Μεγάλη συνέντευξη στο Kicker παραχώρησε ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας και CEO του ΟΦΗ, Μηνάς Λυσάνδρου. Ο κ. Λυσάνδρου αναφέρθηκε σε μία σειρά από θέματα, όπως το VAR, τα γήπεδα, τον ανταγωνισμό, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη βία και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ χαρακτήρισε την Bundesliga ως πρότυπο.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Μηνά Λυσάνδρου:
Κύριε Λυσάνδρου, αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ένα αστείο στους Έλληνες φιλάθλους: Τι έχει το ελληνικό πρωτάθλημα που ούτε η Premier League δεν μπορεί να προσφέρει;
«Υπάρχει κάτι τέτοιο;».
Στην Ελλάδα παλεύουν τέσσερις ομάδες για το πρωτάθλημα, ενώ στην Premier League τρεις.
«Βέβαια, βέβαια (σ.σ. γέλια). Είναι εξαιρετικά ευχάριστο για εμάς που τέσσερις ομάδες έχουν μόνο τέσσερις βαθμούς διαφορά στον πίνακα της βαθμολογίας στο τέλος της κανονικής διάρκειας πριν από τα επερχόμενα playoffs. Ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για ένα πρωτάθλημα με μόλις 14 συμμετέχοντες. Έτσι, περισσότερο από το ένα τέταρτο των συλλόγων παίζουν για τον τίτλο. Ομοίως στη μάχη του υποβιβασμού, αρκετές ομάδες θα παλέψουν για να παραμείνουν στο πρωτάθλημα στα playouts. Ο τεράστιος ανταγωνισμός εντός του πρωταθλήματος κάνει τους συλλόγους καλύτερους. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για την αυξανόμενη δυναμική του πρωταθλήματος».
Ένα παράδειγμα;
«Στην κανονική φάση που μόλις τελείωσε είχαμε ρεκόρ με 542 γκολ και μέσο όρο 2.978 γκολ ανά αγώνα. Τα προηγούμενα χρόνια ο μέσος όρος ήταν το πολύ 2,44. Σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν υπάρχουν 128 περισσότερα γκολ».
Οι «τσακωμοί» μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων τίτλου είναι σχεδόν αναπόφευκτοι;
«Πρέπει να δούμε τα θετικά. Λόγω του τεράστιου ανταγωνισμού, όλοι οι σύλλογοι έχουν κερδίσει σε πολλούς τομείς και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, έχουν επίσης ενισχύσει τις ομάδες τους. Βήμα-βήμα, χρόνο με το χρόνο, το πρωτάθλημα βελτιώνεται από το 2019. Δύο θεμελιώδεις αλλαγές έγιναν εκείνη την εποχή. Αφενός το πρωτάθλημα μειώθηκε από 16 σε 14 ομάδες και αφετέρου τα Play Off και τα Play Out εισήχθησαν με τη σημερινή τους μορφή. Αυτήν τη στιγμή έχουμε δύο ομάδες στο Europa Conference League, τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Επιπλέον, οι U19 του Ολυμπιακού βρίσκονται στα προημιτελικά του Youth League. Όλα αυτά δείχνουν την καλή δουλειά σε πολλούς τομείς και αυτό έχει ενισχύσει σημαντικά το πρωτάθλημα συνολικά. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα».
Εκείνη την περίοδο ήταν η πρώτη σας θητεία ως πρόεδρος της Λίγκας. Τι έχει αλλάξει στο μεταξύ;
«Σε πολλά πρωταθλήματα υπάρχει συνεχής εξέλιξη. Αλλά στο ενδιάμεσο υπήρχε η πανδημία του κορονωϊού, η οποία επίσης έκανε το πρωτάθλημα να σταματήσει για λίγο. Από το 2022, όλα έχουν επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό. Ενθαρρυντική είναι και η περαιτέρω ανάπτυξη έργων που βρίσκονταν ακόμη στα αρχικά τους στάδια το 2019. Όπως και η ιδέα εκείνη την εποχή να βελτιώσουμε επαγγελματικά τον αγωνιστικό χλοοτάπητα. Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία μιας εξειδικευμένης εταιρείας, το έργο αναπτύχθηκε από τον διάδοχό μου και στη συνέχεια εφαρμόστηκε και επεκτάθηκε από τους επόμενους στη σειρά. Μπορείτε, πλέον, να δείτε το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας όλων των μελών του πρωταθλήματος. Σε λιγότερο από 100 ημέρες θα διεξαχθεί ο τελικός του Europa Conference League στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Πριν από λίγους μήνες διεξήχθη ο τελικός του UEFA Super Cup στο γήπεδο του Ολυμπιακού. Η UEFA εμπιστεύτηκε τους τελικούς σε δύο από τις τέσσερις διοργανώσεις της σε γήπεδα των μελών μας».
Παρακολουθήσατε πρόσφατα τη συζήτηση στην Bundesliga για νέους επενδυτές και τις διαμαρτυρίες των φιλάθλων;
«Κάθε περιβάλλον έχει τη δική του κουλτούρα και ιστορία. Η Bundesliga είναι πρότυπο για εμάς σε πολλούς τομείς. Μιλάμε για το κορυφαίο επίπεδο. Για αυτό προσέχουμε τι συμβαίνει εκεί. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πρόοδο, αλλά κανείς δεν πρέπει να αγνοεί ούτε τους οπαδούς. Στην ερώτησή σας: Λέω στους συνεργάτες μου στον ΟΦΗ: "Αν δεν ακούσετε κανέναν, θα καταστραφείτε. Αν ακούσετε τους πάντες, επίσης θα καταστραφείτε". Τι θέλω να πω: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις την ισορροπία όταν παίρνεις σημαντικές αποφάσεις. Πολλές συζητήσεις και κυρίως ο χρόνος θα φέρει τη βέλτιστη λύση για την Bundesliga και τους πολυάριθμους οπαδούς της».
Επιστροφή στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας για δύο μήνες τον Δεκέμβριο. Τι έχει αλλάξει τώρα;
«Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο λόγος για τον αποκλεισμό των θεατών ήταν ταραχές σε αγώνα βόλεϊ και δεν επηρέασαν άμεσα το ποδόσφαιρο. Έπρεπε να ακολουθήσουμε αυτή την εντολή. Μετά από εντατικές συζητήσεις με την ΕΠΟ και τα υπουργεία αθλητισμού και ψηφιοποίησης, υιοθετήθηκαν δύο σημαντικές καινοτομίες. Οι κάμερες παρακολούθησης στα γήπεδα της Premier League έχουν αντικατασταθεί από κάμερες υψηλής ανάλυσης που χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Σύντομα θα εισαχθεί το ψηφιακό εισιτήριο, με το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ταυτοποιηθούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του θεατή. Παρόμοια με την ψηφιακή εφαρμογή πολλών επίσημων φορμών, η εφαρμογή θα λειτουργεί με κυβερνητικά κριτήρια. Το έντυπο εισιτήριο καταργείται σταδιακά».
Μιλώντας για ψηφιοποίηση: Πώς σχεδιάζετε για το μέλλον όσον αφορά το VAR; Θα βάλετε goal line technology;
«Το VAR είναι διαθέσιμο στο πρωτάθλημά μας από το 2019. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη λειτουργικότητά του μέσω κάθε τεχνολογικής επιλογής, όπως ημιαυτόματο οφσάιντ ή τεχνολογία γραμμής τέρματος».
Τελευταία ερώτηση: Τι θα γίνει με το επίπονο ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης;
«Οι σύλλογοι διαπραγματεύονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανεξάρτητα με τις δύο πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, παραμένει ένα ανοιχτό και έντονα συζητούμενο θέμα. Σε μια εποχή, που όλα είναι μετρήσιμα, θα δούμε τι είναι, τελικά, καλύτερο για όλους. Θα λάβουμε, επίσης, υπόψη τις θετικές εμπειρίες άλλων πρωταθλημάτων όσον αφορά την κεντρική διαχείριση».