Μια μέρα σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια, η οικογένεια της ΑΕΚ γινόταν φτωχότερη. Ήταν το βράδυ της 5ης Μαρτίου του 2020, όταν ο Μιχάλης Τροχανάς άφηνε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στη Ραφήνα σε ηλικία 84 ετών.
Ο εκλιπών είχε αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ τον Μάιο του 1995 και παρότι το διατήρησε στην κατοχή του μόλις μέχρι τον Οκτώβριο του 1997, πρόλαβε να γράψει το δικό του σημαντικό και ξεχωριστό κεφάλαιο στην «κιτρινόμαυρη» ιστορία.
Το sport-fm.gr παραθέτει όλους τους «σταθμούς» στην κιτρινόμαυρη πορεία του πρώην μεγαλομετόχου της ΑΕΚ:
Οι τίτλοι και η θεαματικότερη ΑΕΚ όλων των εποχών
Η ενεργή παρουσία του Μιχάλη Τροχανά στα τεκταινόμενα της ΑΕΚ συνδυάστηκε με την κατάκτηση δύο σερί Κυπέλλων Ελλάδας (1996 και 1997), ενός Super Cup (1996), καθώς και με την παρουσία της στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων της σεζόν 1996-97. Αν μην τι άλλο καλός απολογισμός. Δεδομένης, ωστόσο, της σκυτάλης που είχε παραλάβει (τρία σερί πρωταθλήματα για την «Ένωση» μεταξύ του 1992 και 1994) οι απαιτήσεις του κόσμου του «δικεφάλου» ήταν σίγουρα μεγαλύτερες. Από την άλλη, επί της θητείας του και συγκεκριμένα τη σεζόν 1995-1996 το φίλαθλο κοινό παρακολούθησε τη θεαματικότερη ΑΕΚ όλων εποχών. Ένα σύνολο, βέβαια, που φέρει… φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Η αποχώρηση Μπάγεβιτς και η κόντρα με την Original
Η απεμπλοκή του Μιχάλη Τροχανά από τη διοίκηση της ΑΕΚ συνδέεται άρρηκτα με την αποχώρηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς από την τεχνική ηγεσία του «δικεφάλου» το καλοκαίρι του 1996. Ξέχωρα από το μίσος που καλλιεργήθηκε στους φίλους της «Ένωσης» προς τον Σερβοέλληνα τεχνικό λόγω της μετακόμισής του στον Ολυμπιακό, τεράστια μερίδα των τελευταίων χρέωνε την εν λόγω εξέλιξη στον εκλιπόντα.
Ουσιαστικά, η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της βραχυχρόνιας παρουσίας του Μιχάλη Τροχανά στο «τιμόνι» της ΑΕΚ άρχισε μόλις ήρθε σε ρήξη με τον Μπάγεβιτς. Κυριότερη αιτία για την κόντρα των δύο ανδρών, φερόταν να ήταν η επιθυμία του πρώτου να παρεμβαίνει στο έργο του πολυνίκη τεχνικού, ακόμα και στον καταρτισμό της ενδεκάδας!
Δεν θέλει και πολλή συζήτηση για το ποιανού το μέρος πήραν οι φίλοι της ΑΕΚ, οι οποίοι δεν… χαμπάριαζαν (ακριβώς το αντίθετο) από την περίφημη επενδυτική κίνηση του Τροχανά με το σύστημα «πυραμίδας» της SoE.
Ατέρμονες κόντρες και διαμάχες μεταξύ Τροχανά και Original, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων («Η ΑΕΚ, η διανόηση και ο Μπρουκνέρ», μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν από τις ανακοινώσεις του εκλιπόντα) και συλλαλητήρια… τροφοδοτούσαν αυτή τη σχέση. Μάλιστα, παραμένει αξέχαστο το… σηκωμένο δάχτυλο του πρώην μεγαλομετόχου των «κιτρινόμαυρων» προς τη Σκεπαστή, όπου στεγαζόταν η μεγαλύτερη οπαδική βάση του «δικεφάλου».
H απόκτηση Ντέμη και οι αποχωρήσεις
Φέρει τη «στάμπα» της μετακίνησης του Μπάγεβιτς προς… λιμάνι μεριά. Ταυτόχρονα, ωστόσο, αποτελεί εκείνον που θα περάσει στην ιστορία ως «αυτός που πήγε τον Ντέμη στην ΑΕΚ».
Βέβαια, όπως και στην περίπτωση του Σερβοέλληνα τεχνικού, η μεταγραφή του Νικολαΐδη από τον Απόλλωνα Σμύρνης... ήταν να γίνει. Ήταν τέτοια η θέληση του, 23χρονου το 1996, άσου της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» να αγωνιστεί για την ομάδα της καρδιάς του, που δεν άφηνε περιθώρια. Αλησμόνητη και η δήλωσή του Τροχανά προς τον κόσμο της ΑΕΚ. «Ο ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης από την επόμενη σεζόν δεν θα έχει τον δικέφαλο μόνο στην καρδιά του», με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της ΑΕΚ να επιβεβαιώνεται λίγες ώρες αργότερα.
Βέβαια, από την άλλη, επί τη θητεία του συντελέστηκαν σημαντικές αποχωρήσεις και σε επίπεδο παικτών. Οι Τσιάρτας και Σαμπανάτζοβιτς μετακινήθηκαν σε Σεβίλλη και Ολυμπιακό, αντίστοιχα, το καλοκαίρι του 1996, με τους Κετσπάγια και Μπορμπόκη να κάνουν το ταξίδι για Αγγλία (Νιούκαστλ και Σέφιλντ, αντίστοιχα), έναν χρόνο αργότερα. Την ίδια στιγμή, «χρεώνεται» και τα… ναυάγια σε μεταγραφικά σίριαλ τύπου Μιλόσεβιτς και Παντούρου.
Ο Αλέξης Κούγιας και η επεισοδιακή «πρώτη» του 1997
Η κόντρα του Τροχανά με τους οργανωμένους καλά κρατούσε, με τον Έλληνα επιχειρηματία να αναγκάζεται να δρομολογήσει την πώληση της ΠΑΕ. Μέχρι να συμβεί όμως αυτό πρόλαβε να αναθέσει την προεδρία μεταξύ άλλων και στον Αλέξη Κούγια.
Μια κίνηση που εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους οπαδούς των «κιτρινόμαυρων», οι οποίοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και την απαίτησή τους για αποχώρηση του Τροχανά στην πρώτη προπόνηση της σεζόν 1997-98. Καυτή η θερμοκρασία ελέω Ιουλίου, «καυτή» και η ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι «Ενωσίτες», στην ίσως και πιο επεισοδιακή «πρώτη» όλων των εποχών. Ο γνωστός ποινικολόγος και νυν ισχυρός άνδρας της ΑΕΛ, έκανε το λάθος να περάσει μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο τον υποδέχτηκε με… σπρωξίματα και ψιλές.
Η μεταβίβαση στην ENIC
Και κάπου εκεί έρχεται η περίφημη English National Investment Company, κοινώς ENIC. Εκείνη την περίοδο η αγγλική πολυεθνική επιχειρούσε ποδοσφαιρικά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις Τότεναμ και Ρέιντζερς, καθώς και στην Ιταλία (Βιτσέντσα) και Τσεχία (Σλάβια Πράγας). Ξαφνικά, ένα πρωί ανακοινώθηκε στους φίλους της ΑΕΚ ότι η αγαπημένη τους ομάδα περνούσε -έναντι περίπου 3 εκατ. δραχμών- στα χέρια της επενδυτικής εταιρίας, με τον περίφημο Τζο Λιούις να βρίσκεται στην «κεφαλή» της. Με τους «κιτρινόμαυρους» να ακούν για… τρελά λεφτά, τα οποία ήρθαν μεν, αλλά αποδείχτηκαν δανεικά και όχι αγύριστα.
Το σχέδιο «Θεμέλιο 21»
Τα χρόνια πέρασαν, αλλά το ενδιαφέρον του Μιχάλη Τροχανά για την πορεία της ΑΕΚ παρέμεινε αναλλοίωτο. Μια πορεία που την οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική και αγωνιστική καταστροφή, την οποία και προσπάθησε να αποτρέψει ο πρώην μεγαλομέτοχος της «Ένωσης». Στις 29 Ιανουαρίου του 2012 κατάφερε να… καθίσει στο ίδιο τραπέζι (του «Μεγάλη Βρετάνια») ορισμένες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της «κιτρινόμαυρης» οικογένειας. Το σχέδιο «Θεμέλιο 21», παρά τη σύστασή του, δεν προχώρησε. Ωστόσο, απέδειξε την αγνή αγάπη που έτρεφε ο εμπνευστής του για την «Ένωση» μέχρι και την τελευταία στιγμή… ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube