Τη σωστή εφαρμογή του VAR με απλά λόγια περιέγραψε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Νίκος Λαγαρίας.
Μιλώντας με τον Κυριάκο Θωμαΐδη στην πρεμιέρα της εκπομπής «Έφεση της Τρίτης», ο εξειδικευμένος σε αθλητικά θέματα δικηγόρος εξήγησε πώς πρέπει να λειτουργήσει η νέα τεχνολογία στη χώρα μας.
Παρόλο που σημείωσε λοιπόν ότι κατά κανόνα δεν ακυρώνεται αγώνας λόγω λαθών ή δυσλειτουργιών του VAR, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον, λέγοντας πως «όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Λαγαρία
-Τι είναι το VAR;
Είναι οι λεγόμενοι «βίντεο» αξιωµατούχοι του αγώνα («video» match officials),ο VAR και ο βοηθός του (AVAR), που βοηθούν το διαιτητή του αγώνα σύµφωνα µε το πρωτόκολλο του VAR.
-Τι είναι το πρωτόκολλο VAR;
Είναι οι προβλεπόμενες αρχές και διαδικασίες για την εφαρμογή του, που πρέπει να συμφωνούν µε τις αρχές και τη φιλοσοφία των Κανόνων του Παιχνιδιού.
-Απαιτείται άδεια για την εφαρμογή του VAR στα πρωταθλήματα και στους αγώνες κυπέλλου;
Απαιτείται γραπτή άδεια από το Διεθνές Συμβούλιο των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων (IFAB) και τη FIFA.
-Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των «Βίντεο Βοηθών Διαιτητή» (VAR);
Ο Βίντεο Βοηθός Διαιτητή (VAR) είναι ένας αξιωµατούχος αγώνα που µπορεί να βοηθά το Διαιτητή να πάρει µια απόφαση, χρησιµοποιώντας το replay της φάσης.
-Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί ένας διαιτητής να βοηθηθεί από το VAR;
Ο διαιτητής μπορεί να βοηθηθεί από έναν Βίντεο Βοηθό Διαιτητή (Video Assistant Referee - VAR) µόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «ενός σοβαρού γεγονότος που διέφυγε της προσοχής», σχετικά µε τέσσερα πράγματα:
1) επίτευξη γκολ ή όχι, 2) καταλογισµό ενός πέναλτι ή µη, 3) απευθείας κόκκινη κάρτα (όχι δεύτερης κίτρινης) και 4) λανθασµένη αναγνώριση παραβάτη ποδοσφαιριστή, όταν δηλαδή ο διαιτητής παρατηρεί ή αποβάλλει λάθος ποδοσφαιριστή από μια οµάδα.
-Δηλαδή δεν μπορεί να επανελεγχθεί μια περίπτωση οφσάιντ, ή ένα χέρι, ή ένα πλάγιο άουτ; Είναι τόσο περιορισμένη η δυνατότητα του διαιτητή να ζητάει βοήθεια από το VAR;
Οι περιπτώσεις είναι αυτές οι τέσσερις, και μάλιστα µόνο σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους» ή «ενός σοβαρού γεγονότος που διέφυγε της προσοχής». Αλλά παρεμπιπτόντως ελέγχονται και τα εξής, ανά περίπτωση:
Στο γκολ ή μη γκολ, αν υπήρξε παράβαση της επιτιθέµενης οµάδας κατά τη δηµιουργία της φάσης µέχρι ή κατά την επίτευξη γκολ (χέρι, φάουλ, οφσάιντ κλπ), αν είχε βγει η µπάλα εκτός παιχνιδιού πριν το γκολ και άλλα. Στο πέναλτι ή μη πέναλτι, ισχύουν λίγο πολύ τα ίδια όπως στο γκολ.
Στις απ’ ευθείας κόκκινες κάρτες η στέρηση προφανούς ευκαιρίας για γκολ, το σοβαρό επικίνδυνο παίξιµο, η βίαιη διαγωγή, η χρήση επιθετικών, προσβλητικών ή υβριστικών χειρονοµιών και άλλα.
Στη λανθασµένη αναγνώριση παίκτη, που τιμωρήθηκε με κόκκινη ή κίτρινη κάρτα, η παραβατική του ενέργεια, αυτή καθαυτή, δεν µπορεί να επανεξετασθεί, εκτός αν σχετίζεται µε γκολ, περίπτωση πέναλτι ή απευθείας κόκκινη κάρτα.
-Αν υπάρξουν λάθη ή δυσλειτουργία του VAR, που επηρεάζουν το αποτέλεσμα του αγώνα για παράδειγμα, μπορεί να προσβληθεί ο αγώνας ως μη έγκυρος, ή να επαναληφθεί;
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κατ’ αρχήν ένας αγώνας δεν θεωρείται άκυρος εξ αιτίας μιας ή πολλών δυσλειτουργιών της τεχνολογίας VAR, λανθασµένων αποφάσεων µε την παρέµβαση του VAR, ή απόφασης για μη επανέλεγχο φάσης ή γεγονότος, ή για επανέλεγχο που έγινε σε µη συµβατή περίπτωση ή απόφαση. Κατ’ αρχήν, όμως, σημαίνει κατά κανόνα. Και ως γνωστόν, όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις. Αυτό θα φανεί στην πορεία.
-Ποιος επιλέγει την καλύτερη οπτική γωνία και την ταχύτητα της επανάληψης του βίντεο, ο διαιτητής ή ο VAR;
Αν ο διαιτητής αποφασίσει να δει το βίντεο, ο VAR θα επιλέξει σε πρώτο χρόνο την καλύτερη γωνία και την ταχύτητα επανάληψης. Ο διαιτητής όμως µπορεί να απαιτήσει να δει την οπτική γωνία της επιλογής του, και σε όποια ταχύτητα θέλει.
-Την τελική απόφαση την παίρνει ο VAR ή ο διαιτητής του αγώνα;
Ασφαλώς την παίρνει ο διαιτητής. Να λάβουμε επίσης υπόψη ότι ο διαιτητής και οι άλλοι αξιωματούχοι του αγώνα πρέπει να παίρνουν πάντα µια αρχική απόφαση πριν ζητήσουν βοήθεια από VAR. Εξαίρεση υπάρχει μόνο όταν ένα γεγονός «διέφυγε» της προσοχής.