Δύο περαιτέρω διευκολύνσεις για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ανακοινώθηκαν χθες, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς και για το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

• Πρώτον, αποφασίστηκε ότι επιλέξιμοι θα είναι όχι μόνον όσοι πολίτες πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι με αυτόν τον τρόπο δεν αποκλείονται νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν, ενδεχομένως, το εισόδημά τους, αλλά στη «μεγάλη εικόνα» ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.

• Δεύτερον, η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Οπως επισημαίνεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

Οπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου. Εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περί τα 20.000 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι από το «Σπίτι μου 1» επωφελήθηκαν 9.000 νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο.

Στο «Σπίτι μου 2», το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους η κατανομή είναι 75% άτοκο και 25% έντοκο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα, το ανώτατο ηλικιακό όριο είναι αυξημένο κατά 11 χρόνια, καθώς το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτει δικαιούχους 25 έως 50 ετών, ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμοι άγαμοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ενώ προηγουμένως το όριο ήταν 16.000 ευρώ. Το όριο ανέρχεται στις 28.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, έναντι 24.000 ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα. Η προσαύξηση για κάθε τέκνο είναι 4.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ μεγαλύτερη σε σχέση με πριν.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό όριο αυξάνεται πλέον στις 31.000 ευρώ, είναι δηλαδή κατά 4.000 υψηλότερο συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα και προβλέπονται πρόσθετα 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου, ενώ μέχρι πρότινος η αντίστοιχη προσαύξηση ήταν 3.000 ευρώ.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε και το νέο πρόγραμμα άτοκων δανείων «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση πολλών ενεργειακών αναβαθμίσεων κύριων και δευτερευουσών κατοικιών, όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

«Μιλάμε για 400 εκατομμύρια ευρώ, έως 25.000 ευρώ άτοκο δάνειο –επαναλαμβάνω, άτοκο δάνειο–, με περίοδο αποπληρωμής από τα 3 έως τα 7 χρόνια, για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών, χωρίς ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ εύκολο στην εκταμίευση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Γεωργία: Άγρια δολοφονία διάσημης τρανς μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τους ΛΟΑΤΚΙ+

Γκάλαντ: «Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα»

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ κατά του λαού του Λιβάνου»

«Γάτος της Χρονιάς» στο Λονδίνο ο Marley που βοηθά γυναίκες, θύματα trafficking

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο «πανεπιστήμονας» με τα πλαστά πτυχία - Έβγαινε ακόμα και στην tv ως ακαδημαικός

Mohamed Al Fayed: Ο μεγιστάνας, παρ' ολίγον «πεθερός» της Νταϊάνα, που κατηγορείται μετά θάνατον για βιασμούς

Η ΑΑΔΕ ψάχνει 212.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει 138 εκατ. ευρώ

Ολοταχώς για σχεδόν 5 ευρώ το πιτόγυρο

Ηράκλειο: Πλακώθηκαν σε οικοδομή χτυπώντας ο ένας με σφυρί και ο άλλος με σκεπάρνι!