Τι είναι 4 χρόνια; Για έναν ιστορικό, πιθανώς μια .. στιγμή στο συνολικό πλαίσιο της ανθρώπινης ιστορίας. Για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο όμως, μπορεί να είναι ένα διάστημα στο οποίο πολλά μπορούν να αλλάξουν. Μετά από 4 χρόνια, ο Πολ Πογκμπά ξαναπήρε το αεροπλάνο για Αγγλία και επιστρέφει στην παλιά του ομάδα, την οποία αλλιώς άφησε το 2012 και αλλιώς θα την βρει τώρα, εν έτει 2016...

Προπονητής



Όταν ο Πολ Πογκμπά αποχωρούσε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2012, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε μόλις ολοκληρώσει την 24η χρονιά του στον πάγκο του αγγλικού συλλόγου. Το κενό που άφησε εκεί ένα χρόνο μετά, ήταν (και είναι) κάτι που δεν αναπληρώνεται εύκολα, πόσο μάλλον μετά από τόσα χρόνια παρουσίας σε αυτόν. Η προοπτική του Ντέιβιντ Μόγιες στην καταστροφική σεζόν 2013-14 κράτησε μόλις 8 μήνες, ο Ράιαν Γκιγκς ήταν λύση ανάγκης για λίγο καιρό, ο Φαν Χάαλ ήρθε δυο χρόνια πριν με μεγάλες προσδοκίες τις οποίες ωστόσο δεν δικαίωσε. Στο πρόσωπο του Ζοσέ Μουρίνιο πλέον στο «τιμόνι» της ομάδας, όλοι βλέπουν τον φυσικό διάδοχο του Φέργκιουσον και αυτόν που θα βάλει τέλος στα περαιτέρω προπονητικά διλήμματα.

Παίκτες



Με το πέρας της σεζόν 2011/12, αρκετοί παίκτες που είχαν ξεχωρίσει για χρόνια με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» αποχώρησαν ή σταμάτησαν από την ενεργό δράση. Η εμβληματική φιγούρα του Ράιαν Γκιγκς, καθώς και οι Πολ Σκόουλς, Ρίο Φέρντιναντ, Μάικλ Όουεν βγήκαν στην .. σύνταξη, ενώ σε σχέση με το 2012 δεν υπάρχουν πλέον στο ρόστερ οι Μπερμπάτοφ, Εβρά, Παρκ. Στο Μάντσεστερ ο Πογκμπά θα συναντήσει ξανά τους Ρούνει, Κάρικ, Ντε Χέα, Τζόουνς, Σμόλινγκ, Γιανγκ και Βαλένσια.

Τρόπαια



Τη σεζόν 2011/12 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε στο νήμα το πρωτάθλημα (χάρη στο .. buzzer beater του Σέρχιο Αγκουέρο στο 93’), ωστόσο πήρε την εκδίκηση της ένα χρόνο μετά, με την κατάκτηση του 20ου πρωταθλήματος της ιστορίας της. Έκτοτε, έπεσε … περονόσπορος στο κυνήγι των τίτλων. Στο «κλείσιμο» της διετούς παρουσίας του Φαν Χάαλ, οι «κόκκινοι» του Μάντσεστερ πανηγύρισαν το περσινό Κύπελλο Αγγλίας και το φετινό Community Shield προχθές κόντρα στη Λέστερ. Έχοντας τον Πολ Πογμπά πλέον στο χώρο του κέντρου, ο στόχος παραμένει η επιστροφή στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων χρόνων.

Ευρώπη



Η τελευταία χρονιά του Πογκμπά στην πρώτη του περίοδο στο Μάντσεστερ συνοδεύτηκε από τον αποκλεισμό-σοκ από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, στους «16» του Europa League. Κατά παράδοξο τρόπο, οι «red devils» αποκλείστηκαν πέρυσι πάλι στο Europa League και στους «16» του θεσμού, από τη Λίβερπουλ, ενώ είχε προηγηθεί χρονικά ένας αναπάντεχος αποκλεισμός στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ενδιάμεσα, η Γιουνάιτεντ είχε δυο παρουσίες σε νοκ-αουτ ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, τις σεζόν 2012-13 (αποκλείστηκε στους «16» από τη Ρεάλ) και 2013-14 (μετά την πρόκριση επί του Ολυμπιακού «σταμάτησε» πάνω στη Μπάγερν στους «8»). Επιδόσεις που δεν ... συγκίνησαν, βάσει του ονόματος της Γιουνάιτεντ στην Ευρώπη.

Μεγάλες μεταγραφές



Συνηθισμένη στο να τα «σκάει» χοντρά σε κάθε μεταγραφικό παζάρι, η Γιουνάιτεντ έδωσε το καλοκαίρι του 2012 24 εκ. λίρες για την απόκτηση του Ρόμπι Φαν Πέρσι στην Άρσεναλ και άλλα 17 εκ. στη Ντόρτμουντ ώστε να κάνει δικό της τον Σίντζι Καγκάβα. Αυτά βέβαια μπορεί να φαίνονται … ψίχουλα, μπροστά στα όσα έδωσε η ομάδα του Μάντσεστερ για να εντάξει στο δυναμικό της τους Ερίκ Μπαϊγί, Χενρίκ Μιχιταριάν και τώρα τον Πολ Πογκμπά (συνολικά 145,3 εκ. λίρες).

Επιμέλεια: Χρήστος Γραβιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube