Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ώρα 6.29 π.μ., στο κιμπούτς (αγροτική κοινότητα) Ρεΐμ, στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ο πρόεδρος της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ, κηρύσσει ενός λεπτού σιγή, ακριβώς ένα χρόνο από τη στιγμή που ξεκινούσαν οι αιφνιδιαστικές επιδρομές της Χαμάς, στις οποίες περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 απήχθησαν από την ισλαμική οργάνωση και τους συμμάχους της. Ηταν η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων μνήμης που οργανώθηκαν χθες στο Ισραήλ για την πιο μαύρη ημέρα στην Ιστορία του εβραϊκού κράτους. Οι πιο φρικιαστικές σκηνές εκείνης της ημέρας διαδραματίστηκαν γύρω από το κιμπούτς του Ρεΐμ, σ’ αυτό που ξεκίνησε ως μουσικό φεστιβάλ και κατέληξε σε λουτρό αίματος, με 364 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και άλλους 44 να σύρονται στη Γάζα ως όμηροι.
Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στα πολλαπλά πεδία των μαχών υπογράμμιζαν τις δυσκολίες του Ισραήλ στην προσπάθειά του να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους του αποκλειστικά διά της στρατιωτικής ισχύος. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των σαρωτικών επιδρομών, που έχουν καταστρέψει το 75% των κτιρίων της Γάζας και έχουν σκοτώσει το 2% του πληθυσμού της, ισραηλινά τανκς εισέβαλαν χθες για πολλοστή φορά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, καθώς οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν ανασυνταχθεί και εξαπέλυαν εκ νέου επιθέσεις. Μέχρι χθες το απόγευμα, τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί στη Γάζα και ένα δωδεκάχρονο παιδί στον προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια, στη Δυτική Οχθη.
Από την πλευρά της, η Χαμάς εξαπέλυσε και πάλι ρουκέτες από τη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, προς το Τελ Αβίβ, όπου οι σειρήνες ηχούσαν κατά διαστήματα, ενώ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μπαράζ ρουκετών εκτόξευσε εναντίον στρατιωτικών βάσεων γύρω από τη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, η Χεζμπολάχ, η οποία αντιστέκεται σθεναρά στις χερσαίες επιχειρήσεις των επιδρομέων, στον νότιο Λίβανο. Αλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν χθες τη ζωή τους στο βόρειο μέτωπο, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των απωλειών τους από την έναρξη της επιδρομής. Στο ίδιο διάστημα, πάνω από 1.000 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί, ενώ οι εκτοπισμένοι υπερβαίνουν το 1,2 εκατομμύριο. Οι Αρχές του Λιβάνου κατήγγειλαν ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν και 15 πυροσβέστες.
«Ηρθε η ώρα να απελευθερωθούν οι όμηροι, να σωπάσουν τα όπλα, να σταματήσει ο πόνος που έχει σκεπάσει την περιοχή», τόνισε σε μήνυμά του με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Απόλυτα αφοσιωμένος» στην ασφάλεια του Ισραήλ εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων αμάχων έχει υποφέρει πάρα πολύ» από τις ισραηλινές επιθέσεις. Η Ε.Ε. ζήτησε διά του ύπατου εκπροσώπου της Ζοσέπ Μπορέλ «κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα», ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε στο Βατικανό αντιπροσωπεία από τη Γάζα. Με μια κίτρινη λωρίδα, προς τιμήν των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου, ήταν διακοσμημένη χθες η καγκελαρία στο Βερολίνο. Στη Ρώμη, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επισκέφθηκε την κεντρική συναγωγή και κατήγγειλε τον «λανθάνοντα, αλλά καλπάζοντα αντισημιτισμό».
Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «το Ισραήλ θα πληρώσει αργά ή γρήγορα το τίμημα της γενοκτονίας που διαπράττει εδώ και ένα χρόνο». Σφοδρά επικριτική στάση έναντι του Ισραήλ τήρησε και η Ιορδανία, μία από τις πρώτες αραβικές χώρες που ομαλοποίησαν πλήρως τις σχέσεις της με το εβραϊκό κράτος. «Η ισραηλινή επίθεση που ξεκίνησε από τη Γάζα και πλέον επεκτάθηκε στον Λίβανο θα ωθήσει όλη την περιοχή στην άβυσσο ενός ολοκληρωτικού περιφερειακού πολέμου», προειδοποίησε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Αϊμάν Σαφάντι.
Πηγή: Καθημερινή ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube