Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 είναι προ των πυλών και ήδη έχουν αρχίσει οι διαφωνίες, για το ποια ομάδα έχει την καλύτερη εμφάνιση. Φυσικά, είναι θέμα προσωπικού γούστου, αλλά όπως και να έχει η κάθε Εθνική ομάδα εκπροσωπεί την χώρα και τον λαό της, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται όσον αφορά το σχέδιο. Παρακάτω, θα δούμε κάποιες εμφανίσεις από παλαιότερα Μουντιάλ, που ακόμα τις μνημονεύουμε.
Ηνωμένες Πολιτείες – εκτός έδρας – 1994
Με το Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξάγεται για πρώτη φορά στην Βόρειο Αμερική, η διοργανώτρια χώρα θέλησε να φτιάξει μία εμφάνιση δήλωση. Στοχεύοντας σε ένα all American θέμα, δημιούργησε μία φανέλα γεμάτη αστέρια, από την σημαία της και φόντο το οποίο έμοιαζε να είναι φτιαγμένο από τζιν. Ο μέσος Ταμπ Ράμος, χαρακτήρισε την ομάδα σαν τους «καουμπόιδες του κόσμου» και η φανέλα τον δικαίωσε απόλυτα.
Αργεντινή – 1986
Μία καταπληκτική εμφάνιση που θα είναι πάντα συνδεδεμένη με έναν ποδοσφαιριστή. Το Μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό, «άνηκε» ολοκληρωτικά στον Ντιέγκο Μαραντόνα, που βγήκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης, σκόραρε 5 γκολ και βοήθησε τα μέγιστα ώστε η Αργεντινή να πάρει το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της. Το «γκολ του αιώνα» , «το Χέρι του Θεού» και άλλα συνέβησαν εκείνη την χρονιά. Η εμφάνιση ήταν μία καλύτερη εκδοχή της φανέλας που πάντα φορούσε η Αργεντινή, με λευκές και γαλάζιες λωρίδες, κατασκευασμένη από την Le Coq Sportiff.
Βραζιλία – 1970
Το κίτρινο και το πράσινο χρώμα της Βραζιλίας, είναι πάντα ένα ευχάριστο θέαμα και σχεδόν όλες οι εμφανίσεις της, θα μπορούσαν να μπουν στην λίστα μας.
Εκείνη του 1970, είναι η πιο απλή και το σχέδιο δείχνει ότι δεν χρειάζεται να κάνει πολλά με αυτόν τον συνδυασμό χρωμάτων. Είναι απλά μία κίτρινη φανέλα, με φαρδιές πράσινες λωρίδες στα μανίκια και στο κολάρο. Επίσης, θα μείνει στην ιστορία για την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1970, όπως και για τον Πελέ, που αγωνίστηκε στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του.
Αγγλία – 1990
Στο παρελθόν, η Αγγλία είχε τις καλύτερες εμφανίσεις της, είτε σε Euro, όπως του 1992, είτε σε χρονιές που δεν προκρίθηκε στο Μουντιάλ. Το 1990 στην Ιταλία όμως, παρουσίασαν μία από τις καλύτερες τους. Η εμφάνιση της Umbro ήταν αρκετά λιτή, αφήνοντας τον συνδυασμό του λευκού και του ναυτικού μπλε, να λάμψει. Είχε κάποιες έξτρα λεπτομέρειες, όπως στον λαιμό, που κατάφεραν να συνδυάσουν κολλάρο και V λαιμόκοψη, όπως και ένα σχέδιο της Umbro στα μανίκια.
Κροατία – 1998
Μία ακόμα ομάδα που παρουσίασε μία all time classic εμφάνιση στο Μουντιάλ του 1998, ήταν η Κροατία. Τα κόκκινα τετράγωνα, χρησιμοποιήθηκαν σε ένα κυματιστό σχέδιο στο στήθος και τον ώμο, αφήνοντας το λευκό της φανέλας να τελειοποιεί το οπτικό αποτέλεσμα. Σε άλλες λεπτομέρειες, είχε μία κόκκινη, μπλε και λευκή γραμμή στο λαιμό και από κάτω το λογότυπο της Lotto.
Δανία – εκτός έδρας- 1986
Κάνοντας την πρώτη της εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η Δανία τουλάχιστον κατάφερε να κερδίσει στον «διαγωνισμό» εμφανίσεων. Η εκτός έδρας εμφάνιση είχε πολύ λεπτές κόκκινες γραμμές πάνω σε λευκό φόντο, ενώ το δεύτερο λευκό μισό της φανέλας, είχε ανεπαίσθητες γκρι γραμμές. Το σχέδιο συνεχιζόταν στα μανίκια, από την αντίθετη πλευρά, το κολάρο είχε ελάχιστο μπλε και από κάτω βρισκόταν το σήμα της Hummels.
Γαλλία – 1998
Αν και η Γαλλία είχε κατά καιρούς όμορφες εμφανίσεις, εκείνη του 1998 ήταν η καλύτερη. Το τρικολόρ κολάρο και τα μανίκια, έκαναν μία φανταστική αντίθεση στο βασιλικό μπλε της φανέλας, ενώ οι 4 γραμμές στο στήθος, μία κόκκινη και τρεις λευκές, την πήγαιναν σε άλλο επίπεδο. Η εμφάνιση έγινε σύμβολο ενότητας για τους Γάλλους και φυσικά ακόμα την συνοδεύει η γλυκιά ανάμνηση της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998, μέσα στο «σπίτι» τους.
Καμερούν – 2002
Ίσως να μην είναι η καλύτερη φανέλα σε θέμα αισθητικής αλλά σίγουρα είναι ιδιαίτερη. Αρχικά, η Puma έφτιαξε μία αμάνικη φανέλα, η οποία φορέθηκε εκείνη την χρονιά στο Αφρικανικό Κύπελλο Εθνών αλλά η FIFA έκανε παρέμβαση. Το Καμερούν αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και πρόσθεσε μαύρα μανίκια, καταστρέφοντας την ουσία του αρχικού σχεδίου.
Δυτική Γερμανία – εκτός έδρας – 1990
Αμφότερες οι εμφανίσεις της Δυτικής Γερμανίας του 1990, θεωρούνται από τις καλύτερες στην ιστορία αλλά η εκτός έδρας βρέθηκε σε άλλο επίπεδο. Ακολουθώντας την παράδοση του πράσινου για την εκτός έδρας, η εμφάνιση της Δυτικής Γερμανίας, συμπεριέλαβε ένα γραφικό διαγώνιο σχέδιο, το οποίο το είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η Adidas. Ο θρύλος και των δύο εμφανίσεων έβαλε γερά τις βάσεις τους, όταν εκείνη την χρονιά κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Νιγηρία – 2018
Αιώνια γνωστή ως και η εμφάνιση που «έσπασε» το ίντερνετ και πολλά ρεκόρ. Το σχέδιο έκανε μία μίξη πράσινων και λευκών «γαλονιών» στο κυρίως μέρος και μαύρων στα μανίκια. Μετά την κυκλοφορία της, η Nike αναγκάστηκε να ανανεώνει συνέχεια το στοκ της φανέλας, λόγω της τεράστιας ζήτησης. Μάλιστα, το περίφημο Beazley Design of the Year Award, συμπεριέλαβε την εμφάνιση στις υποψηφιότητες του.
Επιμέλεια: Βασίλης Λαζάρου