Τον αντίπαλό που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ώστε να επιστρέψει στα Final Four μετά από 12 χρόνια έμαθε ο Παναθηναϊκός AKTOR, καθώς η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι η ομάδα που θα βρεθεί στον δρόμο του.

Ο Ισραηλινός σύλλογος, που ολοκλήρωσε τη Regular Season με 7 νίκες στα τελευταία 8 ματς και διέλυσε την Μπασκόνια στα play-ins, αποτελεί έναν επικίνδυνο και δύσκολο αντίπαλο για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, με ποιότητα, μεγάλα ατού, αλλά και σημαντικές αδυναμίες. Είναι η δεύτερη φορά που οι «πράσινοι» θα παίξουν στα playoffs με την «ομάδα του λαού», μετά από αυτή του 2012, που είχε ευτυχή κατάληξη με 3-2 συνολικό σκορ για το «τριφύλλι».

Το 0/2 δεν λέει όλη την αλήθεια




Όπως είναι λογικό, οι φίλοι του Παναθηναϊκού AKTOR ανησυχούν λίγο από το γεγονός πως η ομάδα τους ηττήθηκε στα δύο φετινά της ματς με τη Μακάμπι. Μάλιστα, οι Ισραηλινοί είναι οι μοναδικοί που κατόρθωσαν να μην ηττηθούν από τους «πράσινους», μαζί με τον Ολυμπιακό. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες δεν ήταν οι πλέον ευνοϊκές για τον «εξάστερο» στα δύο αυτά παιχνίδια.

Ξεκινώντας από το ματς του ΟΑΚΑ στις 20 Οκτωβρίου του 2023, η ομάδα του Αταμάν ηττήθηκε τότε στην παράταση με σκορ 86-81. Η εμφάνιση ήταν αρνητική, όχι όμως αντιπροσωπευτική του Παναθηναϊκού όπως τον έχουμε μάθει πλέον. Η αναμέτρηση αυτή έλαβε χώρα την 4η αγωνιστική, όταν οι «πράσινοι» ακόμη δεν είχαν καλά καλά δέσει, το ΟΑΚΑ ακόμη δεν γέμιζε λόγω των κακών αποτελεσμάτων της εκκίνησης, και ο Κέντρικ Ναν δεν ήταν καν… ιδέα στο μυαλό των οπαδών της ομάδας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, όσοι είχαν παρακολουθήσει το ματς αυτό θα θυμούνται πως το «τριφύλλι» κόντεψε να το κερδίσει κιόλας, αφού κρατούσε τη νίκη μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, χάνοντας ένα ριμπάουντ μετά από άστοχη βολή του Σόρκιν, με αποτέλεσμα ο Νίμπο να διαμορφώσει σκορ παράτασης.

Στο ματς του Βελιγραδίου, από την άλλη, στις 25 Γενάρη, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε ξανά με σκορ 90-75. Παρά την έκταση της διαφοράς, η ελληνική ομάδα ήταν εντός διεκδίκησης μέχρι περίπου τα μέσα της τέταρτης περιόδου, όταν και άνοιξε η διαφορά. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν αγωνίστηκαν τότε ο τραυματίας Κώστας Σλούκας και ο Λούκα Βιλντόσα, ενώ κατά τη διάρκεια της τρίτης περιόδου χτύπησε και ο Κέντρικ Ναν, με τους «πράσινους» να πέφτουν θύμα κόπωσης.

Υψηλό τέμπο και δύο «μαέστροι»




Αν κάτι ξεχωρίζει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ από τις υπόλοιπες ομάδες της Ευρωλίγκας, αυτό είναι το υψηλό τέμπο που προτιμά. Οι Ισραηλινοί παίζουν σε ρυθμό 74 κατοχών ανά αγώνα, νούμερο που είναι το υψηλότερο σε ολόκληρη τη λίγκα. Γενικότερα, αρέσκονται πολύ στο «run n’ gun» παιχνίδι, με αποτέλεσμα να σκοράρουν αλλά και να δέχονται αρκετούς πόντους σε αιφνιδιασμούς.

Προφανώς, η δυναμική της «ομάδας του λαού» προέρχεται κυρίως από τα δύο γκαρντ της, τον Λορέντζο Μπράουν και τον Γουέιντ Μπόλντγουιν. Από τα χέρια τους περνούν σχεδόν τα πάντα, κάτι που μαρτυρείται και από το γεγονός πως μαζί χρησιμοποιούν περίπου το 50% των κατοχών της Μακάμπι όταν βρίσκονται στο παρκέ.

Θα είναι ένα μεγάλο challenge για τον Παναθηναϊκό ΑΚΤOR, τόσο το να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό που επιβάλλουν οι Ισραηλινοί, όσο και το να σταματήσει δύο πολύ επικίνδυνους παίκτες ταυτόχρονα, έχοντας μόνο έναν defensive stopper στην περιφέρεια (Γκραντ). Ειδικά στην περίπτωση του Μπράουν, αν βρεθεί σε καλό βράδυ πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως φάνηκε και στο ματς με την Μπασκόνια, όπου έβαλε 29 πόντους με 7/8 τρίποντα.

Οι δύο γκαρντ της Μακάμπι αρέσκονται πολύ στο iso παιχνίδι, όμως ο Μπράουν μπορεί να παίξει πολύ καλά το pick and roll με τον Τζος Νίμπο, αλλά και να συνεργαστεί με τον πολύ επικίνδυνο Μπόνζι Κόλσον, γεγονός που καθιστά «Λερναία Ύδρα» την επίθεση της αντιπάλου των «πρασίνων». Σε όλα αυτά, προσθέστε τους πολύ καλούς σουτέρ Ταμπίρ Μπλατ, Τζον Ντιμπαρτολομέο και Τζέιμς Γουεμπ, οι οποίοι «ανοίγουν» το γήπεδο για τους υπόλοιπους.



Ένα άλλο στοιχείο της Μακάμπι που ίσως προβληματίσει την ελληνική ομάδα, είναι η ικανότητα στα επιθετικά ριμπάουντ. Οι Ισραηλινοί είναι πρώτοι σε ανανεώσεις επιθέσεων ανά ματς (13), ενώ παίρνουν το 35% των ριμπάουντ που διεκδικούν όταν επιτίθενται, ποσοστό που είναι απίστευτο και φυσικά το κορυφαίο στην Ευρωλίγκα. Στον τομέα αυτό, «μανούλα» είναι ο Νίμπο, όμως βοηθούν πολύ και οι Κόλσον, Μένκο, Ριβέρο.

Αυτό σίγουρα μπορεί να βάλει δύσκολα στους «πράσινους», οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν έχουν πληγωθεί από τα χαμένα ριμπάουντ, κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του small-ball που προτιμάει ο Αταμάν. Ίσως χρειαστεί ο Τούρκος τεχνικός να επιστρατεύσει ψηλότερα σχήματα, με τον Παπαπέτρου ή τον Χουάντσο στο «3», όμως αυτό από την άλλη θα βοηθήσει τη Μακάμπι να τρέξει ακόμη περισσότερο.

Soft και επιπόλαιη




Φυσικά, η Μακάμπι έχει και κάποια εμφανώς τρωτά σημεία, τα οποία αφορούν κυρίως την άμυνα. Οι Ισραηλίτες δέχονται 86,7 πόντους ανά ματς, νούμερο το οποίο θα τους καθιστούσε τη χειρότερη άμυνα στη λίγκα, ωστόσο δεν λέει όλη την αλήθεια καθώς επηρεάζεται από το υψηλό τέμπο. Οι 116,6 πόντοι που δέχεται η ομάδα του Οντέντ Κάτας ανά 100 κατοχές αποτελούν την έβδομη χειρότερη επίδοση στην Ευρωλίγκα, και τη δεύτερη χειρότερη μεταξύ των ομάδων που τερμάτισαν στις οκτώ πρώτες θέσεις, μετά από αυτή της Μπασκόνια.

Γενικώς, αν θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε μία φράση την απόδοση της Μακάμπι, είναι ότι… δέχεται πίσω σχεδόν όσα βάζει μπροστά. Κάτι που δεν ισχύει σίγουρα για τον Παναθηναϊκό AKTOR, ο οποίος έχει μεν χειρότερη επίθεση, όμως έχει και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση βάσει στατιστικών, μετά από αυτή της Ρεάλ Μαδρίτης.

Είναι χαρακτηριστικό πως το σύνολο του Κάτας υποχρεώνει σε λίγα λάθη κατά μέσο όρο τους αντιπάλους του (12,3), τους επιτρέπει να σουτάρουν πολύ καλά (56% ποσοστό σε τρίποντα+δίποντα), να μοιράζουν πολλές ασίστ (19,4 κατά μέσο όρο), και να παίρνουν πολλά επιθετικά ριμπάουντ (11 ανά παιχνίδι).

Ένα στοιχείο που βοηθά τους «πράσινους», επίσης, είναι ότι η Μακάμπι πρόκειται για αρκετά soft ομάδα, και δεν ρίχνει το μπασκετικό «ξύλο» που δυσκολεύει τον Παναθηναϊκό AKTOR, όπως κάνει για παράδειγμα ο Ολυμπιακός. Αυτό θα βοηθήσει τους Κώστα Σλούκα και Κέντρικ Ναν, που είναι οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της ελληνικής ομάδας, να αισθανθούν άνετα και να κάνουν το παιχνίδι που τους αρέσει με καθαρό μυαλό.

Τέλος, αξίζει μια αναφορά στο πνευματικό κομμάτι. Ο πιο ταλαντούχος παίκτης στο ρόστερ της Μακάμπι, είναι και ο πλέον επιπόλαιος. Ο λόγος για τον Γουέιντ Μπόλντγουιν, ο οποίος έχει δείξει πολλάκις στο παρελθόν πως διαθέτει όλα τα προσόντα του κόσμου, εκτός από καθαρό μυαλό να πάρει τις σωστές αποφάσεις όταν πρέπει.

Μάλιστα, το γεγονός πως ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού άνοιξε… διάλογο μέσω social media με τον Κέντρικ Ναν, μόνο θετικό μπορεί να είναι για τον Παναθηναϊκό AKTOR. Αν ο Μπόλντγουιν το πάρει προσωπικά και βαλθεί να αποδείξει την επιθετική του υπεροχή, οι «πράσινοι» δεδομένα θα βγουν ευνοημένοι από τις κακές του αποφάσεις. Αντίθετα, ο Ναν δύσκολα θα παρασυρθεί, καθώς μέχρι στιγμής έχει δείξει την εικόνα ενός αρκετά ψύχραιμου παίκτη που ξέρει να μην ξεφεύγει.

Ο παράγοντας έδρα




Και φτάνουμε στο βασικό «ατού» που προσφέρει στον Παναθηναϊκό το διασταύρωμα με τη Μακάμπι. Λόγω του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, η ομάδα του Ισραήλ έχει αναγκαστεί να «ξεσπιτωθεί» σε σχεδόν όλη τη διάρκεια της σεζόν, παίζοντας τους ευρωπαϊκούς αγώνες της στο Βελιγράδι χωρίς κόσμο στο πλευρό της.

Μέχρι πρότινος, η Μακάμπι χρησιμοποιούσε ως έδρα τη «Χάλα Πιονίρ», ωστόσο λίγο πριν τα playoffs μετακινήθηκε στη «Stark Arena», η οποία ούτως ή άλλως δεν θα χρησιμοποιηθεί στα προημιτελικά από τις σέρβικες ομάδες, που αποκλείστηκαν αμφότερες.

Όσον αφορά την παρουσία κόσμου, στη Regular Season η «ομάδα του λαού» έπαιζε κεκλεισμένων των θυρών. Στον αγώνα play-in με την Μπασκόνια, της επετράπη να έχει 250 οπαδούς στο πλευρό της, ωστόσο το νούμερο αυτό δύσκολα θα αυξηθεί πολύ για τα playoffs, ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ.

Φυσικά, μία ματιά στη βαθμολογία δείχνει ότι ακόμη και «ξεσπιτωμένη», η Μακάμπι είχε ένα από τα καλύτερα εντός έδρας ρεκόρ με 13 νίκες και μόλις 4 ήττες. Παρόλα αυτά, είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός AKTOR, αν του κάτσει η… στραβή στο ΟΑΚΑ, θα προτιμούσε να παίξει σε ένα σχεδόν άδειο γήπεδο του Βελιγραδίου, παρά στο «πολεμικό» κλίμα του «Γιαντ Ελιγιάου», απ’ όπου θα ήταν πολύ δύσκολο να φύγει νικητής.

Αταμάν-Κάτας σημειώσατε «1»




Aν υπάρχει μία μάχη που ο Παναθηναϊκός AKTOR δεδομένα κερδίζει πριν την έναρξη του ζευγαριού, είναι αυτή των πάγκων. Ο σπανίως χαμογελαστός Οντέντ Κάτας είναι ένας ικανός coach, ο οποίος όμως δεν έχει καταφέρει ποτέ στη μέχρι στιγμής καριέρα του να καταφέρει κάτι πραγματικά σπουδαίο. Παρόλο που δεδομένα έχει συμμαζέψει τη Μακάμπι, η οποία πριν την έλευσή του δυσκολευόταν μέχρι και να μπει στα playoffs, ο Ισραηλινός απέτυχε πέρυσι να την οδηγήσει στο Final Four, καθώς η ομάδα του έδειξε πνευματικά ανέτοιμη όταν «έσπασε» την έδρα της Μονακό, και τελικά έμεινε έξω με 3-2.

Από την άλλη, για τον Εργκίν Αταμάν δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο Τούρκος τεχνικός έχει «φάει» τέτοια ματς με το «κουτάλι», όχι πριν από… δεκαετίες, αλλά πολύ πρόσφατα, αφού οδήγησε την Εφές σε back-to-back κατακτήσεις Ευρωλίγκας το 2021 και το 2022, ενώ το 2020 την είχε πρώτη πριν διακοπεί η διοργάνωση λόγω της πανδημίας και το 2019 την πήγε μέχρι τον τελικό.

Η τεχνογνωσία του Αταμάν σε συνδυασμό με την εμπειρία που προσδίδει ο Κώστας Σλούκας των 10 Final Four στον Παναθηναϊκό θα παίξουν σίγουρα τον ρόλο τους στην «πνευματική» μάχη που θα λαμβάνει χώρα παράλληλα με τη… σωματική στο παρκέ.

Αξίζει να σημειώσουμε για όσους το ξεχνούν, πως ο Οντέντ Κάτας είναι βαθιά συνδεδεμένος με τον Παναθηναϊκό, αφού φόρεσε τη φανέλα του από το 1999 έως το 2001, όντας μάλιστα κομβικός στο δεύτερο αστέρι του 2000. Έκατσε, επίσης, για σύντομο χρονικό διάστημα στον πάγκο του «τριφυλλιού», το 2021, ως αντικαταστάτης του Γιώργου Βόβορα, και το οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος κόντρα στο Λαύριο.

Η στατιστική σύγκριση



Για 50ή φορά αντίπαλοι


Οι δύο ιστορικές ομάδες έχουν έρθει αντιμέτωπες 49 ολόκληρες φορές στην πλούσια ιστορία τους. Ασφαλώς ξεχωρίζουν οι τρεις τελικοί, δύο με νικητή τον Παναθηναϊκό (2000 στη Θεσσαλονίκη, 2011 στη Βαρκελώνη) και έναν τη Μακάμπι (2001 στο Παρίσι).

Φυσικά, άξια αναφοράς είναι και τα playoffs της σεζόν 2011-12, όπου το «τριφύλλι» πήρε την πρόκριση στο τελευταίο του μέχρι σήμερα Final Four μετά από συγκλονιστική σειρά που έληξε 3-2. Συνολικά, οι Ισραηλινοί έχουν 26 νίκες έναντι 23 των «πρασίνων».

Αναλυτικά όλα τα μεταξύ τους αποτελέσματα:

1971-72: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση των 16) 81-73
1971-72: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση των 16) 81-80
1974-75: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Β’ Γύρος) 76-90
1974-75: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Β’ Γύρος) 113-80
1980-81: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 81-76
1980-81: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 83-71
1981-82: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 112-91
1981-82: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 78-86
03/11/1994: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 63-62
19/01/1995: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 92-91
21/12/1995: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 67-62
15/02/1996: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 79-86
24/09/1998: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Φάση Ομίλων) 62-84
05/11/1998: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Φάση Ομίλων) 67-58
20/04/2000: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Τελικός Ευρωλίγκα) 67-73



13/05/2001: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Τελικός Σουπρολίγκα) 81-67
03/05/2002: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Ημιτελικός Final 4) 83-75
24/10/2002: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 64-77
09/01/2003: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 79-86
20/11/2003: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 97-75
22/01/2004: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 84-91
06/05/2005: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Ημιτελικός Final 4) 91-82
07/12/2006: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 90-88
01/02/2007: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 76-73
08/05/2011: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Τελικός Ευρωλίγκας) 78-70



20/03/2012: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Play offs) 93-73
22/03/2012: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Play offs) 92-94
27/03/2012: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Play offs) 65-62
29/03/2012: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Play offs) 69-78
05/04/2012: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Play offs) 86-85
14/11/2013: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 75-68
19/12/2013: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 55-68
30/12/2014: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Top 16) 83-76
26/02/2015: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Top 16) 73-70
10/11/2016: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 83-75
06/04/2017: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 61-81
19/12/2017: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 89-76
22/03/2018: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 75-76
11/10/2018: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 89-84



24/01/2019: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 84-75
19/12/2019: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 88-79
22/12/2020: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 89-81
11/3/2021: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 81-63
21/10/2021 Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 77-73
29/3/2022: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 83-95
27/10/2022: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 85-74
13/01/2023: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 88-86
20/10/2023: Παναθηναϊκός-Μακάμπι (Κανονική Περίοδος) 81-86
25/01/2024: Μακάμπι-Παναθηναϊκός (Κανονική Περίοδος) 90-75

*Στατιστικά από το 3stepsbasket.com

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube