Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει τον δικό του αγώνα για το ευρωπαϊκό του ταξίδι στο Europa League, με τον «Δικέφαλο» να έρχεται αντιμέτωπος με την Βικτόρια Πλζεν, για την 3η αγωνιστική της League Phase.

Τις δύο ομάδες αυτές τις συνδέει ένας παίκτης που έχει ματώσει για τις φανέλες τους στον αγωνιστικό χώρο. Ο Μίχαελ Κρμέντσικ είχε ένα σπουδαίο πέρασμα και από τους δύο συλλόγους βοηθώντας με τον τρόπο και κυρίως τα γκολ του για να γεμίσουν με κύπελλα οι τροπαιοθήκες τους.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ο Κρμέντσικ τα πραγματοποίησε με τη Πλζεν η οποία τον ανέβασε από την ακαδημία της ομάδας και του έδωσε την ευκαιρία να ανθίζει το ταλέντο του και δικαιώθηκε απόλυτα, καθώς με αυτόν στο ρόστερ της, η ομάδας πανηγύρισε τέσσερα από τα έξι πρωταθλήματα της ιστορίας της.

Ενώ από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ τον έφερε στην Ελλάδα για μόλις ένα εξάμηνο με τον βαρύσωμο Τσέχο επιθετικό με δικό του γκολ να υπογράφει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος, με τον Πάμπλο Γκαρσία να αποκτά χάρη σε αυτόν το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό τίτλο της προπονητικής του ζωής (σε πρώτη ομάδα).



Ο Μίχαελ Κρμέντσικ μίλησε στο sport-fm.gr για το σπουδαίο παιχνίδι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Βικτόρτια Πλζεν χρίζοντας το φαβορί της αναμέτρησης, αλλά και για τις μοναδικές στιγμές που έζησε στο εξάμηνο που αγωνιζόταν στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε όπως και ο ίδιος δήλωσε ότι η ευχή του είναι κάποια στιγμή να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ ως παίκτης, αλλιώς θα μπει στην Τούμπα ως οπαδός.

Όταν ακόμη ήταν ανήλικος η Βικτόρια Πλζεν ξεχώρισε τον Κρμέντσικ από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα. Για τον οπουδήποτε μία τέτοια αλλαγή θα ήταν τεράστια, αυτός όμως με την βοήθεια των συμπαικτών του και της… μπύρας τα κατάφερε μια χαρά.

«Ήμουν πολύ μικρός και χωρίς εμπειρίες αλλά η Πλζεν με βοήθησε να ξεκινήσω να χτίζω την καριέρα μου. Βρήκα ένα γκρουπ παικτών που ταίριαξα πολύ γρήγορα και εύκολα κάτι που με βοήθησε πάρα πολύ στην προσαρμογή μου στα νέα δεδομένα. Το γκρουπ των Τσέχων ποδοσφαιριστών που υπήρχε στην ομάδα είχαν να τηρούν μία σταθερά, να βγαίνουν έξω και να πίνουν μπύρες, κάτι στο οποίο σαφώς και δεν είχα κανένα πρόβλημα εννοείται (γέλια)»

Στην πρώτη του χρονιά δεν είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο όπως είναι φυσιολογικό, αλλά από τον πάγκο της ομάδας έζησε ιστορικές στιγμές. Η Βικτόρια Πλζεν τη σεζόν 2010/11 κέρδισε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και ο καθένας μπορεί να φανταστεί το τι συνέβη εντός και εκτός του γηπέδου.

«Η παρθενική μου χρονιά στην πρώτη ομάδα ήταν κάτι το μοναδικό, κάτι το απίστευτο, ήταν μία τέλει χρονιά για την Πλζεν. Η ομάδα κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα και έγινε πραγματικά χαμός. Ήμουν μόλις 16-17 χρονών και βρισκόμουν κατά κύριο λόγο στον πάγκο, αλλά κατάπινα την ατμόσφαιρα που υπήρχε στο γήπεδο και στους δρόμους της πόλης. Τα θυμάμαι όλα με πολλές λεπτομέρειες. Τέτοιες στιγμές δεν μπορείς να τις ξεχάσεις εύκολα».



Για έναν ποδοσφαιριστή μπροστά στην πιθανότητα να αγωνιστεί με την εθνική του ομάδα δεν έχει τίποτα άλλο πραγματική σημασία. Ο Κρμέντσικ είχε την ευκαιρία και την τιμή να το κάνει συνολικά 39 φορές. Ίσως οι πιο σημαντικές εμφανίσεις της καριέρας του.

«Ο τότε προπονητής της εθνικής ομάδας είχε αναφέρει πως οι επιθετικοί δεν σκοράρουν πολλά γκολ, επομένως η αποστολή μου ήταν ξεκάθαρη. Έπρεπε να μπω και να βάζω την μπάλα στο τέρμα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχω ντροπιάσει τον αυτό μου καθώς έχω πετύχει εννέα τέρματα σε 39 αναμετρήσεις. Είναι ένα μοναδικό συναίσθημα να υπηρετείς την εθνική σου ομάδα, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο»

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη αίγλη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ο ΠΑΟΚ όμως τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει σημαντικά και η ιστορία του, όπως και η τρέλα των οπαδών του έχουν ξεπεράσει τα σύνορα.

«Ήξερα τον ΠΑΟΚ πριν έρθω στην Ελλάδα. Γνώριζα πως έχει σπουδαία ιστορία και πολύ φανατικούς οπαδούς. Θέλω όμως να δηλώσω πως πλέον αφού έχω αγωνιστεί και στην ομάδα πως αγαπάω τον ΠΑΟΚ και οι οπαδοί ζουν για την ομάδα τους και αυτό το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που πατήσεις το πόδι σου στη Θεσσαλονίκη. Μία φορά να γίνεις ΠΑΟΚ είσαι για πάντα ΠΑΟΚ και αυτό είναι κάτι που το ακολουθώ πλέον στη ζωή μου».

Πάντοτε ένας ξένος ποδοσφαιριστής το πρώτο πράγμα που έχει να πει για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι το πάθος που έχουν οι φίλαθλοι για την ομάδα τους. Ο Κρμέντσικ το έζησε αυτό στο… πετσί του μέσα στην καυτή Τούμπα και ας έμεινε στη Θεσσαλονίκη για τόσο λίγο καιρό. Σε κάποια πράγματα η μία φορά είναι αρκετή.

«Η Τούμπα είναι ένα μοναδικό γήπεδο. Είναι πανέμορφο σε ένα υπέροχο μέρος. Είναι το ιερό του ποδοσφαίρου και ο τρόπος που ζει το παιχνίδι ο κόσμος στις κερκίδες δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα».

Πάντα ένα γκολ στο 90’ προκαλεί μία μοναδική έκρηξη συναισθημάτων, πόσο μάλλον όταν μπαίνει σε ένα παιχνίδι που κρίνεται ένας ολόκληρος τίτλος. Αυτό ακριβώς κατάφερε να πετύχει ο Κρμέντσικ το 2021 όταν και σκότωσε τον Ολυμπιακό στο φινάλε. Για τον Τσέχο όμως αυτό το γκολ σήμαινε κάτι ακόμη πιο σημαντικό από το τρόπαιο.

«Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος του 2021. Είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου και μία από τις πιο όμορφές μέρες επίσης καθώς ήταν ακριβώς την επόμενη μέρα από την γέννηση του παιδιού μου. Αυτό το Κύπελλο ήταν σαν ένα δώρο, μία μοναδική στιγμή για εμένα».




Δυστυχώς για τον ίδιο (και όχι μόνο) ο τελικός εκείνος δεν είχε κόσμο και έτσι δεν κατάφερε να ζήσει από πρώτο χέρι τα συναισθήματα που προκάλεσε στους φίλους του ΠΑΟΚ με το γκολ του. Βέβαια η υποδοχή που βίωσε στη Θεσσαλονίκη υπερκάλυψε αυτό το κενό μέσα του.

«Αυτός ο τίτλος δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλον στη ζωή μου. Ήταν κάτι υπέροχο κάτι το μοναδικό. Όταν επιστρέψαμε στη Θεσσαλονίκη με το Κύπελλο είδα φωτιές, καιγόταν ο κόσμος από τους πυρσούς. Όλοι ήταν γεμάτοι χαρά, έβλεπα κόσμο να κλαίει από ευτυχία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτές τις εικόνες».



Το εξάμηνο που πέρασε στη Θεσσαλονίκη είχε ως προπονητή τον Πάμπλο Γκαρσία. Οι δυο τους δημιούργησαν μία ισχυρή σχέση και πώς να μην το κάνουν άλλωστε; Ο Κρμέντσικ ήταν αυτός που χάρισε στον Ουρουγουανό τον πρώτο του τίτλο στην Ελλάδα.

«Ο Πάμπλο Γκαρσία είναι ένας μύθος του αθλήματος και έχει να προσφέρει ακόμη πάρα πολλά. Έπαιξε ποδόσφαιρο στο κορυφαίο επίπεδο και ξέρει ακριβώς τι κάνει ως προπονητής. Ενώ και σαν άνθρωπος είναι τρομερός, ακόμη έχουμε επαφή και μιλάμε. Έχουμε μία πολύ καλή σχέση και τον σέβομαι πάρα πολύ ως αθλητή, προπονητή, αλλά και άνθρωπο».


Επιστρέφοντας στο σήμερα ο ΠΑΟΚ έχει να «μονομαχήσει» με την Βικτόρια Πλζεν. Ο «Δικέφαλος» δεν έχει περιθώρια για άλλες γκέλες με τη νίκη να είναι έως και επιτακτική. Ο Κρμέντσικ δίνει ένα προβάδισμα στους «ασπρόμαυρους» για έναν και μοναδικό λόγο, την Τούμπα.

«Θα δούμε σίγουρα ένα υπέροχο παιχνίδι και δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσω. Είναι δύο πολύ δυνατές ομάδες που θα μας χαρίσουν μία σπουδαία μονομαχία και ας κερδίσει ο καλύτερος. Ο ΠΑΟΚ όμως θα έχει και το πλεονέκτημα της Τούμπας. Πιστεύω οι παίκτες της Πλζεν θα κάτσουν λίγο να χαζέψουν την τρομερή ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι φίλοι του ΠΑΟΚ η οποία δίνει φτερά στα πόδια των ποδοσφαιριστών. Όμως το παιχνίδι παίζεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και μόνο τότε θα μπορέσουμε να δούμε ποιος θα καταφέρει να υπερισχύσει».



Μετά το τέλος της σεζόν πολλοί θεωρούσαν πως ο Τσέχος θα παραμείνει στην ομάδα, καθώς η παρουσία του στο μικρό χρονικό διάστημα που βρέθηκε στην χώρα μας πρόλαβε να αφήσει μία άκρως θετική εντύπωση. Τελικά όμως ο ίδιος αποχώρησε, μία απόφαση που αν είχε την ευκαιρία θα την άλλαζε δίχως δεύτερη σκέψη.

«Ήταν μεγάλο λάθος που έφυγα από τον ΠΑΟΚ. Δεν έπρεπε να επιστρέψω στην Τσεχία και την Σλάβια ήταν μία λάθος απόφαση που έκαναν στην καριέρα μου. Αν είχα την δυνατότητα να ξανά πάρω αυτή την απόφαση δεν θα έφευγα ποτέ από τον ΠΑΟΚ, θα έμενα για να γίνω ένα βασικό μέλος αυτής της ομάδας».


Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρει η ζωή στην πόρτα σου, η επιθυμία του Κρμέντσικ πάντως για το μέλλον είναι ξεκάθαρη. Ακόμη και αυτό να μην γίνει πραγματικότητα όμως, ο Τσέχος έχει ήδη κλείσει την θέση του στην Τούμπα, μαζί με τον κόσμο τον οποίο δεν θα ξεχάσει ποτέ.

«Άμα είχα την ευκαιρία θα επέστρεφα μόνος μου στον ΠΑΟΚ, 100% θα έπαιρνα αυτήν την απόφαση και δεν θα το σκεφτόμουν ούτε δευτερόλεπτο. Ακόμη είμαι μόλις 31 ετών και έχω μερικά καλά χρόνια μπροστά μου. Ποτέ μην λες ποτέ. Μία μέρα θα επιστρέψω στον ΠΑΟΚ, είτε ως παίκτης είτε ως οπαδός μαζί με την οικογένεια μου. Για τον ΠΑΟΚ και τους οπαδούς του έχω να πω μόνο τα καλύτερα».


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: Π.Α.Ο.Κ.