Ο Κινέζος κολυμβητής, Σουν Γιανγκ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα ελεύθερο και αρκετοί συναθλητές του ήταν εκείνοι που «ξεσπάθωσαν», καθώς το 2014 είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο ντόπινγκ.

Τότε, η κολυμβητική ομοσπονδία της χώρας τού, του είχε επιβάλλει ποινή τρίμηνου αποκλεισμού, όμως, ο 24χρονος Ολυμπιονίκης αθωώθηκε στην πορεία, αφού κατέθεσε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και υποστήριξε πως δεν ήξερε πως το φάρμακο που έπαιρνε ήταν απαγορευμένο, καθώς το λάμβανε με ιατρική συνταγή, λόγω ενός προβλήματος που είχε στην καρδιά.

Ο Γιανγκ άρχισε να παίρνει το «Vasorel» το 2008, όταν άρχισε να υποφέρει από ταχυκαρδίες, ωστόσο, η ουσία «τριμεταζιδίνη» που περιέχει το φάρμακο, προστέθηκε στον κατάλογο με τις απαγορευμένες αναβολικές ουσίες τον Ιανουάριο του 2014.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως κάποιοι συναθλητές του το κρατάνε «μανιάτικο» ακόμα, καθώς μετά την απονομή του Γιανγκ με το τρίτο του χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πέταξαν τα «καρφιά» τους.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος, Καμίλ Λακούρ, που τερμάτισε πέμπτος στην κούρσα στο Ρίο, ανέφερε σε ραδιόφωνο της πατρίδας του: «Όταν τον είδα να πανηγυρίζει στο βάθρο, είχα μια έντονη δυσφορία, ήθελα να κάνω εμετό! Μου προκαλεί εμετό γιατί έκανε χρήση φαρμάκων, έδωσε κάποιες αστείες δικαιολογίες και αθωώθηκε. Είμαι στεναχωρημένος για την κατάντια του αθλήματος. Ελπίζω πως η FINA (σ.σ. Διεθνής Κολυμβητική Ομοσπονδία) θα βρει τον τρόπο να καθαρίσει τους αγώνες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό και αποτελεί αδικία, για όσους παλεύουν και δουλεύουν σκληρά, χωρίς ντόπινγκ, για να διακριθούν».

Από την άλλη, τις αιχμές του άφησε και ο Αυστραλός, Μακ Χόρτον, ο οποίος νίκησε τον Γιανγκ στα 400μ. ελεύθερο και πήρε το χρυσό, καθώς είπε: «Δεν έχω κανέναν απολύτως σεβασμό για τους ντοπαρισμένους».

Επιμέλεια: Κάτια Πετροπούλου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube