* Το πολύ άσχημο για την ΑΕΚ, είναι πως μετά από ένα ματς στο οποίο έστω και με το γκολ – πέναλτι του Άρη, έπρεπε να πάει στο ημίχρονο με 4-1 υπέρ της, τελικά και δεν πήρε καθαρό σκορ πρόκρισης και μιλάμε μετά το ματς για άλλα πράγματα. Κι όχι για την εξαιρετική της εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.
* Υπεύθυνοι γι΄αυτό, είναι οι Πορτογάλοι διαιτητές κατά βάση. Αυτοί τίναξαν το ματς στον αέρα, αυτοί έφεραν στο ΟΑΚΑ κατά την γνώμη μου, την τοξικότητα που καλύπτει τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
* Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το αν θα πρέπει η επιλογή των συγκεκριμένων διαιτητών και κατ’ επέκταση και η ευθύνη για όσα έγιναν, πρέπει να χρεωθεί εκτός από τυπικά και ουσιαστικά στον Μέλο Περέιρα.
* Έχω την εντύπωση πως στο τέλος της θητείας του πλέον και ειδικά για τα πολύ σημαντικά ματς με ξένους διαιτητές που απομένουν, η επαφή με τις προϊστάμενες αρχές του εκτός Ελλάδας είναι πολύ πιο συχνή.
* Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως όποιος έχει διαμορφώσει το κλίμα μέσα στο οποίο οι συγκεκριμένοι διαιτητές ήρθαν αρνητικά διακείμενοι για την ΑΕΚ, βασικό στόχο λογικά είχε να πυροδοτηθεί ένταση.
* Από ένα ματς που δεν είχε από πριν αιτίες για ένταση, να δημιουργηθούν από το πουθενά προϋποθέσεις για να γίνει φασαρία και να μιλάμε για την κακή κατάσταση του ποδοσφαίρου, την «εξυγίανση» κλπ.
* Το λέω αυτό, γιατί παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Άγγελου Χαριστέα μετά τα δύο ματς πρωταθλήματος, αλλά και του Γερμανού προπονητή του Άρη μετά το πρόσφατο στην Θεσσαλονίκη, στην ΑΕΚ δεν είχα παρατηρήσει και κανείς νομίζω γύρω από την ομάδα δεν παρατήρησε, κάποιο ιδιαίτερο κλίμα έντασης. Καμία σχέση.
* Γι΄αυτό μέσα στα άλλα, μου έκανε μεγάλη εντύπωση και η πολυπληθής συνοδεία ασφαλείας του προέδρου του Άρη. Οι επίσημοι της ΑΕΚ δεν πάνε με ασφάλεια σε κανένα γήπεδο εκτός ΟΑΚΑ.
* Έρχονται με πολλούς «φουσκωτούς» στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ κατά κανόνα, που παρατάσσονται έξω από το μπουθ πάνω από τα δημοσιογραφικά. Οπότε έχουμε ξεκάθαρη εικόνα κι εμείς που δουλεύουμε εκεί και την ίδια ξεκάθαρη εικόνα είχαμε και χθς.
* Πως θα έβλεπα την ίδια εικόνα και με τον Άρη, δεν το περίμενα.
* Αλλά πάμε πάλι στην διαιτησία.
*Δεν μπορώ να ακούω να γίνεται λόγος για καθοριστική επαφή του Σβάρνα με τον Λάρσον, αλλά για το σπρώξιμο στον Αραούχο στην μεγάλη ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο, να ακούω πως δεν είναι τίποτε.
* Ή είναι και τα δύο ή δεν είναι κανένα από τα δύο.
* Αλλά αυτή η φάση ήταν το λιγότερο. Ακόμη και το πέναλτι που δόθηκε ήταν το λιγότερο. Τουλάχιστον ως σημάδι για το που το πήγαινε ο διαιτητής.
* Οι διαιτητές αυτοί λοιπόν, σε αγωνιστικό χώρο και VAR που με τα ...αετίσια μάτια τους διέκριναν την επαφή των παπουτσιών Σβάρνα και Λάρσον, στο δεύτερο λεπτό, στην φάση με το δοκάρι του Αραούχο, έπαθαν κάτι και δεν λειτούργησε η ...αετίσια τους όραση.
* Έχασαν λοιπόν το βολεϊμπολικό «μπλοκ» του Βέλεθ μπροστά από τον Λιβάγια που πήγαινε για την εξ΄επαφής κεφαλιά. Για να πάει η μπάλα στην συνέχεια στον Αραούχο.
* Αλλά φαίνεται πως οι Πορτογάλοι είχαν και κάποιο πρόβλημα με το VAR, γιατί ενώ είναι ξεκάθαρο από τα ριπλέι που είδαμε όλοι πως ο Βέλεθ διώχνει την μπάλα με το χέρι, αυτοί δεν κατάφεραν να το δουν. Πως είπατε;
* Αλλά ας τα αφήσουμε ακόμη κι αυτά κι ας πάμε στις φάσεις στις οποίες πραγματικά ένας διαιτητής σου δείχνει που το πάει.
* Ο Ντίας, δεν έκοψε ένα καθοριστικό πλεονέκτημα υπέρ της ΑΕΚ, αυτό στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ματίγια που τελικά αποβλήθηκε.
* Έκοψε δύο. Γιατί έγινε το ίδιο και σε φάση που έβγαινε ο Σιμάνσκι στο ανοιχτό γήπεδο στο πρώτο μέρος, συν μια ακόμη περίπτωση που ο Πολωνός έκοψε καθαρά μπάλα, έβγαινε μόνος μπροστά και του έδωσε ανύπαρκτο φάουλ.
* Σε αυτό για το οποίο έγινε η μεγαλύτερη κουβέντα, η κακοπιστία του διαιτητή φαίνεται από το γεγονός πως κόβει μια ευκαιρία της ΑΕΚ σημαντική, για να φέρει πίσω φάση για κίτρινη κάρτα, κατά την αρχική του απόφαση.
* Που κι ακόμη και για κόκκινη, δεν σταματάς το παιχνίδι, αλλά την δίνεις μετά.
* Όπως έγινε στο πρώτο γκολ της Λέστερ στο 0-9 με την Σαουθάμπτον στην Αγγλία φέτος. Όταν δεν έκοψε την φάση για το «δολοφονικό» μαρκάρισμα στον Περέιρα της Λέστερ, την άφησε να εξελιχθεί, έγινε το 0-1 και μετά απέβαλλε τον παίκτη των γηπεδούχων. Κι όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση δηλαδή.
* Αλλά εδώ ο Ντίας, προέβη σε μια κίνηση από αυτές που σου δείχνουν πως στο γήπεδο υπάρχει ένας διαιτητής, που δεν σκέφτεται με βάση ό,τι βλέπει, αλλά κάνει διαχείριση έχοντας στο μυαλό του συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
* Στο μοναδικό πλεονέκτημα που άφησε σωστά υπέρ της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, το ...ισορρόπησε, με το να «ξεχάσει» να δείξει την δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Σάσα. Συμβαίνουν αυτά.
* Φυσικά οι οπαδοί του Άρη βλέποντας το από την πλευρά τους και με την πολύ φυσιολογική δίψα για μια πρόκριση σε τελικό, μετά από τόσα που έχουν περάσει κι αυτοί, θα φανατιστούν. Και θα εμφανιστούν «θυμωμένοι» στο γήπεδο, όπως τους είπε κι αυτό το συμπαθέστατο παιδί, ο Σάσα.
* Από και και πέρα, η ΑΕΚ έχει πάει πολλές φορές σε ρεβάνς σε «καυτές» έδρες που την περίμεναν με φανατισμό και με πολλές διακηρύξεις, λόγω εντάσεων στα αντίστοιχα πρώτα ματς με την ίδια γηπεδούχο.
* Κατά σύμπτωση σε όλα έχει προκριθεί. Με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα με τον πολύ δυνατό τότε ΟΦΗ το 1992, τον Ολυμπιακό το 1997 και τον ΠΑΟΚ το 2011.
ΥΓ1: Σύμφωνα με τις δικές μου πληροφορίες, κανένα τηλέφωνο δεν πήρε κανένας Περέιρα τον διαιτητή του αγώνα στο ημίχρονο. Ο μόνος που είχε μια επαφή μαζί του, άμεση μάλιστα, ήταν ο Λίντμπεργκ, το άλλο μέλος της ΚΕΔ. Κι αυτός απ’ όσο έχω μάθει το μόνο που του είπε, ήταν να φροντίσει να ηρεμήσει και ήρεμα να πάρει όποια απόφαση έκρινε σωστή.
ΥΓ2: Αν θέλουμε να μιλήσουμε για εντάσεις στα αποδυτήρια σε σημαντικά ματς ελληνικού πρωταθλήματος ή κυπέλλου, πρέπει να ανοίξουμε πολύ μεγάλη κουβέντα. Που φυσικά να περιλαμβάνει και τις ακραίες συμπεριφορές στα αποδυτήρια και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους ακόμη, αλλά και έξω. Ακόμη και πολύ μακριά από τα γήπεδα ... Όταν βρούμε για όλα αυτά τις απαντήσεις σε σχέση με το τι έχουν κάνει κράτος, αστυνομία, δικαιοσύνη, τότε να τα βάλουμε στο τραπέζι και να βγάλουμε συμπεράσματα.
Η μη τήρηση των νόμων και η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων τους από πλευράς των αρχών, είναι το επίκεντρο όλων και η αφετηρία για να πληθαίνουν, αντί να μειώνονται οι εντάσεις, ενίοτε και οι ακρότητες. Αν θέλουμε όμως να μιλήσουμε για τους κυρίως ευνοημένους από την μη τήρηση των νόμων, ευχαρίστως να γίνει η κουβέντα. Όχι όμως με βάση μόνο ό,τι μας συμφέρει.
ΥΓ3: Μάθαμε και κάτι άλλο χρήσιμο ακόμη χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Πως αν παραπονιέσαι για χτύπημα στο πόδι, σε βοηθάει για να σου περάσει, ένα αυχενικό κολάρο βαλμένο μάλιστα ανάποδα.