Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μη γίνει καμία αλλαγή σε σχέση με τη φετινή σεζόν και οι 12 ομάδες της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού βόλεϊ θα έχουν στο ρόστερ τους πέντε κοινοτικούς αθλητές ή τέσσερις κοινοτικούς και έναν παίκτη εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό, όμως, θα αλλάξει τη σεζόν 2019-2020. Από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα, η κάθε ομάδα θα πρέπει να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι τέσσερις ξένους αθλητές είτε από την ΕΕ, είτε εκτός αυτής και ανεξάρτητα τον αριθμό συμβολαίων που έχει με ξένους αθλητές μέσα στην ίδια σεζόν.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ, Βασίλης Μηνούδης, μετά από μαραθώνιες συζητήσεις και, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας αλληλοκατανόησης, κατέληξαν σε συμφωνία διετούς διάρκειας, επιλύοντας χρόνια ζητήματα που απασχολούσαν τα ΤΑΑ, αλλά κυρίως τους αθλητές.
Ασφαλιστικά θέματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αθλητών είναι μεταξύ των θεμάτων που συμφωνήθηκαν και έκλεισαν οριστικά. Παράλληλα, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία διετούς διάρκειας για τον αριθμό των ξένων παικτών που θα αγωνίζονται όχι μόνο για τη σεζόν 2018-19, αλλά και για την αγωνιστική περίοδο 2019-20.
Αναλυτικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα ακόλουθα θέματα:
Για το θέμα των αλλοδαπών αθλητών: Για την αγωνιστική σεζόν 2018-19 δεν θα γίνει καμία αλλαγή σε σχέση με τη σεζόν 2017-18. Μία ομάδα θα μπορεί να συνάψει συμβόλαια με πέντε κοινοτικούς αθλητές ή με τέσσερις, εφόσον έστω και ένας είναι εκτός χωρών ΕΕ.
Για την αγωνιστική σεζόν 2019-20, κάθε ομάδα θα πρέπει να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι τέσσερις αλλοδαπούς αθλητές είτε από ΕΕ ή εκτός ΕΕ και ανεξάρτητα τον αριθμό συμβολαίων που έχει συνάψει με αλλοδαπούς αθλητές την ίδια σεζόν.
Διευθετήθηκαν ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα που ήταν για χρόνια βασικά εργασιακά αιτήματα των αθλητών.
Συμφωνήθηκε η πρόβλεψη στα συμβόλαια όλων των Ελλήνων αθλητών για μίνιμουμ 20 ώρες εργασίας/εβδομάδα σε εξαήμερη βάση, με αντίστοιχη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων αθλητών-ΤΑΑ.
Συμφωνήθηκε το κάθε ΤΑΑ να ασφαλίζει κάθε αθλητή με τα ελάχιστα ένσημα που ορίζει ο νόμος, έτσι ώστε κάθε αθλητής να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλον το χρόνο μέσω ΙΚΑ (με αντίστοιχη πρόβλεψη στον κανονισμό σχέσεων αθλητών-ΤΑΑ). Σε ειδικές περιπτώσεις, εκτός διάρκειας συμβολαίου, η ΕΣΑΠ αναλαμβάνει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μέσω ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας.
Με προτροπή και των δύο φορέων θα γίνει προσπάθεια, ώστε κάθε συμφωνία να καταγράφεται απευθείας σε συμβόλαιο της ΕΣΑΠ με ημερομηνία έναρξης αυτήν που θα συμφωνήσουν το ΤΑΑ με τον αθλητή και, σε κάθε περίπτωση, έχει ισχύ από την πρώτη ημέρα της έναρξης της προετοιμασίας της κάθε ομάδας.
Οι κοινές θέσεις ΕΣΑΠ και ΠΑΣΑΠ θα κοινοποιηθούν στην ΕΟΠΕ και, εφόσον συμφωνήσει και αυτή, θα δοθούν στον Υπουργό Αθλητισμού για έγκριση.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ είπε πως: «Είναι από τις πιο σημαντικές συμφωνίες που έχουμε κάνει από καταβολής των διαπραγματεύσεών μας με τον ΠΑΣΑΠ. Και οι δύο πλευρές έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι παράγοντες έχουν αντιληφθεί τις υποχρεώσεις τους και κάνουν πράξη χρόνια αιτήματα των αθλητών.
Εκ μέρους του ΠΑΣΑΠ, είδαμε κατανόηση και στο θέμα των ξένων. Το πιο σημαντικό είναι πως η νέα διοίκηση της ΕΣΑΠ έκλεισε διετή συμφωνία με τους αθλητές, ώστε όλοι οι σύλλογοι να είναι σε θέση να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Πιο πολύ χαίρομαι για την ποιότητα της επικοινωνίας μας με την ηγεσία του ΠΑΣΑΠ και η ΕΣΑΠ θα είναι πάντα δίπλα στους αθλητές».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ δήλωσε πως: «Πετύχαμε συνολικά μία καλή συμφωνία που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό τους αθλητές. Κάναμε ένα ακόμα βήμα επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που απασχολούσαν τον επαγγελματία βολεϊμπολίστα. Υπήρξε καλή διάθεση και έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν σταματάμε εδώ.
Σκοπός του ΠΑΣΑΠ είναι να προτείνει και να μάχεται για καλύτερες συνθήκες εργασίας στους επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες, ώστε το ελληνικό βόλεϊ να ακολουθήσει τα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».