορές στον τελικό και εννιά στον ημιτελικό και όλα αυτά έχοντας σταθερά ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στην Ευρώπη;

Αυτή τη φορά οι Καταλανοί φτάνουν στο Final 4 πιο αποφασισμένοι από ποτέ. Χωρίς φανφάρες όπως τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να θεωρούνται το μεγάλο φαβορί, αλλά με δεδομένη την πίεση για τον τίτλο. Οτιδήποτε λιγότερο θα χρίσει τη σεζόν αποτυχημένη (έχουν ήδη χαθεί Κύπελλο και Σούπερ Καπ) και θα οδηγήσει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην έξοδο.



Πώς έφτασε στο Final 4


Δίχως… πυροτεχνήματα, η Μπαρτσελόνα έφτασε στο Final 4 με το λιγότερο άγχος από όλες τις άλλες ομάδες που προκρίθηκαν στο Κάουνας. Οι «μπλαουγκράνα» ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με 23-11, μία νίκη πίσω από τον Ολυμπιακό και με ίδιο ρεκόρ με τη Ρεάλ, υπερτερώντας των Μαδριλένων στην ισοβαθμία. Στη Βαρκελώνη είχε ρεκόρ 13-4 και εκτός έδρας 10-7. Στα playoffs είχε το ευκολότερο έργο όλων αφού την ώρα που οι άλλες τρεις σειρές έφτασαν σε πέμπτο παιχνίδι, οι Καταλανοί «σκούπισαν» με 3-0 την Ζαλγκίρις.



Πολυτιμότερος παίκτης: Έχει ακούσει πολλά, έχει χαρακτηριστεί «λιγόψυχος» στα μεγάλα ματς, έχει επικριθεί ακόμη και γιατί έχει με διαφορά το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην Ευρώπη (κοντά στα 5 εκατ. ετησίως), αλλά ο Νίκολα Μίροτιτς δεν παύει να αποτελεί το βαρόμετρο της Μπαρτσελόνα. Πλήρες επιθετικό ρεπερτόριο, με παιχνίδι τόσο με πλάτη όσο και με πρόσωπο στο καλάθι, αποτελεί το σημείο αναφοράς της επίθεσης του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Μπορεί να μην έκανε σεζόν για να του χαρίσει όπως πέρσι το βραβείο του MVP, αλλά ήταν σταθερός προσφέροντας 15,9 πόντους (80,6% βολές, 61,1% δίποντα, 40,7% τρίποντα), 4,6 ριμπάουντ, 1,2 ασίστ και 17,1 στην αξιολόγηση σε 24:51 κατά μέσο όρο. Είναι χαρακτηριστικό πως με τον ίδιο στο παρκέ η «Μπάρτσα» έχει +14,7 πόντους ανά 100 κατοχές. Η κατάκτηση της πρώτης Ευρωλίγκας του στα 32 είναι για τον ίδιο το μεγαλύτερο κίνητρο για να αποβάλει από πάνω του την ρετσινιά του λούζερ.



Αφανής ήρωας: Αφανή δεν τον λες ακριβώς, αλλά ο Νίκολα Κάλινιτς είναι πολύτιμος για την Μπαρτσελόνα. Ο σκληροτράχηλος Σέρβος φόργουορντ «δένει» όλη την άμυνα, αποτελεί τον παίκτη-κόλλα των Καταλανών και μπορεί να προσφέρει πολύτιμους πόντους στην επίθεση. Έχασε μόνο ένα παιχνίδι από τα 37 της ομάδας του στην Ευρωλίγκα και πρόσφερε 6,5 πόντους με 39% στα τρίποντα, 3,4 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ σε περίπου 23 λεπτά συμμετοχής. Αριθμοί που μπορεί να μην θαμπώνουν, αλλά δεν αποτυπώνουν την προσφορά του, που φαίνεται περισσότερο από το advanced στατιστικό ότι με τον ίδιο στην πεντάδα οι «μπλαουγκράνα» έχουν +8,5 πόντους ανά 100 κατοχές.

Πλεονεκτήματα: Μπορεί να μην θαμπώνει με την ποιότητα του μπάσκετ που παίζει, αλλά η Μπαρτσελόνα έχει την σκληράδα που απαιτείται σε νοκ άουτ παιχνίδια. Εκεί που βασιλεύει το «ξύλο», ο χαμηλός ρυθμός και οι αναμετρήσεις κρίνονται στα σημεία δηλαδή. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι περισσότερο προπονημένη από κάθε άλλη σε τέτοιες συνθήκες και μπορεί να αντεπεξέλθει. Συν τοις άλλοις, διαθέτει καλή ισορροπία ανάμεσα σε μια αρκετά αποτελεσματική επίθεση (τέταρτη σε πόντους ανά 100 κατοχές με 119,1) και μια συμπαγή άμυνα (τρίτη καλύτερη, με 111,7 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές).



Μειονεκτήματα: Η επιμονή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να βάζει χαλινάρι στους παίκτες του καταπιέζοντας τα ένστικτά τους καθιστά συχνά την Μπαρτσελόνα όχι μόνο μη θελκτική για το μάτι, αλλά προβλέψιμη για τον αντίπαλο και αναποτελεσματική. Αυτό προκαλεί συχνά και τον εκνευρισμό παικτών που έχουν το ταλέντο για να πάρουν πρωτοβουλίες, αλλά νιώθουν «ευνουχισμένοι» από την ανάγκη να υπηρετήσουν το αυστηρό πλάνο του Λιθουανού προπονητή. Συν τοις άλλοις, σημαντικό πρόβλημα για την «Μπάρτσα» είναι η απουσία του Κόρι Χίγκινς, ενός παίκτη-ηγέτη που όμως τώρα είναι τραυματίας. Επίσης, ένας «εμφύλιος» με τη Ρεάλ στον ημιτελικό μπορεί είτε να λαβώσει είτε να αποπροσανατολίσει την ομάδα από το «δάσος», που είναι η κατάκτηση της Ευρωλίγκας.



Το ρόστερ της Μπαρτσελόνα


1. Όσκαρ ντα Σίλβα (2,06μ., 24χρ.) Φόργουορντ/Σέντερ
3. Οριόλ Παουλί (2,01μ., 29χρ.) Φόργουορντ
5. Σερτάκ Σανλί (2,13μ., 31χρ.) Σέντερ
6. Γιαν Βέσελι (2,13μ., 33χρ.) Φόργουορντ/Σέντερ
8. Σέρχι Μαρτίνεθ (2,02μ., 24χρ.) Φόργουορντ
10. Νίκολα Κάλινιτς (2,03μ., 31χρ.) Φόργουορντ
13. Τόμας Σατοράνσκι (2,00μ., 31χρ.) Γκαρντ
20. Νικολάς Λαπροβίτολα (1,91μ., 33χρ.) Γκαρντ
21. Άλεξ Αμπρίνες (1,98μ., 30χρ.) Φόργουορντ
22. Κόρι Χίγκινς (1,95μ., 33χρ.) Γκαρντ/Φόργουορντ
23. Μάικ Τόμπι (2,13μ., 28χρ.) Σέντερ
24. Κάιλ Κούριτς (1,93μ., 33χρ.) Γκαρντ
31. Ρόκας Γιοκουμπάιτις (1,93μ., 22χρ.) Γκαρντ
33. Νίκολα Μίροτιτς (2,08μ., 32χρ.) Φόργουορντ
46. Τζέιμς Νάτζι (2,12μ., 18χρ.) Σέντερ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube