Στο «κόλπο» για την πρόκριση ο ΠΑΟΚ, μετά το πρώτο ματς με τη Μαρσέιγ για τους «8» του Europa Conference League. Ο «δικέφαλος του Βορρά» ηττήθηκε (2-1) στο «Βελοντρόμ», ωστόσο χάρη στο γκολ της «χρυσής» αλλαγής, Ομάρ Ελ Καντουρί, αλλά κυρίως της εμφάνισής του στο δεύτερο μέρος, δείχνει ότι έχει ακόμη ελπίδες.
Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν νωθρά σε ακόμα ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, αδυνατούσαν να κρατήσουν μπάλα στο ξεκίνημα και εν τέλει υποκλίθηκαν στην ποιότητα του Παγέ. Παρόλα αυτά, οι κινήσεις του Ρασβάν Λουτσέσκου άλλαξαν την κατάσταση, τη στιγμή που ο Πασχαλάκης κρατούσε πίσω...
Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά της αναμέτρησης του «Βελοντρόμ», σύμφωνα με τον «προπονητή της εξέδρας»:
*Το (μη) κράτημα της μπάλας στο πρώτο τέταρτο και η στατική φάση:
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πριν την αναμέτρηση, επιδίωξη του Ρασβάν Λουτσέσκου ήταν να δει από την ομάδα του να κρατά όσο γίνεται μπάλα στο «Βελοντρόμ». Κάτι που αποδείχθηκε κι από την επιλογή του Μπίσεσβαρ για το αριστερό άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής. Ωστόσο, οι παίκτες του «δικεφάλου του Βορρά» δεν το κατάφεραν, ξεκινώντας νωθρά (όπως και στα παιχνίδια με τη Γάνδη). Έτσι, πάρα το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές στέκονταν καλά στο αμυντικό κομμάτι, ήταν λογικό μια ομάδα όπως η Μαρσέιγ να βρει τη φάση για το γκολ όταν είχε επί 15 λεπτά την κατοχή. Πόσω μάλλον, όταν στη φάση του 1-0 δημιουργήθηκε κενό στα μετόπισθεν του ΠΑΟΚ λόγω της ασυνεννοησίας Βιεϊρίνια και Ίνγκασον, με τον Τζέρσον να μένει μόνος του και να σκοράρει.
Μετά το 1-0, αφενός η Μαρσέιγ άρχισε να δίνει μέτρα στους φιλοξενούμενους, αφετέρου ο ΠΑΟΚ κρατούσε περισσότερο μπάλα. Οι Θεσσαλονικείς στέκονταν σχετικά καλύτερα εντός αγωνιστικού χώρου σε σχέση με το ξεκίνημα. Παρόλα αυτά, δέχτηκαν και δεύτερο γκολ πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ένα τέρμα που προήλθε από μια (στατική) φάση των Μασσαλών ξεκάθαρα δουλεμένη στην προπόνηση (άσχετα από τη σπανιότητα της εκτέλεσης).
*Το κάθετο παιχνίδι και η απαράμιλλη ποιότητα του Παγέ
Σ' όλα τα παραπάνω υπάρχει κι ένα βασικός αστερίσκος εν ονόματι «Ντιμιτρί Παγέ». Το τι παικτάρα είναι ο Γάλλος άσος ήταν γνωστό και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να τον περιορίσεις στον απόλυτο βαθμό. Από τα πόδια του ξεκίνησε σχεδόν κάθε καλή φάση της Μαρσέιγ, κατά βάση με τις υπέροχες κάθετες μεταβιβάσεις του. Κάτι που έγινε στη φάση του 1-0 με την πάσα στον Τζέρσον, όπως και στο 36' με την μπαλιά στον Μπακαμπού. Από εκεί και πέρα τι να πεις και τι να γράψεις για τη σουτάρα του για το 2-0…
*Το πρέσινγκ του ΠΑΟΚ και η «χρυσή» αλλαγή του Ελ Καντουρί
Ήταν εμφανής η επιλογή του Λουτσέσκου να πιέζει η ομάδα του ανά διαστήματα. Αυτό το πρέσινγκ ψηλά έφερε και το γκολ των Θεσσαλονικιών, με τον Αουγκούστο να ανακτά την κατοχή και τους Ελ Καντουρί και Ζίβκοβιτς, εν συνεχεία, να συνεργάζονται άψογα.
«Χρυσή» η αλλαγή του Ελ Καντουρί κι όχι μόνο λόγω του γκολ. Ο Μαροκινός άσος έδωσε επιθετική πνοή στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολύ καλό δεύτερο μέρος. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Λουτσέσκου -μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο για την ομάδα του- όχι μόνο δεν φοβήθηκε ενδεχόμενη υψηλή έκταση του σκορ, αλλά βγήκε στο δεύτερο με σαφείς επιθετικές βλέψεις, περνώντας τον Αουγκούστο πιο πίσω (δίπλα στον Κούρτιτς στο 4-2-3-1) και τον Μαροκινό μέσο στη θέση του.
*Τις… δύσκολες στιγμές, παρών ο Πασχαλάκης
Γίνεται να έχεις δεχτεί δύο γκολ και να έχεις κάνει ματσάρα; Σαφώς και ναι, ειδικά όταν δεν φέρεις καμιά ευθύνη στις εν λόγω φάσεις. Αντιθέτως, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έβαλε σπουδαία «στοπ» σ' όσες περιπτώσεις περνούσαν από το χέρι του, όπως στο 30' με τον Ουντέρ ή με τη διπλή του επέμβαση στο 74'. Αναμφισβήτητα, στάθηκε καθοριστικός παράγοντας στην αναμέτρηση.