Το καλοκαίρι του 2018 πήρε την απόφαση να μετακομίσει στους Λέικερς και σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, τα πράγματα δε φαίνονται καθόλου ρόδινα για εκείνον και την ομάδα του Λος Άντζελες.

Η απόφαση και η στρατηγική

Πρωτεργάτης του σχεδίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ και ακούει στο όνομα Μάτζικ Τζόνσον. Ως κύριος σύμβουλος στην ομάδα των Λέικερς από τις αρχές του 2017, ανέλαβε το χτίσιμο του ρόστερ από την αρχή με μια στρατηγική που θα προσέλκυε σε βάθος χρόνου δύο ή και τρεις παίκτες All-star επιπέδου. Πέρυσι λοιπόν, Μάτζικ και Λεμπρόν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους φτιάχνοντας μια ομάδα με νέους παίκτες και τον τελευταίο ως ηγέτη και μέντορα.

Ο σχεδιασμός που συμφωνήθηκε ήταν να υπάρχουν περισσότεροι χειριστές μπάλας και ο Τζέιμς να παίζει στις θέσεις 4 ή και 5 (σπανιότερα). Παράλληλα θα στηρίζονταν τα νέα ταλέντα της ομάδας με χρόνο συμμετοχής και έμπειρους παίκτες δίπλα τους. Γι΄αυτό άλλωστε αποφασίστηκε να αποχωρήσουν παίκτες όπως οι Μπρουκ Λόπεζ (Μπακς), Τζούλιους Ραντλ (Πέλικανς) και Αϊζάια Τόμας (Νάγκετς) και να προστεθούν παίκτες όπως οι Λανς Στίφενσον και Ραζον Ρόντο.

Καλή η αρχή, άτυχη η συνέχεια

Το σχέδιο στην αρχή έδειχνε να πετυχαίνει. Στους πρώτους 36 αγώνες και μέχρι τις 28/12/2018 το ρεκόρ των Λέικερς ήταν 20-16 δείχνοντας πως μπορούν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω απ΄την είσοδό τους στα playoffs φέτος. Τότε, όμως, είναι που ήρθαν τα πάνω κάτω, λόγω του τραυματισμού που υπέστη ο Τζέιμς στην αριστερή βουβωνική χώρα.

Σύμφωνα με το USA Today και μέχρι εκείνη τη μέρα ο Λεμπρόν, σε όλη του την καριέρα (15 έτη), είχε χάσει όλα κι όλα 35 παιχνίδια λόγω τραυματισμών, καθώς δεν είχε ποτέ τραυματιστεί σοβαρά. Η περίπτωση αυτή ωστόσο, δεν ήταν όμοια με τις προηγούμενες. Αρχικά έμεινε έξω για ένα μήνα, επέστρεψε, ξαναέμεινε εκτός για άλλες δύο εβδομάδες και επέστρεψε ξανά.

Μάλιστα ο γιατρός της ομάδας παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους πριν λίγες μέρες, ότι ιδανικά θα έπρεπε να μείνει εκτός για περίπου έξι μήνες, προκειμένου να αποθεραπευθεί. Μέχρι σήμερα ο ίδιος φαίνεται να μην έχει επανέλθει πλήρως, αν και συνέχισε να παίζει και έπειτα από 78 παιχνίδια έχει αγωνιστεί σε 55 από αυτά. Τελικά το περασμένο Σάββατο (30/3) οι Λέικερς ανακοίνωσαν πως δε θα συμμετέχει στα υπόλοιπα ματς της σεζόν.

Την ίδια περίοδο με τον τραυματισμό του Τζέιμς, προέκυψαν και άλλοι τραυματισμοί για τους Λέικερς. Οι Ρόντο (34 παιχνίδια εκτός), Μπολ (31 παιχνίδια εκτός) και Ίνγκραμ (26 παιχνίδια εκτός) είναι εργαλεία που φέτος θα στηρίζονταν και θα τραβούσαν το κουπί μαζί με όσους αναφέραμε παραπάνω, ωστόσο στάθηκαν κι αυτοί άτυχοι. Έτσι λοιπόν, σήμερα οι Λέικερς έχουν ένα ρεκόρ 35-43 διανύοντας μία δύσκολη περίοδο, ενώ μετά την ήττα από τους Μπρούκλιν Νετς (22/3) αποκλείστηκαν και μαθηματικά από τα playoffs.

Η άλλη μισή αλήθεια

Δεν είναι πάντως αυτή όλη η αλήθεια. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που ευθύνονται για την απόδοση των «Λιμνανθρώπων», πέραν των τραυματισμών. Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί του Λεμπρόν, στα 55 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, είναι ελάχιστα μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές (27.4 πόντους, 8.3 ασσίστ και 8.5 ριμπάουντ ανά παιχνίδι), το σχέδιο δείχνει να μη βγαίνει. Αιτία είναι το αρχικό πλάνο.

Είναι γεγονός πως σε όσες ομάδες κι αν έχει παίξει ο Λεμπρόν, εκείνος ήταν που είχε τον πρώτο λόγο στην επίθεση, άρα και την μπάλα στα χέρια. Στο πλάνο που δημιουργήθηκε φέτος όμως, με τους πολλούς γκαρντ, αυτό δεν προέκυπτε. Αυτό φάνηκε και στην πορεία, αφού κρίθηκε απαραίτητη η προσθήκη ενός ακόμη σέντερ (Τσάντλερ). Έτσι, μπορεί ο ίδιος να κράτησε τους αριθμούς του, οι συμπαίκτες του όμως δεν ανταπεξήλθαν κι αυτό γιατί το ίδιο το πλάνο δεν τους βοηθούσε.

Ας βάλουμε στο τραπέζι και κάτι ακόμα. Είναι γνωστή η μετάβαση που έχει το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ, όπου επιβραβεύεται η ομάδα με τους καλούς σουτέρ και τις καλές αποστάσεις στο παρκέ. Αν σκεφθούμε λοιπόν την έλλειψη καθαρών σουτέρ στο ρόστερ των Λέικερς, κατόπιν σχεδιασμού, το αποτέλεσμα νομίζω γίνεται πιο κατανοητό.

Θα πρέπει, ακόμη,να έχουμε κατά νου πως στη Δύση,οι αντίπαλες ομάδες είναι αρκετά ισχυρότερες. Αρκεί να υπογραμμίσουμε ότι σήμερα, η 8η ομάδα που προκρίνεται στα playoffs του ΝΒΑ, στη Δύση έχει 45 νίκες, ενώ στην Ανατολή έχει 38. Με λίγα λόγια δε συγχωρούνται τα λάθη. Σε μία περιφέρεια πιο δυνατή, με μια ομάδα νέων παικτών, με σχέδιο που δε αποδίδει μακροπρόθεσμα και με τους σοβαρούς τραυματισμούς να χτυπούν την πόρτα, ήταν αδύνατο για τους Λέικερς να βρεθούν μέσα στην οχτάδα των playoffs. Έτσι σήμερα η ομάδα του Λος Άντζελες βρίσκεται στην 10η θέση της Δύσης, ενώ παράλληλα είναι η 3η χειρότερη ομάδα του ΝΒΑ σε λάθη (15.6 ανά αγώνα) και η 2η χειρότερη σε ποσοστό ευστοχίας τριπόντων (33.4%).

Η άβολη συνέχεια

Ο Λεμπρον και οι Λέικερς είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν μπροστά, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι έρχονται με βεβαιότητα και οι επιτυχίες. Από τη σεζόν 2005-06 ο Τζέιμς βρισκόταν κάθε χρονιά στα playoffs. Τα τελευταία χρόνια όντας στην Ανατολή, συνήθως η θέση στους τελικούς Περιφέρειας ήταν σίγουρη. Φέτος, έπειτα από 15 χρόνια συνεχόμενων παρουσιών, η ομάδα του αποκλείεται πρόωρα. Το ρόστερ των Λέικερς σήμερα δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι θα παραμείνει ίδιο, ότι θα αποδώσει καλύτερα του χρόνου ή ότι θα επενδύσει στην πρώτη κρυάδα της φετινής χρονιάς.

Έπονται αλλαγές το καλοκαίρι για τους Λέικερς, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα.Αβεβαιότητα που προκύπτει τόσο από τον πολύ χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την άλλη σεζόν, όσο και από τις υπάρχουσες συνθήκες. Η θέση του Λουκ Γουόλτον (προπονητή) δεν είναι σίγουρη και παίκτες-ταλέντα πιθανότατα θα προσφερθούν για ανταλλαγή είτε σε άλλες ομάδες, είτε στους (σκληρούς διπλωμάτες) Πέλικανς, για τα μάτια του Άντονι Ντέιβις. Αβεβαιότητα και για τους καλούς παίκτες που μένουν ελεύθεροι, αφού πλέον οι παίκτες-σταρ θέλουν και κάτι παραπάνω από μεγάλα συμβόλαια.

Θέλουν και την πρωτιά, θέλουν την προβολή και την πρώτη θέση. Κι αυτό στην ομάδα του Λεμπρόν φαντάζει αδύνατο. Το καλοκαίρι μεγάλα ονόματα όπως οι Μπάτλερ (76ers), Ντουράντ (Warriors), Ιρβινγκ (Celtics), Λέοναρντ (Ράπτορς) κ.ά. θα έχουν την επιλογή να μετακομίσουν στο Λος Άντζελες, ωστόσο η παρουσία του Τζέιμς εκεί μάλλον δυσκολεύει τα πράγματα.

Ίσως η τελευταία ευκαιρία

Η φετινή χρονιά για τον Λεμπρόν ήταν για πολλούς λόγους άβολη. Ο ίδιος μπορεί να υπέγραψε για 4 χρόνια, ωστόσο του χρόνου θα είναι 35 ετών και με έναν δύσκολο τραυματισμό πίσω του. Η μετάβαση στη Δύση ήταν από μόνη της μια πρόκληση για τον ίδιο, ωστόσο η κατάσταση σήμερα στους Λέικερς μόνο θετική δεν είναι γι΄αυτόν. Οι σταρ του ΝΒΑ περισσότερο θέλουν να του πάρουν τα σκήπτρα, παρά να συνυπάρξουν μαζί του και ο ίδιος συνολικά καλείται για πρώτη φορά να κινηθεί σε αχαρτογράφητα νερά.

Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν. Υπάρχει η (τελευταία ίσως) ευκαιρία αυτό το καλοκαίρι να δημιουργηθεί κάτι πολλά υποσχόμενο. Το αν αυτή θα αξιοποιηθεί, εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον Μάτζικ Τζόνσον και τον... οργανισμό του Λεμπρόν.

Επιμέλεια: Θοδωρής Μπουρνέλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube