Ευχέρεια στη διοίκηση της ΕΟΚ να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές δίνει η εναρμόνιση του καταστατικού της με αυτό της FIBA, μετά την έγκριση των αλλαγών σε συντριπτικό ποσοστό στη χθεσινή γενική συνέλευση, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Βαγγέλης Λιόλιος. «Από χθες είμαστε στο... 2022. Θέλαμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, αλλά ήταν δεμένα τα χέρια μας», ανέφερε.
Αναλυτικά, ο Βαγγέλης Λιόλιος μίλησε στο EOK Web Radio για:
-τις αλλαγές που ψηφίστηκαν χθες στη γενική συνέλευση: «Από χθες, η ομοσπονδία μπήκε στο 2022. Ήταν κάποια χρόνια μακριά, αλλά από χθες είναι στο 2022. Για ποιο λόγο; Γιατί θέλαμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, αλλά ήταν δεμένα τα χέρια μας. Δεν υπήρχε καμία εναρμόνιση του καταστατικού με αυτό της ΦΙΜΠΑ. Οπότε δεν υπήρχε αυτή η συνέχεια για να μπορέσουμε να έχουμε άμεση συνεργασία και υλοποίηση των αποφάσεων της ΦΙΜΠΑ στη χώρα μας και φυσικά, υπάρχει μια μεγάλη σειρά απαρχαιωμένων κανονισμών, πάνω στους οποίους μπορούμε τώρα να κάνουμε πολύ γρηγορότερα τις αλλαγές που θέλουμε».
-τις βασικότερες αλλαγές που ψηφίστηκαν στη γενική συνέλευση και οι οποίες αλλάζουν τη λειτουργία του μπάσκετ: «Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας που δεν υπήρχε πριν. Όλοι πρέπει να καταλαβαίνουμε σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε ότι πρέπει να προστατεύουμε το μπάσκετ. Δε μπορεί να το χτυπάμε, είτε με δηλώσεις είτε με άλλο τρόπο, αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν διαδικασίες για να βρούμε το δίκιο μας, αν κάποιος έχει αδικηθεί, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι λάθος. Με οδηγό το ΝΒΑ και πόσο πολύ προστατεύουν το άθλημα που το έχουν προβάλλει, θα δουν ότι είναι πολύ προσεκτικοί και προσέχουν αυτό το οποίο αγαπούν. Είναι κάτι που θα αφορά τους πάντες, οποιονδήποτε έχει μια δημόσια θέση και κάνει δημόσιες δηλώσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν επηρεάζουμε ανθρώπους με όσα λέμε και όσα κάνουμε, πρέπει να τους επηρεάζουμε θετικά».
«Στα θέματα εγγραφών και μεταγραφών έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές, οι οποίες είχαν βγει προς διαβούλευση εδώ και μερικούς μήνες. Είχαμε τις προτάσεις των ομάδων, τις συμπεριλάβαμε όλες και κάτι που ήταν πολύ σημαντικό: Χθες έγινε μια συζήτηση, με το 55% των σωματείων, και συζητήσαμε πλήρως δημοκρατικά για τέσσερις ώρες. Ακούσαμε, καταγράψαμε, μιλήσαμε, συζητήσαμε, νομίζω ότι αυτή είναι η άμεση δημοκρατία. Χθες είχαμε ανοικτό διάλογο. Το εντυπωσιακό ήταν ότι μετά το πέρας της διαδικασίας σε αυτά τα 17 θέματα που ήταν σε δημόσια διαβούλευση, τα νούμερα ήταν από 97 ως 99% αποδοχής. Κι αυτό που πέρασαν ως μήνυμα στη διοίκηση ήταν προχωράμε μπροστά, δεν κοιτάμε τίποτα, πρέπει να τα αλλάξουμε για το μπάσκετ που οραματιζόμαστε. Αυτό είναι για μένα προσωπικά τεράστια δέσμευση και τεράστια ευθύνη. Ευθύνη να πάμε πολύ πιο γρήγορα στις αλλαγές και από τη στιγμή που έχουμε εναρμόνιση καταστατικού με τη ΦΙΜΠΑ και λυμένα τα χέρια μας, πια έχουμε την ευθύνη συνολικά ως εγγυητές για το ελληνικό μπάσκετ. Σε όλα τα επίπεδα».
-το αν οι αλλαγές «ακουμπάνε» και το επαγγελματικό μπάσκετ: «Εννοείται. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό το επαγγελματικό μπάσκετ από το μπάσκετ. Ίσα-ίσα είναι ο καθρέφτης μας, είναι η κορωνίδα μας. Μετά από αυτή την αλλαγή που έγινε, εκείνο που θα κάνουμε ότι θα τηρήσουμε αυστηρότατα όλους τους κανονισμούς, όλες τις διατάξεις, όλους τους νόμους, χωρίς καμία παρέκκλιση».
-το κατά πόσο μπορούν «ανώτερες δυνάμεις» να επηρεάσουν τις προθέσεις της ομοσπονδίας για τήρηση των νόμων και αν μπορεί να τηρηθεί το νέο καταστατικό με την αρωγή της πολιτείας: «Όλο αυτό θα δοθεί στο υπουργείο υπό έγκριση και άμεση εφαρμογή. Πρόκειται για έναν σύγχρονο τρόπο οργάνωσης του μπάσκετ και έτσι όπως είναι δομημένοι οι κανονισμοί έχουμε την πλήρη αυτοτέλεια ώστε να λύσουμε τα του οίκου μας και να τηρήσουμε όσα πρέπει να τηρήσουμε. Όταν μιλούσα για εναρμόνιση καταστατικού με τη ΦΙΜΠΑ, αυτό εννοούσα. Δε γίνεται να επικοινωνεί η ΦΙΜΠΑ μαζί μας για να την ακολουθήσουμε και εμείς να λέμε όχι γιατί το καταστατικό μας είναι παλιό και δεν μας το επιτρέπει. Τώρα, μας το επιτρέπεται. Και αυτό που θα εφαρμόσουμε είναι καλό συνολικά όλου του ελληνικού μπάσκετ».
-το ποια θεωρεί ως Βαγγέλης Λιόλιος ότι είναι η καίρια τομή στις αλλαγές που ψηφίστηκαν: «Αν εξαιρέσουμε την εναρμόνιση, εκείνο που με ιντριγκάρει πιο πολύ για να βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα, είναι δυο: Ο κανονισμός που ψηφίστηκε για τους εκπροσώπους παικτών και ο κανονισμός αδειοδότησης. Αυτά τα δύο είναι τα δύο που θα φανούν πιο πολύ στον κόσμο και ειδικά στο θέμα των μεταγραφών και εγγραφών είναι τεράστιες οι τομές που θα γίνουν. Πάμε σε μια σύγχρονη ομοσπονδία, αλλά εκείνο που θα ιντριγκάρει περισσότερο είναι ο κανονισμός για τους μάνατζερ και ο κανονισμός για την αδειοδότηση. Εκεί θα υπάρξουν κάποιες αντιδράσεις. Όταν κάποιον τον βγάζεις από την πεπατημένη, όταν ξεβολεύεται κάποιος, εκεί αντιδράει. Αυτοί οι κανονισμοί ψηφίστηκαν με 98,5% του σώματος. Όταν μου λένε προχώρα μπροστά, το μόνο που δε θα κάνω, είναι να κάνω πίσω. Εκείνο που μου είπαν τα σωματεία, τα οποία συμφωνούν με όλα, είναι ότι πρόκειται για τόσες πολλές αλλαγές, που πρέπει να τις χωνέψουμε για να πάμε μπροστά. Θα υπάρχει μια περίοδος μικρής προσαρμογής, αλλά το μπάσκετ μας έχει ανάγκη να πάμε μπροστά. Να αφήσουμε όλες τις δεσμεύσεις του παρελθόντος. Να αφήσουμε τις αγκυλώσεις που υπήρχαν, να δούμε πώς κινούνται οι σύγχρονες ομοσπονδίες πώς κινούνται, και να μπορέσουμε να φύγουμε μπροστά. Όχι να περπατήσουμε, να φύγουμε».