Έτσι, στο ερώτημα της τελευταίας δεκαετίας «Λιονέλ Μέσι ή Κριστιάνο Ρονάλντο», ο υπογράφων του κειμένου αναλύει γιατί δέκα μεγάλοι παίκτες του παρελθόντος έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία στο άθλημα, έστω και αν τους έξι εξ αυτών δεν τους πρόλαβε να αγωνίζονται…
Του Παναγιώτη Βλαχαδάμη
Φέρεντς Πούσκας
Ο «καλπάζων συνταγματάρχης» ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο ποδοσφαιριστή τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και ήταν καταπληκτικός σκόρερ για την εποχή και με τις επινοήσεις του στη Ρεάλ, κατέκτησε μαζί της τα τρία από τα πρώτα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών της ιστορίας της, ενώ έφτασε σχεδόν μόνος του την Ουγγαρία στον τελικό του Μουντιάλ του 1954 στην Ελβετία. Έφτασε τα 508 γκολ.
Αλφρέντο Ντι Στέφανο
Η «ξανθιά σαΐτα» ήταν, επίσης, ένα φαινόμενο της εποχής στις δύο ίδιες δεκαετίες που αγωνίστηκε, κάνοντας απίστευτα πράγματα μέσα στο γήπεδο και σκοράροντας ακατάπαυστα, οδηγώντας τη «βασίλισσα» στην κατάκτηση και των έξι Κυπέλλων Πρωταθλητριών της ιστορίας της, φτάνοντας τα 376 γκολ.
Πελέ
Όσοι πρόλαβαν να τον δουν να αγωνίζεται, τον θεωρούν τον κορυφαίο όλων των εποχών, αν και ο υπογράφων διαφωνεί και θα εξηγήσει γιατί παρακάτω. Πάντως, ο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όσες τιμές και τίτλους και αν κατέκτησε σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, εισήγαγε νέα έθιμα, όπως το ψαλιδάκι και το τακουνάκι για πρώτη φορά στα χρονικά και ήταν ο μόνος που μπορούσε να σε βρει όπου και να βρισκόσουν, όπως έχει επιβεβαιώσει ο ίδιος ο 78χρονος και συμφώνησε και ο συγχωρεμένος Κάρλος Αλμπέρτο. Σημείωσε 1097 γκολ.
Εουσέμπιο
Ο «μαύρος πάνθηρας» από τη Μοζαμβίκη ήταν ο μοναδικός παίκτης εκείνη την εποχή που μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και όταν αγωνιζόταν ως σέντερ φορ, είχε εκπληκτικές επινοήσεις. Ο υπογράφων έχει ακούσει από όσους τον έζησαν την εποχή που μεσουρανούσε και τον είδαν να αγωνίζεται να λένε πως είναι ο δεύτερος καλύτερος όλων των εποχών μετά τον Πελέ. Οδήγησε την Μπενφίκα σε δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών και σε πέντε τελικούς και την Πορτογαλία στην τρίτη θέση στο Μουντιάλ της Αγγλίας το 1966. Πέτυχε 423 γκολ σε 471 συμμετοχές.
Γιόχαν Κρόιφ
Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» ήταν ο άνθρωπος που έφερε το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη με τον Αγιαξ και την εθνική Ολλανδίας τη δεκαετία του 1970 και έβαλε τη «χώρα της τουλίπας» στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη. Έκανε απίστευτα πράγματα μέσα στο γήπεδο και δεν μπορούσε να τον αντιμετωπίσει κανένας με την μπάλα στα πόδια,ήταν αυτό που λέμε ο μοναδικός Ολλανδός που ήξερε μπάλα, όπως έλεγαν οι παλιοί. Σημείωσε 291 γκολ σε 521 αγώνες.
Φραντς Μπεκενμπάουερ
Ο «Κάιζερ» ήταν ο μοναδικός σέντερ μπακ στον κόσμο που έπαιζε και μέσος και επιθετικός και σε όλες τις θέσεις από το κέντρο και μπροστά, καθιέρωσε τη θέση του λίμπερο στο ποδόσφαιρο και ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Ήταν η πιο ηγετική φυσιογνωμία που υπήρχε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και δεν μπορούσε να του πάει κόντρα κανένας. Οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες την εθνική Γερμανίας και την Μπάγερν Μονάχου και ανάγκασε τους μετέπειτα όταν ήθελαν να συγκρίνουν κάποιον αμυντικό να λένε «σιγά τον «Μπεκενμπάουερ». Πέτυχε 83 γκολ σε 572 συμμετοχές.
Ρονάλντο Λίμα
Το «φαινόμενο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δε χαρακτηρίστηκε τυχαία έτσι και έκανε απίστευτα πράγματα από τη αρχή μέχρι το τέλος της καριέρας του, αποδεικνύοντας πως ήταν πολύ μπροστά και από άλλη εποχή, παρά τους σοβαρούς τραυματισμούς του. Ο Βραζιλιάνος έκανε «πράματα και θάματα» με την μπάλα στα πόδια και δεν πιανόταν στο σπριντ και ήταν πρώτος σκόρερ σε όλα τα πρωταθλήματα που αγωνίστηκε. Σε 343 συμμετοχές, σημείωσε 47 γκολ.
Ριβάλντο
Ο ένας από τους ποδοσφαιριστές της νέας εποχής που «ανέστησε» μία ομάδα και ήταν μια ομάδα μόνος τους. Ο Βραζιλιάνος οδήγησε σε τίτλους την Μπαρτσελόνα και στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και είχαμε και την τύχη και την τιμή να τον δούμε και στην Ελλάδα για μία τετραετία. Είχε φανταστικές επινοήσεις και δε ήξερες τι σε περίμενε από αυτόν. Σε 573 συμμετοχές, σημείωσε 258 γκολ.
Ζινεντίν Ζιντάν
Ίσως η κλασικότερη περίπτωση παίκτη που δεν ήξερες που θα πάει η μπάλα από τα πόδια του και ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Η χαρακτηριστικότερη ηγετική φυσιογνωμία και από τους λίγους παίκτες που ενέπνεε εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του πως θα κερδίσει το ματς μόνος του. Χάρισε στη Γαλλία το Μουντιάλ του 1998 και το Τσάμπιονς Λιγκ στη Ρεάλ το 2002 με το καλύτερο γκολ που σημειώθηκε ποτέ σε τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Σε 506 συμμετοχές, σημείωσε 95 γκολ.
Ντιέγκο Μαραντόνα
Ήρθε η ώρα να εξηγήσει ο υπογράφων γιατί ο Πελέ δεν είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Απλά , γιατί ο «Ντιεγκίτο» οδήγησε μόνος του την Αργεντινή στο Μουντιάλ του 1986 και έκανε μια άσημη ομάδα του ιταλικού Νότου την κορυφαία στη γειτονική χώρα. Το γκολ του με την Αγγλία στα προημιτελικά του Μουντιάλ του Μεξικού θεωρείται το κορυφαίο όλων των εποχών και για σεμινάριο και αυτό κόντρα στο Βέλγιο στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης η επιτομή του αθλήματος. Δεν υπήρξε άλλος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που να κάνει τα δικά του «τερτίπια» και είμαστε τυχεροί που τον ζήσαμε και είδαμε τις μαγικής στιγμές που μας χάρισε. Σε 491 συμμετοχές, σημείωσε 259 γκολ.