Ο Αντρέα Στραματσόνι επέμενε ότι στο φετινό του οικοδόμημα που φαίνεται να είναι το πιο στέρεο των τελευταίων ετών στον Παναθηναϊκό, απαιτείται ακόμα ένας κεντρικός αμυντικός προκειμένου να ταιριάξει στους ήδη υπάρχοντες, Μολέντο, Ιβανόφ, Κουτρουμπή και στο μέλλον τον Τελάντερ.

Ο εκλεκτός, από τη στιγμή που η περίπτωση του Γκόρντον Σίλντενφελντ δεν προχώρησε μετά την πρόκριση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Champions League, ήταν ο Κρίστοφερ Σαμπά που αποτελεί τον νέο κεντρικό αμυντικό του «τριφυλλιού».



Παρά το γεγονός ότι η καριέρα του δεν βρίσκεται σε ακμή, δεν πρόκειται για έναν τυχαίο κεντρικό αμυντικό, με το κόστος των μεταγραφών που έχει πραγματοποιήσει σε Ρωσία και Αγγλία να φτάνουν το ποσό-μαμούθ των 50 εκατ. ευρώ, γεγονός που μιλά από μόνο του.

Διεθνής με την εθνική Κονγκό και γεννημένος στο Κρετέιγ της Γαλλίας, αφού οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από νωρίς, κατάφερε να φτάσει τόσο στην αγωνιστική, όσο και στην οικονομική καταξίωση, αλλά για να φτάσει έως εκεί έπρεπε να ξεκινήσει από πολύ χαμηλά και πιο συγκεκριμένα, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος από τον πάτο.

«Μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις μου είναι ότι ήδη έχω βρεθεί στον πάτο. Έχω βρεθεί στο τίποτα. Ξέρω ακριβώς πώς είναι και έτσι δεν θέλω ποτέ να επιστρέψω σε αυτή τη θέση», δήλωσε το 2010 ο θηριώδης, ύψους 194 εκατοστών, κεντρικός αμυντικός, μιλώντας στον «Independent» και δεν είχε άδικο, αφού και ο ίδιος διάλεξε τον δύσκολο δρόμο.



Στα 19 του και αγωνιζόμενος στις ακαδημίες της Σεντάν, υπέστη κάταγμα περόνης και ο γαλλικός σύλλογος αποφάσισε να μην του προσφέρει ποτέ επαγγελματικό συμβόλαιο. «”Είναι τελειωμένος. Είναι τραυματισμένος, δεν πρόκειται να επιστρέψει”. Θυμάμαι ακόμα τι έλεγαν και έτσι έμεινα μόνος μου. Δεν είχα ομάδα και έπρεπε να προπονούμαι μόνος μου για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είχα φυσιοθεραπευτή, δεν είχα λεφτά. Για έξι μήνες δεν είχα ομάδα και απλά έκανα προπονήσεις. Πήγα σε μικρές ομάδες όπως η Ρουάν και δεν με άφησαν να προπονούμαι μαζί τους. Μετά δοκιμάστηκα στη Σαρλερουά και στις Κάννες. Δεν ήμουν αρκετά καλός για αυτούς. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, ξέρεις…», θυμάται ο άσος του Παναθηναϊκού, που τελικά δικαιώθηκε για τους κόπους του, τη στιγμή που είχε πάρα απόφαση να παρατήσει το ποδόσφαιρο για να μπορέσει να ζήσει.



Το Κονγκό οργάνωσε προπονητικά καμπ στη Γαλλία ειδικά για παιδιά μεταναστών, που θα μπορούσαν να παίξουν στην εθνική ομάδα και έτσι μπόρεσε να επιστρέψει σε προπονήσεις και σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Ένα φιλικό στο Γιοχάνεσμπουργκ κόντρα στη Νότιο Αφρική έμελλε να του αλλάξει για πάντα τη ζωή, καθώς τότε τα «λαγωνικά» της Χέρτα Βερολίνου τον εντόπισαν, εισηγήθηκαν την απόκτησή του και τελικά έμεινε στη Γερμανία για τρία χρόνια.



Ποτέ δεν κατάφερε να αποτελέσει βασικό στέλεχος των Γερμανών και έτσι το 2007 αποδέχθηκε την πρόσκληση του τότε προπονητή της Μπλάκμπερν, Μαρκ Χιουζ, ώστε να περάσει από μια πενθήμερη δοκιμασία και εφόσον έπειθε να προχωρούσε η μεταγραφή του. Τα υπόλοιπα στην καριέρα του παίκτη είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Κατάφερε να μπει άμεσα στα πλάνα του Χιουζ και παράλληλα να φτάσει σε δύο ανανεώσεις συμβολαίων με τα «ρόδα», συμφωνώντας με σαφώς αυξημένες απολαβές.

«Ποτέ δεν πιστεύω ότι κάποιος είναι καλύτερος από μένα ή ότι μπορεί να με νικήσει. Όλοι έχουν δύο χέρια, δύο πόδια και πρέπει να μας προσπεράσουν για να μας νικήσουν. Τόσο απλό. Αν μπορούν να το κάνουν αυτό, τότε είναι δίκαιο, αλλά πιστέψτε με είναι σκληρό», εξηγεί ο Σαμπά, σε μια προσπάθεια να αναλύσει τη φιλοσοφία ζωής του.



Ακολούθησαν μεταγραφές από την Αγγλία στη Ρωσία και ανάποδα (από την Μπλάκμπερν στην Ανζί, μετά στην ΚΠΡ, κατόπιν εκ νέου στην Ανζί και τέλος στην Ντιναμό Μόσχας) και η ιστορία του Κρίστοφερ Σάμπα έχει γίνει γνωστή, αφού το ενδιαφέρον για έναν ποδοσφαιριστή του οποίου οι μετακινήσεις μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο έχουν κοστίσει συνολικά 50(!) εκατ. ευρώ είναι εύλογο.

Η Ανζί στις 24/12/12 ολοκληρώνει τη μεταγραφή του Κονγκολέζου αντί 12 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επιστροφή του στην Αγγλία έρχεται ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου του 2013, αφού η έτερη νεόπλουτη, ΚΠΡ, δίνει 15 εκατ. ευρώ στους Ρώσους για να τον επαναφέρει στο Νησί. Η τότε ομάδα του Χάρι Ρέντναπ, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίζει «τέρας» λόγω της σωματικής του διάπλασης, υποβιβάστηκε λίγους μήνες αργότερα και η Ανζί στις 2/7/2013 κατέθεσε 11 εκατ. ευρώ στην ΚΠΡ για να ξαναφέρει στη Ρωσία.



Τελικά, η αποστασιοποίηση του Σουλεϊμάν Κερίμοφ από την Ανζί, οδήγησε στην έξοδο τον Σαμπά και άλλους πέντε συμπαίκτες του και στις 29 Αυγούστου η Ντιναμό παίρνει τον ίδιο και τους Γκαμπούλοφ, Ζιρκόφ, Ντενίσοφ, Κοκόριν και Ιόνοφ πακέτο στη Μόσχα.

Κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής

Η ζωή για έναν Αφρικανό στη Ρωσία στην οποία οι ακροδεξιές «φωνές» όλο και αυξάνονται και με μεγαλύτερη ένταση, δεν είναι εύκολη και το βίωσε στον απόλυτο βαθμό και ο Κρίστοφερ Σαμπά. Ο Κονγκολέζος τον Ιανουάριο του 2013, ως παίκτης της Ανζί, δέχθηκε από οπαδούς της αντίπαλης ομάδας μπανάνες με τον ίδιο, ενεργώντας με ψυχραιμία, να τις πετά εκτός αγωνιστικού χώρου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι της Ντιναμό Μόσχας κόντρα στην Τορπέντο δέχθηκε εκ νέου ρατσιστική επίθεση, ζητώντας στο ημίχρονο να περάσει εκτός αγώνα.



«Είμαι εξαιρετικά παθιασμένος για τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο και ποτέ δεν θα αφήσω τη μικρή κοινότητα των ρατσιστών να με σπάσουν. Είμαι δυνατός χαρακτήρας και θα εξακολουθώ να παλεύω για την ομάδα μου. Απολαμβάνω τη ζωή στη Ρωσία και αν και είμαι εκνευρισμένος από το ρατσιστικό περιστατικό, δεν διαφέρει σε τίποτα από ό,τι έχω βιώσει σε άλλες χώρες», είχε δηλώσει ο 32χρονος σήμερα παίκτης που… επαναστατεί και όχι χωρίς αιτία…

Παράλληλα, ο Σάμπα δημιούργησε ίδρυμα ειδικά για άπορα παιδιά που ζουν στο Κονγκό ώστε να τα βοηθήσει να έχουν μια ευκαιρία στο ποδόσφαιρο και καλύτερες δυνατότητες εκπαίδευσης. Ο λόγος για τον οποίο προχώρησε σε αυτή την κίνηση, ήταν η ανάγκη που ένιωθε ώστε να προσφέρει κάτι πίσω στη χώρα του…

Αυτός είναι ο Κρίστοφερ Σαμπά…








Δείτε μέσω βίντεο μερικές από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Κονγκολέζου διεθνή σέντερ μπακ, καθώς και πολλά από τα τέρματα που έχει πετύχει με τις ομάδες που έχει αγωνιστεί:









ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube