Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη εγκρίθηκε η συνέχιση της λειτουργίας, μέχρι τις 31 Αυγούστου, του ηλεκτρονικού δικτύου μελισσοκομίας, αλλά και ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εφαρμογής της αριθμ.742/1425/63982/28-05-2013 ΚΥΑ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, για την υλοποίηση των ενεργειών του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για το έτος 2013, υπογράφηκε η αριθμ.1784/84343/05-07-2013 ΥΑ, με την οποία εγκρίνονται η συνέχιση μέχρι τις 31/08/2013:
α) της λειτουργίας του ηλεκτρονικού δικτύου μελισσοκομίας και
β) των κάτωθι ερευνητικών προγραμμάτων:
- «Στοιχειοθέτηση μοντέλου πρόγνωσης της μελιτοέκκρισης των μελιτογόνων εντόμων πεύκης και ελάτης» από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Γενική Δ/νση Αγροτικής Έρευνας – Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Αθηνών)
- «Ταυτοποίηση του Ελληνικού βασιλικού πολτού και γύρης – Καθορισμός ποιοτικών κριτηρίων» από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το συνολικό ποσό για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων ανέρχεται σε 66.000 Ευρώ (10.000 Ευρώ για το ηλεκτρονικό δίκτυο μελισσοκομίας, 20.500 Ευρώ για το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα και 35.500 Ευρώ για το δεύτερο ερευνητικό πρόγραμμα ).
Εξάλλου, μέχρι τις 31 Αυγούστου (πληροφορίες στο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) θα πραγματοποιηθούν 68 ταχύρρυθμα προγράμματα εκπαίδευσης σε εξειδικευμένα θέματα σχετικά με τη μελισσοκομία.
Τα προγράμματα αυτά είναι τριήμερης διάρκειας και αφορούν στις εξής θεματικές ενότητες:
- Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρησή του – Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
- Μελισσοκομικά φυτά - Τροφοδοσία των μελισσοσμηνών
- Βασιλοτροφία - Παραγωγή βασιλικού πολτού
- Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και καταπολέμησής τους (συμβατικές και εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης)
- Μέθοδοι εντατικής εκμετάλλευσης μελισσοσμηνών
- Προϊόντα της κυψέλης και συντήρησή τους
- Τυποποίηση – Εμπορία – Προώθηση – Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων
- Βιολογική μελισσοκομία (όροι και προϋποθέσεις)
- Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός μελισσοκομείου
- Πιστοποίηση μελισσοκομικών προϊόντων
- Παραγωγή σύνθετων προϊόντων με βάση τα προϊόντα της κυψέλης (πχ καλλυντικά, προϊόντα διατροφής, φάρμακα, κλπ)
Επίσης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διέθεσε κονδύλι 200.000 ευρώ για την πραγματοποίηση αναλύσεων στο μέλι σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και για την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης μελιού!
Καταλήγοντας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα προγράμματα για τη βελτίωση της παραγωγής μελιού, προϋπολογισμού για την Ελλάδα περί τα 8,5 εκ. € στην τριετία 2014 - 2016. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 9% περίπου των συνολικών ποσών που διαθέτει η ΕΕ για τα 28 πλέον κράτη μέλη. Αν ληφθεί υπόψη και η εθνική συμμετοχή στις ενισχύσεις, τα συνολικά διαθέσιμα ποσά για την ελληνική μελισσοκομία φθάνουν τα 17 εκ. €.
Τα «μελισσοκομικά προγράμματα» είναι συγχρηματοδοτούμενα σε ποσοστό 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Στόχος των μελισσοκομικών προγραμμάτων είναι, μέσω της υλοποίησης δράσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα να βελτιωθούν οι συνθήκες παραγωγής και εμπορίας των μελισσοκομικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηριχθεί ο τομέας της μελισσοκομίας. Το ύψος της Ευρωπαϊκής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των «μελισσοκομικών προγραμμάτων» σχετίζεται άμεσα και καθορίζεται από τον σύνολο των μελισσοσμηνών που διαθέτει το κάθε Κράτος Μέλος.
Οι επιδοτήσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν έξι κατηγορίες μέτρων υπέρ των μελισσοκόμων: τεχνική βοήθεια προς τους μελισσοκόμους και τις ομάδες τους, έλεγχο της βαρροϊκής ακαρίασης, που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα των μελισσοσμηνών, εργαστηριακές αναλύσεις που διασφαλίζουν την ποιότητα, ανασύσταση του μελισσοκομικού κεφαλαίου και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής