Τη μέρα που το Κατάρ έπαιρνε το χρίσμα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μιλώντας στο ραδιόφωνο με τον Γιώργο Χελάκη είπα πως δεν θα με εκπλήξει αν, όταν πλησιάσει εκείνη η ώρα, αρχίσουν κουβέντες για μεταφορά του προς το φθινόπωρο. Κι αυτό διότι έχοντας επισκεφτεί την Ντόχα, είχα διαπιστώσει από πρώτο χέρι πως δεν υπήρχε περίπτωση σε θερμοκρασίες Ιουνίου να γίνουν ποδοσφαιρικά ματς, χωρίς να κινδυνεύσουν ζωές. Αλλωστε πριν καν την ψηφοφορία, μέσα στους διαδρόμους της ΦΙΦΑ κυκλοφορούσε ως σενάριο να γίνει για πρώτη φορά στα χρονικά χειμώνα το Μουντιάλ κι όταν οι Αγγλοι το δημοσίευσαν στην «Independent» ως σενάριο τον Μάρτιο του 2011, έγινε τεράστια προσπάθεια από την παγκόσμια ομοσπονδία να υποβαθμιστεί το θέμα!
Ο Τζερόμ Βάλκε δεν είναι όποιος κι όποιος, αλλά ο γενικός γραμματέας της ΦΙΦΑ κι όταν μιλάει δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις. Οι δηλώσεις του περί Μουντιάλ ανάμεσα στις 15 Νοεμβρίου και 15 Ιανουαρίου, ως συνέχεια της άποψής του πως δεν μπορεί να γίνει Ιούνιο και Ιούλιο σε εκείνη την περιοχή του πλανήτη ποδοσφαιρική διοργάνωση, έφεραν αντίδραση. Ο Ιρλανδός Τζιμ Μπόις που είναι ένας εκ των αντιπροέδρων της παγκόσμιας ομοσπονδίας ξεκαθάρισε πως χωρίς την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής δεν μπορεί να αλλάξει ημερομηνία ένα γεγονός. Σωστά, πλην όμως επί προεδρίας Μπλάτερ από το 1998 και έπειτα όλο και περισσότερο η ΦΙΦΑ λειτουργεί ως μικρή οικογενειακή επιχείρηση και λιγότερο ως το απόλυτο όργανο διοίκησης του πιο δημοφιλούς αθλήματος! Συνεπώς, μην ξαφνιάζει κανέναν πως ο Μπλάτερ ήδη έχει πάρει τις αποφάσεις του κι απλά όπως έγινε με περιπτώσεις σαν την ανάθεση του Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική, η εκτελεστική υποχρεώνεται να τις επικυρώσει!
Επί της ουσίας πάντως, έχει ξεσηκωθεί σάλος χωρίς ουσία! Μιλάμε για κάτι που άνετα σχεδιάζεται σοβαρά ώστε οκτώ χρόνια από τώρα, αν το Μουντιάλ γίνει Νοέμβριο του 2021, να μπορέσουν από το καλοκαίρι του 2020 να γίνουν ελάχιστες τροποποιήσεις στο καλεντάρι και να ρυθμιστούν τα πάντα. Δηλαδή ποιο είναι το τρομερό πρόβλημα αν τη σεζόν 2020-2021 έχουν τελειώσει όλα τα πρωταθλήματα και το Τσάμπιονς Λιγκ στις 15 Μαΐου, οι παίκτες φύγουν νωρίτερα για διακοπές αφού θα έχουν ολοκληρωθεί τα προκριματικά του Μουντιάλ και θα έχει γίνει η κλήρωση από τον Ιούνιο; Θα επιστρέψουν δεκαπέντε μέρες πιο πριν για προετοιμασία ώστε όλα να ξεκινήσουν πιο γρήγορα, από τον Αύγουστο θα αρχίσουν όλα τα πρωταθλήματα κι από τις αρχές Νοέμβρη θα υπάρξει μία διακοπή για να γίνει το Μουντιάλ μέσα στον Δεκέμβριο. Οταν πια πριν από τα Χριστούγεννα γυρίσουν οι παίκτες στις ομάδες τους, από τις 15 Γενάρη θα μπουν στην τελική ευθεία τα πάντα με το τέλος της σεζόν να μην είναι Μάιο, αλλά μέσα με τέλη Ιουνίου. Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου! Από τη σεζόν 2022-23 όλα θα επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς.
Το πιο θετικό ξεκάθαρα είναι πως για πρώτη φορά θα γίνεται Μουντιάλ με τους παίκτες σε φουλ φόρμα και χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επιβάρυνση. Αν για μία χρονιά, για κάποιους μήνες, στο κομμάτι από Φλεβάρη μέχρι Ιούνιο δεν είναι και στα καλύτερά τους μετά τη λογική επιβάρυνση, τότε ας το αντέξουμε κι ας προετοιμαστούμε για εκπλήξεις τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ και στα διάφορα πρωταθλήματα. Δεν έγινε δα και κάτι! Αλλωστε όσο περίεργο ακούγεται σήμερα σε κάποιους να γίνουν ημιτελικοί και τελικοί στα ευρωπαϊκά κύπελλα Ιούνιο μήνα, μην ξεχνάμε πως χρόνια ολόκληρα το ελληνικό πρωτάθλημα τελείωνε τέλη Ιουνίου κι άρχιζε Οκτώβριο, όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία λόγω καιρού και πως Αύγουστο δεν γινόντουσαν ματς για τα ευρωπαϊκά κύπελλα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 που άλλαξε το Τσάμπιονς Λιγκ μορφή. Συνεπώς, όλα τα πράγματα οι άνθρωποι τα συνηθίζουν ανάλογα με τις εποχές κι αυτό είναι κάτι που θα συμβεί και σε οκτώ χρόνια από τώρα!
Επί της ουσίας η απόφαση, όσο κι αν φωνάξουν οι Αγγλοι και οι Ισπανοί κι όποιοι ακόμη διαφωνούν, είναι πάρα πολύ σωστή αφού το Μουντιάλ είναι η κορυφαία διοργάνωση κι έπρεπε να γίνει και μία φορά κάπου όπου οι συνθήκες θα βοηθήσουν ώστε οι σούπερ σταρ της εποχής να μην πάνε ξεζουμισμένοι! Κι αυτό έστω από σπόντα, σε αυτή την περίπτωση του Κατάρ φαίνεται πως θα συμβεί, κάτι που προσωπικά μού ακούγεται μία χαρά!