Πόσες και πόσες φορές βλέπουμε ποδοσφαιριστές με τεράστιο ταλέντο να μη κάνουν την καριέρα που όλοι περίμεναν λόγω τραυματισμών.
Πόσοι ονειρεύτηκαν μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις και τρόπαια, αλλά είδαν τα όνειρά τους να διαλύονται στο κρεβάτι του χειρουργείου.
Το sport-fm.gr σάς παρουσιάζει μια ενδεκάδα από ποδοσφαιριστές, οι οποίοι επισκέπτονταν το γιατρό πιο συχνά από ότι το περίπτερο.
Ρενέ Άντλερ
Τα προβλήματα τραυματισμών του 31χρονου Γερμανού τερματοφύλακα ξεκίνησαν πριν ακόμη προβιβαστεί από τα «δεύτερα» της Μπάγερ Λεβερκούζεν στην πρώτη ομάδα. Προσπαθεί να προφυλαχθεί, αλλά πριν το Μουντιάλ του 2010, όταν ακόμα διεκδικούσε φανέλα βασικού, σπάει τα πλευρά του και βλέπει τον Μάνουελ Νόιερ να κάθεται κάτω από τα δοκάρια της Γερμανίας και να εξελίσσεται στον κορυφαίο –σήμερα- τερματοφύλακα του κόσμου.
Η σεζόν 2011/12 ήταν καταστροφική για τον Άντλερ, αφού έμεινε εκτός καθ’ όλη τη διάρκειά της λόγω ενός προβλήματος στο γόνατο, έχασε τη θέση του στη Λεβερκούζεν από τον Λένο και πήρε μεταγραφή για το Αμβούργο. Την τελευταία χρονιά αντιμετώπισε πολλά μικροπροβλήματα, μένοντας αρκετές φορές εκτός αγωνιστικών χώρων.
Χόλγκερ Μπαντστούμπερ
Ξεκίνησε ως ένας από του πιο ελπιδοφόρους αμυντικούς στο γερμανικό –και όχι μόνο- ποδόσφαιρο. Οι συνεχείς τραυματισμοί του όμως δεν τον άφησαν να πραγματοποιήσει την καριέρα που φανταζόταν. Ρίξεις χιαστών, αρκετοί μυϊκοί τραυματισμοί και ένας σπασμένος αστράγαλος θα ήταν αρκετοί λόγοι για τον τερματισμό της καριέρας πολλών ποδοσφαιριστών. Όχι για τον 27χρονο αμυντικό όμως, ο οποίος επανήλθε στις προπονήσεις και ετοιμάζεται να επιστρέψει με το ξεκίνημα της σεζόν στην Bundesliga.
Βινσέντ Κομπανί
Ο φυσικός ηγέτης της Μάντσεστερ Σίτι και της εθνικής Βελγίου χωρίς καμία αμφιβολία. Την τελευταία σεζόν αγωνίστηκε ελάχιστα με τους «πολίτες», περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της αγωνιστικής περιόδου στα ιατρεία και τα φυσιοθεραπευτήρια. Ούτε στο Euro έλαβε μέρος, πληγώνοντας την άμυνα των «κόκκινων διαβόλων», η οποία χωρίς αυτόν έμοιαζε να έχει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Η φθορά του Βέλγου ξεκίνησε το 2013, όταν άρχισε να αντιμετωπίζει τους πρώτους μυϊκούς τραυματισμούς, οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Τόμας Βερμάλεν
Αποκτήθηκε από τη Μπαρτσελόνα το 2014 ως αντικαταστάτης του Κάρλες Πουγιόλ. Το σώμα του όμως τον πρόδωσε. Τα συνεχή προβλήματα στο μηρό και οι συχνές επεμβάσεις άφησαν τον Βερμάλεν αρκετό καιρό εκτός γηπέδων. Δε κατάφερε ποτέ να κερδίσει θέση βασικού στην ενδεκάδα των «μπλαουγκράνα» και πλέον είναι εκ των υποψήφιων προς αποχώρηση. Ακόμη και την περίοδο που αγωνίστηκε στην Άρσεναλ, ο 30χρονος αμυντικός αντιμετώπιζε προβλήματα στον αχίλλειο τένοντα.
Ιλκάι Γκουντογκάν
Το 2013 αποδείχθηκε γρουσούζικο για τον Γερμανό, αφού τραυματίστηκε σοβαρά στη σπονδυλική στήλη, μένοντας εκτός για περισσότερες από 400 ημέρες. Έκτοτε είχε αρκετούς μικροτραυματισμούς αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, ώσπου το Μάιο του 2016 ήρθε το δεύτερο μεγάλο σοκ για τον 25χρονο μέσο. Λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υπέστη κάταγμα επιγονατίδας και θα μείνει εκτός μέχρι το φθινόπωρο. Ο τραυματισμός του μάλιστα, λίγο έλειψε να του κοστίσει τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι, με τους «πολίτες» να έχουν αρχικά τις ανησυχίες τους αλλά τελικά να τον εντάσσουν στο δυναμικό τους.
Τιάγκο Αλκάνταρα
Το… καταραμένο δεξί του γόνατο είναι και ο κυριότερος λόγος που ο 25χρονος μέσος δε πρωταγωνιστεί τόσο στη Μπάγερν Μονάχου, όσο και στην εθνική Ισπανίας. Συνεχή ποδοσφαιρικά «ξεπετάγματα» που ακολουθούνται από ακόμη περισσότερους τραυματισμούς. Και πάλι από την αρχή. Τα προβλήματα στους συνδέσμους και τα γυάλινα γόνατα έχουν επιτρέψει στον Τιάγκο να αγωνιστεί μόλις σε 50 παιχνίδια, τις τρεις σεζόν που βρίσκεται στο Μόναχο.
Τόμας Ροζίτσκι
Έδειξε για πρώτη φορά το ταλέντο του με τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Εμείς τον μάθαμε καλύτερα το 2004, όταν για 104 λεπτά αποτελούσε μόνιμη απειλή για την Εθνική μας στον αγώνα κόντρα στην Τσεχία. Την τελευταία δεκαετία αγωνίζεται στην Άρσεναλ. Αγωνίζεται –τρόπος του λέγειν, αφού οι τραυματισμοί του μοιάζουν περισσότεροι από τα ματς που έχει παίξει. Την τελευταία σεζόν εγχειρίστηκε στο γόνατο, γεγονός που δεν του επέτρεψε να μετρήσει ούτε ένα αγωνιστικό στην PremierLeague.
Τζακ Γουίλσιρ
Ο Τζακ Γουίλσιρ ήταν για τους Άγγλους το next best thing. Στο Νησί εκθείαζαν το ταλέντο του και περίμεναν να δουν στο πρόσωπό του τον νέο ηγέτη της εθνικής Αγγλίας. Το 2011 όμως, η καριέρα του πήρε απότομη στροφή. Η εγχείρηση στον διαλυμένο του αστράγαλο ήταν η αφετηρία της πτωτικής –ή καλύτερα μη ανοδικής- πορείας του. Αμέσως μετά την επάνοδό του, ένα νέο κάταγμα, αυτή τη φορά στο γόνατο, ήρθε για να φρενάρει τα όνειρά του.
Τη φετινή χρονιά τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Υπέστη ρήξη κνήμης-περόνης, μένοντας για μεγάλο διάστημα εκτός. Ωστόσο επανήλθε και ήταν στην αποστολή των «λιονταρών» στο Ευρωπαϊκό της Γαλλίας, δείχνοντας ότι παρά τους τραυματισμούς μπορεί να ανταπεξέλθει σε υψηλό επίπεδο. Φανταζόμαστε τι θα έκανε αν ήταν υγιής…
Άριεν Ρόμπεν
Ο Ολλανδός είχε κρούσματα τραυματισμών από την αρχή της καριέρας του. Το 2009 όταν και μετακόμισε στη Μπάγερν, οι μυϊκοί τραυματισμοί ήταν ρουτίνα για τον 32χρονο εξτρέμ. Η διετία 2012-2014 ήταν η καλύτερη στην καριέρα του, αφού όντας υγιής, κατάφερε με δικό του γκολ να οδηγήσει τους Βαυαρούς στην κατάκτηση του ChampionsLeagueμετά από δώδεκα χρόνια.
Το 2015 όμως, ο οργανισμός του Ρόμπεν επανήλθε στις παλιές του συνήθειες. Τα προβλήματα στην κοιλιακή χώρα και τους προσαγωγούς δεν τον άφησαν σε ησυχία με αποτέλεσμα να λείπει αρκετά μεγάλα διαστήματα, ενώ μετά τον πρόσφατο τραυματισμό του, το όνομά του θα παραμείνει γραμμένο στο ιατρικό δελτίο των Βαυαρών για τις επόμενες έξι εβδομάδες.
Ντάνιελ Στάριτζ
Όπως για το Ρόμπεν, έτσι και για το Στάριτζ, ο ρυθμός είναι αυτός που δίνει «φτερά» στα πόδια του. Οι συχνοί τραυματισμοί όμως, έχουν άλλη γνώμη. Το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο ισχίο το περασμένο καλοκαίρι, κυριολεκτικά τον εκτροχίασε, αφού έκτοτε δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα και ταλαιπωρείται συνεχώς από μικροπροβλήματα.
Τη μία ένα μήνα εκτός με διάστρεμμα στον αστράγαλο, την άλλη πέντε εβδομάδες με πρόβλημα στο μηρό, πάντοτε κάτι τον κρατά πίσω και δεν τον αφήνει να επανέλθει στο πικ της απόδοσής του, με εξαίρεση κάποια «ξεσπάσματα».
Μάρκο Ρόις
Αυτή τη στιγμή είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος Γερμανός ποδοσφαιριστής. Οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί όμως, κάνουν το χρόνο να περνά και το Ρόις να μένει στάσιμος. Ποτέ δεν είχε ένα σοβαρό χτύπημα, τα συχνά μικροπροβλήματα όμως, έγιναν η αιτία ο 27χρονος μεσοεπιθετικός να λείπει από κάθε μεγάλη διοργάνωση. Το 2014 ήταν ένα πρόβλημα στους συνδέσμους που του στέρησε τη συμμετοχή στο Μουντιάλ, ενώ το 2016 οι προσαγωγοί του ήταν αυτοί που τον «πρόδωσαν» και δε κατάφερε να μπει στην αποστολή της «νατσιονάλμανσαφτ» για το Euro.
Επιμέλεια: Γιάννης Καραγιάννης ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube