Υπάρχουν οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που λόγω κακών επιλογών ή και καταχρήσεων έφτασαν σε σημείο να καταστραφούν και να πτωχεύσουν, υπάρχουν όμως και αυτοί που δίχως να κάνουν την τεράστια καριέρα έχουν κατορθώσει να μεγιστοποιήσουν την περιουσία τους και να ξεπεράσουν σε έσοδα ακόμη και τους κορυφαίους του αθλήματος. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκε ο Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ, ο Δανός φορ που απασχολεί (ή... απασχολούσε) τον ΠΑΟΚ και εσχάτως και τον Ολυμπιακό.
Για αυτόν τον τύπο όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο. Φανταστείτε πως σε ηλικία πέντε ετών χρειάστηκε να περάσει σχεδόν δύο χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι, καθώς λόγω μιας δυσμορφίας στο ισχίο του έπρεπε να μείνει ακίνητος. Και τελικά όχι μόνο ξανασηκώθηκε στα πόδια του, αλλά έπαιξε και επαγγελματικό ποδόσφαιρο φτάνοντας να φορά τη φανέλα ολόκληρης Μπαρτσελόνα, να παίζει σε δύο Μουντιάλ και να φτάνει στα ημιτελικά του Euro!
Ο 33χρονος πλέον άσος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως από τη μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα, που το 2020 προκάλεσε πολλές απορίες όταν δαπάνησε 18 εκατ. ευρώ για να τον αγοράσει από τη Λεγκανές, ενώ μόλις ενάμιση χρόνο μετά έφυγε ως ελεύθερος για την Εσπανιόλ. Στην καριέρα που έκανε σε Γαλλία (Τουλούζ, Μπορντό), Αγγλία (Μίντλεσμπρο) και Ισπανία είχε αρκετά καλά συμβόλαια, αλλά αποδείχτηκε πολύ περισσότερο ικανός εκτός γηπέδων.
Ο Δανός δεν ξόδεψε τα λεφτά του σε εφήμερες απολαύσεις, ούτε τα έκανε… μασούρι κάτω από το στρώμα του κρεβατιού του, αλλά τα «έσπρωξε» σε επενδύσεις που αποδείχτηκαν χρυσοφόρες. Με συνεργάτη τον θείο του, Φίλιπ Μάικλ, που γνώριζε καλά το πεδίο, «μπήκαν» το 2017 σε μια εταιρεία ακινήτων, της NYCE Companies, με κεφάλαιο μόλις 776.000 ευρώ και το ποσό αυτό αβγάτισε. Μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου έτους, η εταιρεία τους έφτασε σε αξία τα 6,6 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή 25πλασιάστηκε μέσα στην επόμενη τετραετία! Ο Μπρέιθγουεϊτ και ο θείος του έφτασαν να διαχειρίζονται 1.500 διαμερίσματα και να έχουν άλλα 500 υπό κατασκευή παρέχοντας προσιτή στέγαση σε παραδοσιακά… δύσκολες περιοχές του Νιού Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης, της Φιλαδέλφεια, αλλά ακόμη και του Σαν Αντόνιο.
Ο Δανός διεθνής δεν είχε διακοσμητικό ρόλο στην επιχείρηση. «Ο ρόλος του Μάρτιν έχει να κάνει με την στρατηγική και τα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας μας, χωρίς όμως αυτή του η ενασχόληση να τον αποπροσανατολίζει από τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Ο χώρος του real estate έχει παραδοσιακά πολλά περιθώρια κέρδους με στοχευμένες επενδύσεις», είχε δηλώσει ο θείος του, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει: «Ανέκαθεν είχα μια πιο αμερικανική νοοτροπία, να κάνω μεγάλα όνειρα και να θέτω υψηλούς στόχους. Αυτό κάνω και στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες».
Πλέον η περιουσία του Μπρέιθγουεϊτ αποτιμάται σε πάνω από 260 εκατ. ευρώ (!) και ίσως ούτε το 1/10 αυτής δεν έχει προέλθει από την ποδοσφαιρική του καριέρα. Μάλιστα, έφτασε να είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος παίκτης της Μπαρτσελόνα, πίσω μόνο από τον Λιονέλ Μέσι. Η εταιρεία του συνεχίζει να γιγαντώνεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ ο ίδιος έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Μαζί με την σύζυγό του, την Γαλλίδα Αν-Λορ Λουίς, έχει ιδρύσει την εταιρεία ρουχισμού «Trente», ενώ έχει επενδύσει και σε εστιατόρια στην Ισπανία και τη Γαλλία. Μάλιστα, ένα εξ αυτών, το «Gave» που εδρεύει στη Βαρκελώνη και ειδικεύεται στο υγιεινό φαγητό, θεωρείται από τα κορυφαία της πόλης.
Το νέο μεγάλο πρότζεκτ του Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ είναι το «The Temple». Περιλαμβάνει τη στέγαση φοιτητών και δημιουργών με επιχειρηματικό μυαλό κυρίως από μειονότητες ή από φτωχές οικογένειες, που ζουν και εργάζονται μαζί ξεκινώντας τις δικές τους startup εταιρείες. Η εγκατάσταση, που βρίσκεται κοντά στο κολέγιο Temple της Φιλαδέλφεια, παρέχει στους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες άφθονες τεχνολογικές ανέσεις για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, από virtual reality μέχρι artificial intelligence, προκειμένου να εξελιχθούν στους επόμενους Στιβ Τζομπς, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Ίλον Μασκ.
Άλλωστε, ο Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ είναι πολύ ευαισθητοποιημένος σε θέματα ρατσισμού και κοινωνικών ανισοτήτων έχοντας και ο ίδιος μεγαλώσει στο Έσμπιεργκ της Δανίας, ως μαύρο παιδί και γιος ενός πατέρα από τη Γουιάνα. Γι’ αυτό και με τη νέα του επιχειρηματική κίνηση επιδιώκει να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στις ευκαιρίες που έχουν οι πλούσιοι ή έστω ευκατάστατοι λευκοί σε αφθονία σε σχέση με τους υπόλοιπους νέους που δεν έχουν τα ίδια εφόδια για να αναπτύξουν το μυαλό τους. Μεγάλος στόχος του πρότζεκτ είναι να προκύψουν από αυτό χιλιάδες αυτοδημιούργητοι εκατομμυριούχοι μέχρι το 2030. Όπως, περίπου, είναι και ο ίδιος, αφού μπορεί το ποδόσφαιρο να του πρόσφερε ένα καλό κεφάλαιο για επενδύσεις, αλλά ο ίδιος αποδείχτηκε πως είναι ικανός να το υπερδεκαπλασιάσει, δίχως να χάσει το κοινωνικό του πρόσωπο.