Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.

Στην Γερμανία αποκαλείται «Ντροπή του Χιχόν». Στην Αλγερία το αναφέρουν ως «Σκάνδαλο», ενώ στην Αυστρία ονομάστηκε «Σύμφωνο μη επίθεσης»!

Σατυρικά, δε, και όσο μπορεί να γίνεται πλάκα με τέτοια ζητήματα, είναι ευρέως γνωστό και ως «Η προσάρτηση», με αφορμή την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία το 1938…

Μετά τον πρόλογο και για όποιον τυχόν δεν έχει… πέσει πάνω σε κάποιον από τους τίτλους αυτούς, να εξηγήσουμε ότι αναφερόμαστε στο παιχνίδι του Μουντιάλ του 1982 ανάμεσα σε Δυτική Γερμανία και Αυστρία.

Ματς το οποίο έλαβε χώρα στις 25 Ιουνίου του 1982, στο Χιχόν της Ισπανίας και συγκεκριμένα στο γήπεδο «Μολινόν», για τον 2ο όμιλο, στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου της διοργάνωσης.



Με τις Αλγερία και Χιλή να έχουν παίξει ήδη μια ημέρα νωρίτερα και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα της μεταξύ τους αναμέτρησης ήδη γνωστό, τα… κουκιά ήταν μετρημένα.

Νίκη της Δυτικής Γερμανίας με ένα ή δύο τέρματα διαφορά θα σήμαιναν την ταυτόχρονη πρόκριση των νικητών αλλά και της Αυστρίας σε βάρος της Αλγερίας, που είχε επικρατήσει της πρώτης στην πρεμιέρα.

Η Δυτική Γερμανία κατάφερε να σημειώσει με τον Χορστ Χρούμπες το μοναδικό τέρμα μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά του αγώνα, ο οποίος προοδευτικά «έσβηνε» για να φτάσει στα όρια του… αδιάφορου οικογενειακού διπλού!



Ειδικότερα στο δεύτερο ημίχρονο, οι θεατές με τη συμπεριφορά τους κατηγόρησαν αμφότερες τις ομάδες για «στήσιμο» του αγώνα. Παρόλα αυτά, η ίδια η FIFA απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κάποια από τις δύο χώρες να παρέβη οποιονδήποτε κανονισμό

Ακόμα κι έτσι, βέβαια, αλλά και σε συνδυασμό με κάποια άλλα αποτελέσματα σε προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναθεώρησε το σύστημα διεξαγωγής για τα μελλοντικά τουρνουά.

Έστω και… κατόπιν εορτής, λοιπόν, οι δύο τελευταίες αγωνιστικές στον όμιλο του εκάστοτε Μουντιάλ παίζονται πλέον ταυτόχρονα, για την αξιοπιστία του αθλήματος.

Ήξεραν από πριν τι ήθελαν

Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή. Η αφρικανική χώρα ξεκίνησε με τη νίκη έκπληξη επί των «πάντσερ» με 2-1. Νίκη που περιεγράφηκε, τότε, ως «η μεγαλύτερη έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τη νίκη της Βόρειας Κορέας επί της Ιταλίας το 1966».

Η Αλγερία έγινε η πρώτη χώρα από την Αφρική ή την Αραβία που κερδίζει Ευρωπαϊκή σε επίπεδο Μουντιάλ. Μετά, όμως, έχασε με 2-0 από την Αυστρία, για να κερδίσει με 3-2 την Χιλή και να γίνει η πρώτη εκπρόσωπος της ηπείρου της με δύο νίκες στην διοργάνωση.

Γνωρίζοντας λοιπόν εκ των προτέρων το εν λόγω αποτέλεσμα, Δυτική Γερμανία και Αυστρία γνώριζαν επακριβώς τι χρειαζόταν για να περάσουν χέρι-χέρι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης…



Νίκη με ένα ή δύο γκολ υπέρ της πρώτης θα σήμαινε πρόκριση αμφότερων, λόγω της καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Επικράτηση της Δυτικής Γερμανίας με τέσσερα γκολ και πάνω θα έδινε το «εισιτήριο» στην Αλγερία.

Ενώ σε περίπτωση νίκης της «νατσιονάλμανσαφτ» με ακριβές σκορ 3-2 θα έδινε τις δύο προνομιούχες θέσεις σε Αυστρία και Αλγερία, αφήνοντας την Δυτική Γερμανία εκτός συνέχειας, όπως θα συνέβαινε και σε περίπτωση ήττας ή ισοπαλίας.

Από το φουριόζο ξεκίνημα στο οικογενειακό διπλό!


Στα του αγώνα, τώρα, μετά από δέκα λεπτά συνεχόμενων επιθέσεων, η Δυτική Γερμανία κατάφερε να προηγηθεί με 1-0 χάρη σε ένα γέμισμα από αριστερά και το γκολ του Χορστ Χρούμπες.

Μετά από αυτό, ωστόσο, η ομάδα που είχε την κατοχή της μπάλας συχνά άλλαζε πάσες στο δικό της μισό του γηπέδου. Μέχρι να κάνει την εμφάνισή του κάποιος αντίπαλος και να γυρίσει η μπάλα πίσω στον εκάστοτε τερματοφύλακα…



Απονενοημένες βαθιές μπαλιές, με μηδενική ποδοσφαιρική λογική, αλλά και λιγοστά τάκλιν, μαζί με τελειώματα χωρίς καμία συγκέντρωση μπροστά από τις δύο εστίες συνέθεσαν το «σκηνικό» της κωμωδίας που εκτυλίχτηκε στη συνέχεια!

Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έδειχνε να καταβάλλει μια προσπάθεια ήταν ο Αυστριακός Βάλτερ Σάχνερ, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενώ από πλευράς Γερμανών, μια από τις λιγοστές σοβαρές επιθετικές τους ενέργειες ήρθε από τον Βόλφγκανγκ Ντρέμλερ.

«Αφήστε τους να φιληθούν» και… άλλα ωραία


Αυτή η «κουστωδία» κάθε άλλο παρά άρεσε στους παρευρισκόμενους, σε κάθε πόστο. Ο σχολιαστής του γερμανικού καναλιού «ARD», Έμπερχαρντ Στάνιεκ, σε κάποια φάση αρνήθηκε να περιγράψει άλλο το παιχνίδι!

Ο Αυστριακός συνάδελφος του, Ρόμπερτ Ζέγκερ, ζήτησε από τους τηλεθεατές… να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους, καταδικάζοντας τις εικόνες που έβλεπε!



Ο Τζορτζ Βέκσι, δημοσιογράφος των «New York Times», δήλωσε ότι «οι ομάδες δείχνουν να δουλεύουν σε αρμονία», προσθέτοντας βέβαια ότι αυτό θα ήταν απίθανο να αποδειχτεί.

Η «Comercio», η τοπική εφημερίδα του Χιχόν, το πήγε ένα βήμα παραπάνω: δημοσίευσε τον αγώνα στην σελίδα με τα… εγκλήματα!

Μια από τα ίδια και στην κερκίδα. Πολλοί θεατές όχι μόνο δεν συγκινήθηκαν από το θέαμα, αλλά .ύψωσαν τις φωνές τους θέλοντας να εναντιωθούν σε όσα έβλεπαν…

«Έξω, έξω» φώναζαν αρκετοί. Άλλοι επέλεξαν να πουν το όνομα της Αλγερίας. «Αφήστε τους να φιληθούν», ήταν το σύνθημα που δονούσε το γήπεδο από την πλευρά των Ισπανών φιλάθλων.



Ενώ οι αγανακτισμένοι φίλοι της Αλγερίας κουνούσαν χαρτονομίσματα προς τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, ζητώντας τους να έρθουν να τα πάρουν!

«Εξηγήσεις», αυγά και καταγγελίες!


Η εξήγηση για το φιάσκο που έλαβε χώρα στο «Μολινόν» έλεγε ότι με το 1-0 διασφαλίζονταν… όλοι. Η μεν Αυστρία εξασφάλιζε την σίγουρη παρουσία στον επόμενο γύρο, αφήνοντας την διεκδίκηση της πρωτιάς του γκρουπ.

Η δε Δυτική Γερμανία διασφάλιζε ότι γλίτωνε τον πρόωρο αποκλεισμό, καίτοι ένα εκ των φαβορί για να φτάσουν… μακριά στην διοργάνωση.

Μια ακόμα «απάντηση» για την… υποτονική παρουσία των ποδοσφαιριστών ερχόταν από το γεγονός ότι, για παράδειγμα, ο Χρούμπες ή ο Γιόζεφ Ντεγκέοργκι και ο Ρόλαντ Χούτενμπεργκερ είχαν κάρτες και αν αντίκριζαν άλλη μια, θα έχαναν το επόμενο ματς…

Η αποστολή των «πάντσερ» πήγε μετά το παιχνίδι στο ξενοδοχείο που διέμενε, για να συναντηθεί με αγανακτισμένους θεατές της αναμέτρησης, οι οποίοι φρόντισαν να την υποδεχτούν με… αυγά και άλλα αντικείμενα!



Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αλγερίας έκανε επίσημη διαμαρτυρία, ενώ ο πρόεδρος επισήμανε ότι ο διαιτητής του αγώνα, Μπομπ Βάλενταϊν, θα έπρεπε να είχε επέμβει και αυτό ήταν κάτι που επίσης έχριζε καταγγελίας.

Τελικά, για την ιστορία, ουδείς εκ των δύο πρωταγωνιστών κατάφερε να… ρεφάρει τη «λέζα» με κάτι που να άξιζε. Συγκεκριμένα, η μεν Αυστρία ως δεύτερη πήγε στο ίδιο γκρουπ με Γαλλία και Βόρεια Ιρλανδία, αποκλειόμενη άμεσα από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Η Δυτική Γερμανία τα πήγε καλύτερα μεν αλλά και πάλι έμεινε μακριά από το βαρύτιμο τρόπαιο. Για την ακρίβεια, απέκλεισε τον δεύτερο όμιλο τις Αγγλία και Ισπανία, στα ημιτελικά τη Γαλλία στα πέναλτι, αλλά στον μεγάλο τελικό ηττήθηκε με 3-1 από την Ιταλία.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ντίμπου Μαρτίνες για την απόκρουση στον τελικό του Μουντιάλ: «Έχω κάνει πολύ καλύτερες»

Άλος: «Η Ελλάδα είναι μια ομάδα σε πρόοδο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας»

Το πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Πρεμιέρα με Λευκορωσία εντός τον Σεπτέμβριο!

Γκαγκάτσης: «Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά χρέος προς την ιστορία»

Γιοβάνοβιτς: «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούμε στο Μουντιάλ»

Προκριματικά του Μουντιάλ 2026: Το προφίλ των ομάδων που θα «μονομαχήσει» η Εθνική Ελλάδος

Ελλάς μπορείς! Βατή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική: Κληρώνει σήμερα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία θα είναι το καλύτερο της ιστορίας»

Γιοβάνοβιτς, μαζί με Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ