Πολλά είχαν γραφτεί και ειπωθεί πριν το ξεκίνημα του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μπόλικα τα ερωτηματικά για τη διοργάνωση, αρκετοί φόβοι για ευρείας κλίμακας επεισόδια, επιφυλακτικότητα για τις καιρικές συνθήκες, για το αν θα επηρεαστούν οι ομάδες από το κλίμα και τις μεγάλες αποστάσεις.
Κανένας από τους φόβους δεν επαληθεύτηκε και είχαμε ένα Μουντιάλ, που ειδικά μετά τις πρώτες δέκα μέρες, παρουσίασε αμφίρροπες και δραματικές αναμετρήσεις, αγώνες με πλούσιο θέαμα, πολλά γκολ, δύο λιγότερα από του 1998 και σίγουρα ανέδειξε μορφές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πέρα από τις συνηθισμένες, αφού Μέσι και Ρονάλντο έμειναν στα χαμηλά, με τον Αργεντινό και σε προσωπικό επίπεδο, σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Γράφει ο Κώστας Μιαούλης
Τουλάχιστον ο Πορτογάλος θα έχει να θυμάται πως έγινε μόλις ο 4ος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, κάτι που είχαν καταφέρει μέχρι και σε αυτή τη διοργάνωση, ο Πελέ, ο Ούβε Ζέελερ και ο Μίροσλαβ Κλόζε.
Ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης σε Μουντιάλ, ήταν ο Κιλιάν Εμπαπέ που ασφαλώς έγραψε ιστορία. Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής κάτω από 20 ετών ύστερα από τον Βραζιλιάνο κορυφαίο μπαλαδόρο το 1958 που σημείωσε 2 τέρματα σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου. Για να συμβεί αυτό που έκανε ο Εμπαπέ, πέρασαν δηλαδή 60 ολόκληρα χρόνια. Ο νεαρός άσος της Παρί έγινε και ο νεότερος παίκτης από το 1958 που σκόραρε σε τελικό. Το έκανε σε ηλικία 19 ετών και 207 ημερών, ενώ ο Πελέ τα είχε καταφέρει σε ηλικία 17 ετών και 249 ημερών.
Άδοξο παρά το γεγονός πως σκόραρε το τελευταίο γκολ του Μουντιάλ, ήταν το ματς του τελικού για τον Μάριο Μάντζουκιτς. Ο στράικερ της Εθνικής Κροατίας έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε τελικό, σε βάρος της ομάδας του. Χρειάστηκαν 21 διοργανώσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο. Μάλιστα έγινε μόλις ο 2ος παίκτης στην ιστορία του Μουντιάλ που σε ένα ματς έβαλε γκολ και αυτογκόλ. Το είχε κάνει μόνον ο Ολλανδός Έρνι Μπραντς το 1978.
Ο Ράφα Μάρκες έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που παίζει μέσα (εκτός γκολκίπερ δηλαδή) που έπαιξε σε ηλικία μεγαλύτερη των 39 ετών σε νοκ-άουτ αγώνα. Ο προηγούμενος ήταν ο Σερ Στάνλεϊ Μάθιους στο Μουντιάλ του 1954 που ήταν έξι μέρες μεγαλύτερος (39 ετών και 145 ημερών ο Άγγλος, ενώ ο Μεξικανός έπαιξε σε ηλικία 39 ετών και 139 ημερών).
Η πρώτη τεσσάρα σε τελικό μετά από 48 έτη και ο εύστοχος Κέιν
Καιρό είχε να δοξαστεί τόσο πολύ σε τελικό ένας ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Πολ Πογκμπά έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της μεγάλης κατηγορίας στην Αγγλία από το 1998 που σκόραρε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο τελευταίος που τα είχε καταφέρει ήταν ο Εμανουέλ Πετί στον τελικό της Γαλλίας το 1998 κόντρα στην Βραζιλία.
Ο Εντέν Αζάρ έκανε θραύση σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και έφτασε σε επίδοση τον Γιαν Κέλεμανς αφού συμμετείχε σε επτά τέρματα με τρία γκολ και τέσσερις ασίστ. Ο Ντε Μπρόινε με το τέρμα του απέναντι στη Βραζιλία έγινε ο 100ος διαφορετικός ποδοσφαιριστής που σκόραρε σε αυτό το Μουντιάλ.
Ο Χάρι Κέιν έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από το 1970, με έξι στα έξι στο στόχο. Απόλυτη ευστοχία είχε μόνον ο Ζαϊρζίνιο στο πρώτο Μουντιάλ που είχε διεξαχθεί στο Μεξικό με επτά γκολ σε ισάριθμες προσπάθειες. Εκπληκτικό τουρνουά έκανε ο Κίεραν Τρίπιερ και ο άσος της Τότεναμ πήρε ένα ρεκόρ που κατείχε ο Μπόμπι Τσάρλτον. Ο Τρίπερ έφτιαξε 24 φάσεις για τα «λιοντάρια», ενώ το ρεκόρ του Μπόμπι Τσάρλτον το 1966 ήταν 18!
Η Γαλλία σαν πρωταθλήτρια άφησε το στίγμα της σε αυτό το τουρνουά, αφού έγινε η πρώτη ομάδα μετά την Βραζιλία του 1970 που έριξε τέσσερα γκολ στον τελικό. Ήταν ο τελικός με τα περισσότερα γκολ από το 1966, με τη διαφορά πως τότε το 4-2 των Άγγλων απέναντι στους Δυτικογερμανούς είχε έρθει μετά από παράταση. Αυτός ο τελικός ήταν και ο πρώτος από το 1974 και την αναμέτρηση της Δυτικής Γερμανίας με την Ολλανδία που είχε τρία γκολ στο πρώτο μέρος.
Μετά από 32 χρόνια 2 νοκ-άουτ σε πέναλτι την ίδια μέρα
Σαφώς και υπήρξαν σημαδιακές ημέρες σε αυτό το Μουντιάλ. Η 1η Ιουλίου του 2018, ήταν μόλις η δεύτερη μέρα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που είχε δύο νοκ-άουτ που οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Η άλλη φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν το 1986 στις 21 Ιουνίου, όταν Γαλλία και Βραζιλία, αλλά και η Γερμανία με το Μεξικό οδηγήθηκαν στα πέναλτι.
Αυτό το Μουντιάλ έμεινε στην ιστορία και εξαιτίας του μοναδικού φαινομένου να σκοράρουν όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά. Μια διοργάνωση που σημαδεύτηκε από την αποτελεσματικότητα των ομάδων στις στημένες φάσεις, αφού το 43% των τερμάτων που μπήκαν σε αυτό το ΠΚ, προήλθαν από στημένα (73 στα 169).
Πολλά ματς εξελίχθηκαν σε θρίλερ και είχαμε εννέα τέρματα μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα (καθυστερήσεις), τα περισσότερα απ’ οποιοδήποτε άλλο Μουντιάλ. Τα περισσότερα πέναλτι σε Μουντιάλ που έχουν επιτευχθεί ποτέ, ήταν τα 22 σε αυτόν τον έναν μήνα στη Ρωσία σε σύνολο 29 εκτελέσεων (δεν μετρούν οι εκτελέσεις στις σχετική διαδικασία).
Ο Ντεσάν έγινε ο 3ος προπονητής που το έχει σηκώσει και σαν παίκτης και σαν προπονητής μετά τον Ζαγκάλο και τον Μπεκενμπάουερ. Ο Όσκαρ Ταμπάρες έγινε ο 5ος προπονητής που έχει κοουτσάρει την ίδια ομάδα σε τουλάχιστον τέσσερα Μουντιάλ. Το σημάδι του σε αυτή τη διοργάνωση άφησε και ο Ρομπέρτο Μαρτίνες που έγινε ο πρωτοεμφανιζόμενος προπονητής με έξι νίκες σε επτά ματς, από το 2002, όταν ο Σκολάρι στον πάγκο της «σελεσάο» έκανε το επτά στα επτά.