Ίσως ήταν μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σήμερα συμπληρώνονται 13 χρόνια από το ντέρμπι της ντροπής στη Ριζούπολη και το sportfm.gr θυμάται όσα έγιναν σε εκείνο το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός που έμεινε στην ιστορία.

Η 11η Μαΐου του 2003 είναι μια μέρα που θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες των οπαδών του Παναθηναϊκού και φυσικά των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων.

Ένα πρωτάθλημα βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού, με τον πόλεμο και την τρομοκρατία να είναι εκείνα που σημάδεψαν ένα παιχνίδι και μια ολόκληρη σεζόν, σε ένα γήπεδο που θύμιζε «ζούγκλα».



Η κατάσταση μύριζε «μπαρούτι» από νωρίς. Ήδη από την άφιξη κιόλας της αποστολής του Παναθηναϊκού το κλίμα ήταν τεταμένο, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να πετούν πέτρες στους παίκτες που προσπαθούσαν να διασχίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την απόσταση από το λεωφορείο μέχρι τα αποδυτήρια.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των απροστάτευτων παικτών του «τριφυλλιού» που χρησιμοποιούσαν τις τσάντες αποστολής για να προφυλάξουν τα κεφάλια τους.





Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και όταν προσπάθησαν οι παίκτες του Σέρχιο Μαρκαριάν να βγουν στον αγωνιστικό χώρο για την καθιερωμένη βόλτα, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να τους επιτίθενται από την φυσούνα που είχαν προηγουμένως σκίσει.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού κατάφεραν μετά από πολλές προσπάθειες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και πάλι δέχθηκαν επίθεση με σίδερα, τσιμέντα, φωτοβολίδες και πέτρες, σε ένα γήπεδο που θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, κάτι πάντως που δεν είχε εμποδίσει τον διαιτητή της αναμέτρησης Γιώργο Μποροβήλο να ξεκινήσει το παιχνίδι κανονικά.









Μάλιστα από τον Παναθηναϊκό ζητούσαν από τον διαιτητή να μην ξεκινήσει το παιχνίδι κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού μετά από συνεννοήσεις με την ΕΠΑΕ, ο Γιώργος Μποροβήλος έδωσε το «οκ» να ξεκινήσει το ματς.

Στο αγωνιστικό – αν μπορεί να μιλήσει κάποιος για αυτό – ο Ολυμπιακός επικράτησε με 3-0 με τα γκολ των Ζιοβάνι, Γιανακόπουλου στο 15’ και το 47’ που οδήγησαν επί στης ουσίας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του 7ου πρωταθλήματος, που σφραγίστηκε την τελευταία αγωνιστική.





ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube