Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν είναι όπως ο... κανονικός.

Δεν έχει ένα συγκεκριμένο μπάτζετ με το οποίο θα πρέπει να κινηθεί μεταγραφικά. Δεν έχει περιορισμούς, τα χέρια του σπάνια είναι «δεμένα», δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει εκπτώσεις, ούτε να έχει κάποιον πρόεδρο πάνω από το κεφάλι του να του επιβάλλει την άποψή του.

Ο προπονητής μια εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου δεν παύει να έχει άλλα προβλήματα, δυσκολίες, διλήμματα. Πρέπει να επιλέξει από μια αστείρευτη δεξαμενή παικτών τους καλύτερους και φυσικά να δημιουργήσει ένα σύνολο με αρχή, μέση και τέλος.

Ο Γιόαχιμ Λεβ ποτέ δεν ήταν σπουδαίος προπονητή. Ενας από τους λόγους που πήρε και στη συνέχεια κράτησε τη θέση του επειδή ήταν ορθολογιστής και ακριβοδίκαιος.

Εκανε τα βασικά, όσα έπρεπε να πράττει δηλαδή, χωρίς αλχημείες. Αυτές ξεκίνησαν στον προ διετίας χαμένο ημιτελικό του Euro, απέναντι στην Ιταλία.

Εκεί... χάλασε τη δομή και τον τρόπο με τον οποίο έπαιζε η ομάδα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στη φιλοσοφία του Τσέζαρε Πραντέλι, γεμίζοντας την ομάδα του κεντρικούς χαφ, αφήνοντας εκτός όλους τους εξτρέμ, Το γήπεδο... στένεψε, το ματς πήγε στην τακτική και η Γερμανία άκλαυτη.

Αυτή τη φορά τα παράδοξα για τον Γερμανό τεχνικό ξεκίνησαν πριν καν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα 23 «πάντσερ» που επέλεξε υπάρχει μόνο ένα... καθαρόαιμο.

Κι αυτός είναι ο Μίροσλαβ Κλόζε σε ηλικία 36 ετών, με μία σεζόν γεμάτη τραυματισμούς στην Λάτσιο. Την ίδια ώρα οι Φόλαντ, Κίσλινγκ και Κρούζε που έβγαλαν μάτια σε Χόφενχαϊμ, Λεβερκούζεν και Γκλάντμπαχ αντίστοιχα, δεν «χωρούσαν».

Ο Γιόαχιμ Λεβ δικαιολογήθηκε πως υπολογίζει για την κορυφή της επίθεσης τους Μάριο Γκέτσε και Τόμας Μίλερ, ασχέτως αν οι δυο τους όσες φορές χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη θέση από τον Πεπ Γκουαρντιόλα στην Μπάγερν «εξαφανίστηκαν».

Η επιβεβαίωση όμως πως ο Γερμανός εκλέκτορας έχει χάσει τον προσανατολισμό του ήταν ο τρόπος με τον οποίο έδειξε τα αντανακλαστικά του μετά τον τραυματισμό του Μάρκο Ρόις.

Η επιλογή του «Γιόγκι» στο άκουσμα της απώλειας του πιο φορμαρισμένου μεσοεπιθετικού του ήταν να τον αντικαταστήσει με έναν στόπερ, που έχει μόλις μία συμμετοχή με το εθνόσημο στο στήθος, τον Σκόντραν Μουστάφι!

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Από τους 23 παίκτες της Γερμανίας οι τρεις είναι, ως είθισται, τερματοφύλακες και οι έξι κεντρικοί αμυντικοί! Από αυτούς μάλιστα, οι Γκίντερ και Μουστάφι έχουν παίξει μόνο σε φιλικά.

Στα μετόπισθεν βέβαια, οι... ομορφιές του Λεβ δεν σταματούν εκεί, αφού προτίμησε να αφήσει εκτός τον βασικό αριστερό μπακ της Ντόρτμουντ, Μάρτσελ Σμέλτσερ, για να πάρει τον αναπληρωματικό του και πιο «άγουρο» Ερικ Ντουρμ.

Ο Φίλιπ Λαμ υπολογίζεται ως αριστερός μπακ, την ώρα που στην Μπάγερν φέτος αγωνίστηκε μόνο δεξιά ή ως αμυντικός χαφ. Ο Τζερόμ Μπόατενγκ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στα δεξιά αμυντικό φτερό.

Με δύο λόγια, ένας μπακ χωρίς ανεβάσματα. Στους αμυντικούς μέσους οι επιλογές ήταν τρεις. Ο Σάμι Κεντίρα που είναι εκτός αγωνιστικού ρυθμού, ο... injury prone, Μπάστιαν Σβαϊνσταίγκερ και ο Κρίστφο Κράμερ που έχει μόλις δύο συμμετοχές.

Ο,τι και να κάνει ένας τεχνικός, factors στο ποδόσφαιρο παραμένουν οι παίκτες. Η συγκεκριμένη γερμανική φουρνιά είναι ευλογημένη. Δικαίως συγκαταλέγεται στα φαβορί του Μουντιάλ.

Αν ανέβει εν τέλει στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Εβερεστ θα ευθύνεται το πλήρωμα του χρόνου και ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκου.

Γεράσιμος Μανωλίδης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube