Ιστορικές στιγμές βιώνει το ποδόσφαιρο του Μαρόκου. Η εκπληκτική ομάδα του Bαλίντ Ρεγκραγκί απέκλεισε στη διαδικασία των πέναλτι την Ισπανία και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Tα «λιοντάρια του Άτλαντα» συνέχισαν μια υπέροχη ιστορία που ξεκίνησε πριν από ακριβώς 32 χρόνια στα γήπεδα της Ιταλίας, το Καμερούν του Ροζέ Μιλά, δίνοντας το δικαίωμα στη «μαύρη ήπειρο» να έχει για τέταρτη διαδοχική δεκαετία, εκπρόσωπο στην προημιτελική φάση του Μουντιάλ.

Από την ομαδάρα του Καμερούν το 1990, στην «φόνισσα» Σενεγάλη το 2002 και από εκεί στο πέναλτι του Ασαμόα Γκίαν το 2010 που στέρησε στην Γκάνα το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Καμερούν 1990


Mε τον «γερόλυκο» Ροζέ Μιλά να καταρρίπτει κάθε ρεκόρ και με τα θαύματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, το Καμερούν κατάφερε να γίνει το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας η πρώτη αφρικανική ομάδα που έφθασε στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το... αστείο ξεκίνησε από νωρίς καθώς στην πρώτη κιόλας αγωνιστική, το Καμερούν κατάφερε να σοκάρει την μετέπειτα φιναλίστ Αργεντινή, επικρατώντας αυτής με σκορ 1-0 χάρη σε γκολ του Ομάμ-Μπιγίκ στο 67ο λεπτό. Η συνέχεια ήταν ανάλογη με τα «αδάμαστα λιοντάρια» να επικρατούν και της Ρουμανίας με 2-1 και τον Ροζέ Μιλά να πανηγυρίζει τα δύο του τέρματα με τον πασίγνωστο χορό του στο σημαιάκι του κόρνερ. Η ήττα από τη Σοβιετική Ένωση με 4-0 στην τελευταία αγωνιστική δεν χάλασε το καμερουνέζικο πάρτι και η πρόκριση στους «16» ήταν πλέον γεγονός.

Εκεί, το «θύμα» ήταν η Κολομβία του Κάρλος Βαλντεράμα και του Ρενέ Χιγκίτα. Το «στείρο» 0-0 οδήγησε το ματς στην παράταση και το Καμερούν κατάφερε στην παράταση να πάρει την πρόκριση με τα δύο γκολ του συνήθους υπόπτου, Ροζέ Μιλά στο 106' και το 108'.

Στους «8» ο δρόμος του Καμερούν ανακόπηκε από την Αγγλία καθώς ο Γκάρι Λίνεκερ έκανε το τουρνουά της ζωής του δίνοντας την πρόκριση στα «τρία λιοντάρια» μετά και το τελικό 3-2.


Σενεγάλη 2002


Το δεύτερο αφρικανικό θαύμα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων έγινε το 2002 στα γήπεδα της Κορέας και της Ιαπωνίας. Αυτήν τη φορά ρόλο... θύτη είχε η Σενεγάλη που βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την κάτοχο του τροπαίου Γαλλία, την ποιοτική Δανία και την πάντοτε υπολογίσιμη Ουρουγουάη. Οι Αφρικανοί μπήκαν «αγριεμένοι» στο τουρνουά κάμπτοντας στην 1η αγωνιστική την αντίσταση των «τρικολόρ» με το γκολ του αείμνηστου Πάπα Μπούμπα Ντιόπ στο 30' . Στο δεύτερο ματς με τη Δανία έμειναν στο 1-1 με τον Γιόν Νταλ Τόμασον να ανοίγει το σκορ στο 16' και τον Ντιαό να δίνει ελπίδα πρόκρισης στην ομάδα του. Στο τελευταίο ματς του ομίλου το... χορταστικό 3-3 απέναντι στην Ουρουγουάη ήταν εκείνο που «σφράγισε» την πρόκριση των Σενεγαλέζων στα νοκ-άουτ.



Η διασταύρωση έφερε τη Σουηδία στον δρόμο τους αλλά ούτε εκεί σταμάτησε το «τρένο». Τι και αν ο Χένρικ Λάρσον έδωσε προβάδισμα στους Σουηδούς από το 11ο λεπτό; O Kαμαρά με ένα γκολ στο 37' και ένα στο 14ο της παράτασης έδωσε το δικαίωμα στο σύνολο του Μπρούνο Μετσού για πανηγύρια.

Ωστόσο, να χαμόγελα στα βλέμματα των Σενεγαλέζων «πάγωσαν» στα προημιτελικά εξαιτίας του Ιλχάν Μασίζ στο 4ο λεπτό της παράτασης που χάρισε στην Τουρκία το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Γκάνα 1990


Η τελευταία ομάδα πριν το Μαρόκο που επανέλαβε κάτι αντίστοιχο, δίνοντας συνέχεια στην παράδοση των αφρικανικών ομάδων ήταν η Γκάνα στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το 2010. Ένα σύνολο αστέρων που αγωνίζονταν σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα και δεν δίστασαν να κοιτάξουν στα μάτια μεγάλους και έμπειρους αντιπάλους.

Το 1-0 απέναντι στη Σερβία στο πρώτο ματς, πολλοί θεώρησαν πως ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Η Αυστραλία κατάφερε να αποσπάσει την ισοπαλία με 1-1 από τα «Black Stars» στη 2η αγωνιστική με τον Γκίαν να πετυχαίνει το δεύτερο γκολ του στο τουρνουά ισοφαρίζοντας εκείνο του Χόλμαν στο 10'.

Ο όμιλος ολοκληρώθηκε με την ήττα 1-0 από τη Γερμανία, η οποία ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή για να ανακόψει την πορεία των Γκανέζων προς τα νοκ-άουτ.

Στους «16» το... συναπάντημα με τις ΗΠΑ έμελλε να είναι ιστορικό καθώς ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ και ο Ασαμόα Γκίαν πήραν από το χέρι την ομάδα τους σπρώχνοντας την στην οκτάδα.

Η Ουρουγουάη ήταν το εμπόδιο και όλα ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου ο Σούλεϊ Μουντάρι έκανε με ένα ξαφνικό σουτ το 1-0. Ο Φορλάν ισοφάρισε με εκτέλεση φάουλ και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία της διοργάνωσης έδωσε εν τέλει την πρόκριση στη «σελέστε». Αναταραχή στην άμυνα της Ουρουγουάης, κεφαλιά του Μενσά και ο Σουάρες σε ρόλο τερματοφύλακα απομάκρυνε με το χέρι και να αποβλήθηκε.

Ο διαιτητής καταλόγισε πέναλτι, ο Γκίαν εκτέλεσε και σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι και το ματς οδηγήθηκε στην «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, όπου ο Αμπρέου έστειλε την ομάδα του Όσκαρ Ταμπάρες στους «4» του Μουντιάλ.



Πλέον το Μαρόκο είναι έτοιμο να σπάσει την κατάρα και να γίνει η μοναδική ομάδα από την Αφρική που θα αγωνιστεί στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα το καταφέρει; Το Σάββατο θα γνωρίζουμε.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ντίμπου Μαρτίνες για την απόκρουση στον τελικό του Μουντιάλ: «Έχω κάνει πολύ καλύτερες»

Άλος: «Η Ελλάδα είναι μια ομάδα σε πρόοδο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας»

Το πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Πρεμιέρα με Λευκορωσία εντός τον Σεπτέμβριο!

Γκαγκάτσης: «Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά χρέος προς την ιστορία»

Γιοβάνοβιτς: «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούμε στο Μουντιάλ»

Προκριματικά του Μουντιάλ 2026: Το προφίλ των ομάδων που θα «μονομαχήσει» η Εθνική Ελλάδος

Ελλάς μπορείς! Βατή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική: Κληρώνει σήμερα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία θα είναι το καλύτερο της ιστορίας»

Γιοβάνοβιτς, μαζί με Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ