Από το 2010 έως το 2015, ο Μανόλο Γκαμπιαντίνι άλλαξε πέντε ομάδες, με το 50% των δικαιωμάτων του να… περιφέρεται ανάμεσα σε Αταλάντα, Τσιταντέλα, Μπολόνια, Γιουβέντους και Σαμπντόρια. Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, μετά από δύο χρόνια στη Νάπολι, ο Ιταλός επιθετικός έκανε το μεγάλο βήμα και άφησε τα πάτρια εδάφη για να υπογράψει στην Σαουθάμπτον. Έχοντας προλάβει να σκοράρει έξι φορές σε τέσσερα ματς με την φανέλα των «Αγίων» και έχοντας σπάσει ήδη ένα ρεκόρ (ο πρώτος στην ιστορία της ομάδας που σκοράρει στα τρία του πρώτα ματς στην Premier League), φαίνεται πως τόσο ο Γκαμπιαντίνι όσο και οι άνθρωποι της Σαουθάμπτον έκαναν τη σωστή επιλογή.

Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μπέργκαμο, ο Γκαμπιαντίνι ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην Αταλάντα, με την οποία έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στη Serie A στις 14 Μαρτίου 2010. Η επόμενη σεζόν ωστόσο τον βρήκε στην Τσιταντέλα, η οποία αγόρασε το 50% των δικαιωμάτων του. Μετά από μία σεζόν στη Serie B, επέστρεψε στο Μπέργκαμο όπου βρήκε… χώρο στο ρόστερ της ομάδας και αγωνίστηκε 24 φορές πετυχαίνοντας δύο γκολ.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Γκαμπιαντίνι πήρε μεταγραφή στη Γιουβέντους, η οποία αγόρασε το 50% των δικαιωμάτων του έναντι 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο δεν αγωνίστηκε ποτέ με τους «μπιανκονέρι», καθώς παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπολόνια. Η «γεμάτη» σεζόν του στους «ροσομπλού», με την φανέλα των οποίων πέτυχε 7 γκολ σε 31 συμμετοχές, εξαργυρώθηκε με μια μετακίνηση στη Σαμπντόρια, η οποία εξαγόρασε το 50% των δικαιωμάτων του από την Αταλάντα για 5,5 εκατ. ευρώ, με τη Γιουβέντους να διατηρεί το ήμισυ αυτών.



Στη Σαμπντόρια ο Ιταλός επιθετικός έμεινε ενάμιση χρόνο, «γράφοντας» 50 συμμετοχές και 19 γκολ. Τον Ιανουάριο του 2015 η Νάπολι έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, προσφέροντας 13 εκατ. ευρώ τα οποία μοιράστηκαν Σαμπντόρια και Γιουβέντους. Ο Γκαμπιαντίνι άνηκε για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια… ολόκληρος σε μια ομάδα.

Με τη φανέλα των Ναπολιτάνων, ο Ιταλός ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε 76 φορές πετυχαίνοντας 25 γκολ. Τον Μάρτιο του 2016, έκανε το πρώτο του χατ τρικ απέναντι στην Μπολόνια (6-0).



Φτάνοντας στον Ιανουάριο του 2017, η Σαουθάμπτον ήταν αυτή που έδωσε στον Γκαμπιαντίνι την ευκαιρία να αγωνιστεί εκτός Ιταλίας.

Ο 25χρονος πλέον επιθετικός δεν είχε και την καλύτερη δυνατή σχέση με τον προπονητή των «παρτενοπέι», Μαουρίτσιο Σάρι, οπότε δεν το σκέφτηκε πολύ. Την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, οι «Άγιοι» απέσπασαν την υπογραφή του ποδοσφαιριστή έναντι περίπου 17 εκατ. ευρώ, εναποθέτοντας επάνω του τις ελπίδες τους για βελτίωση των αποτελεσμάτων της ομάδας.



Έναν μήνα… και κάτι μετά, οι άνθρωποι της Σαουθάμπτον πρέπει να νιώθουν κάτι παραπάνω από δικαιωμένοι. Γκολ στο ντεμπούτο του ενάντια στη Γουέστ Χαμ (ήττα με 3-1), άλλα δύο στο 4-0 επί της Σάντερλαντ και παραλίγο η… ανατροπή των ανατροπών στον τελικό του Λιγκ Καπ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκεί… εκμηδένισε το προβάδισμα δύο τερμάτων των «μπέμπηδων» με δύο δικά του γκολ, όμως η κλάση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μίλησε λίγο πριν το τέλος του ματς κάνοντας το 3-2. Μία εβδομάδα μετά, ο Γκαμπιαντίνι σκόραρε στο εκτός έδρας 4-3 επί της Γουότφορντ και έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής των «αγίων» που σκοράρει στα τρία πρώτα του ματς στην Premier League.

Ο Γκαμπιαντίνι είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της Ιταλίας, έχοντας αγωνιστεί με την φανέλα της «σκουάντρα ατζούρα» έξι φορές από το 2012 έως σήμερα, ενώ έχει σκοράρει μία φορά στο φιλικό με τη Ρουμανία το 2015 (2-2).

Πάντως ο Μανόλο δεν είναι ο μόνος εκπρόσωπος της οικογένειας Γκαμπιαντίνι στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς η αδερφή του, Μελάνια, είναι βασικό στέλεχος της Βερόνα αλλά και της γυναικείας εθνικής Ιταλίας, με την οποία έχει πάνω από 85 συμμετοχές.



Επιμέλεια: Γιάννης Πολιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube