Παράλληλα με την έκθεση, το Σάββατο 25 Μαϊου, από τις 4 έως τις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Παραγωγή – Τυποποίηση – Γαστρονομία – Τουρισμός: ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ».
Συντονιστής θα είναι ο πρώτος Υπουργός Τουρισμού Νίκος Σκουλάς..
Η Ημερίδα θα ανοίξει με την ομιλία της αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη με θέμα: “Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη στήριξη των Αγροτικών Προϊόντων”.
Θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί των επισήμων και οι ομιλίες των:
- Διονύσης Κούκης, Εκδότης Περιοδικού «Αθηνόραμα» - Umami, διεθνώς διακεκριμένος κριτικός γεύσης. «Η ενσωμάτωση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων από κοινό και επαγγελματίες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη τοπικής γαστρονομίας.»
- Ανδρέας Μεταξάς, Αντιπρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γενικός Διευθυντής Creta Maris: «Γαστρονομικός περίπλους: Μια επιτυχημένη εφαρμογή της γαστρονομίας της Κρήτης σε ξενοδοχείο 1500 κλινών»
- Νίκος Χαλκιαδάκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου «Οι ξενοδόχοι της Κρήτης είναι έτοιμοι για τη στροφή στα προϊόντα του τόπου τους. Οι παραγωγοί;»
- Αντώνης Αρετουλάκης, Αγρότης της Χρονιάς, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «Καλή πρακτική: Ένα αγρόκτημα που καθετοποίησε τις υπηρεσίες του με επιτυχία.»
- Ηλίας Μαμαλάκης, Δημοσιογράφος & συγγραφέας, σύμβουλος σε ειδικά θέματα γαστρονομίας «Τα τυριά της Κρήτης, ένας γαστρονομικός παράδεισος»
- Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, «Μια πρότυπη οργάνωση παραγωγών.»
- Αντώνης Παναγιωτόπουλος, Επικεφαλής της Ομάδας Συμβούλων Γαστρονομίας Κρήτης, Πρόεδρος Ελλ. Ακαδημίας Γεύσης « Από τον παραγωγό στον ξενοδόχο και στον εστιάτορα: Ο κύκλος της γαστρονομίας»
- Νίκος Κατσαρός, τ. Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Τ. «Η Κρητική Διατροφή ως παράγων υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος»
Συζήτηση Panel με θέμα:«Ανάπτυξη νέων υποδομών στο κύκλωμα διακίνησης και διάθεσης των κρητικών προϊόντων σε συνδυασμό με την παραδοσιακή κρητική κουζίνα».
- Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων: Ο ρόλος της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας στην αξιοποίηση των προϊόντων της κρητικής γης και στην ανάπτυξη του τουρισμού.
Θα υπάρξει προσφορά παραδοσιακών κρητικών εδεσμάτων που θα παρασκευάσουν Κρήσσες μέλη των Συλλόγων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.
Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής