Πολύ πιο αυστηρή στην κατανομή των κρατικών κονδυλίων στις ομοσπονδίες θα γίνει η κυβέρνηση αυστηροποιώντας τους ελέγχους της, όπως δήλωσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

«Την περίοδο αυτή που έχουμε αναλάβει με τον κ. Συναδινό, πρώτο μέλημα ήταν η χρηματοδότηση των ομοσπονδιών. Είμαστε σε μια προ-Ολυμπιακή χρονιά. Θέλουν οι ομοσπονδίες την καλύτερη δυνατή οργάνωση για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους αθλητές. Είναι κάτι δύσκολο και σύνθετο. Έχουμε να διαχειριστούμε πολύ λιγότερα χρήματα και αυτά είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή. Έπρεπε να γίνει και μια ανακατανομή των χρημάτων στις Ομοσπονδίες. Έγινε προσπάθεια από τις αρχές Φλεβάρη για να συμβεί αυτό και το πετύχαμε σε υψηλό ποσοστό. Κάποιοι έμειναν παραπονεμένοι, αλλά το σημαντικό είναι πως καταφέραμε να προσδιορίσουμε ως άμεση χρηματοδότηση το 40% κάθε ομοσπονδίας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε πολλές ομοσπονδίες, για μήνες ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και υπήρχαν και ζητήματα ποινικά σε κάποιες περιπτώσεις. Ξεπερνάμε τα προβλήματα και είμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε.

«Ανασυστάθηκε το ελεγκτικό Συμβούλιο. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα. Για πολλά χρόνια αυτός ο θεσμός είχε πέσει σε αχρηστία. Δεν είχαν ελεγχθεί τα πολλά εκατομμύρια που δίνονταν στις Ομοσπονδίες. Ο μηχανισμός έχει ξεκινήσει ελέγχους σε κάποιες Ομοσπονδίες και θα γίνει σε όλες. Είναι υποχρέωσή μας έναντι του φορολογούμενου πολίτη. Ο καθένας που έχει αναλάβει το βάρος της διαχείρισης των χρημάτων, θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Ανασυστάθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και θα βάλουν μια τάξη. Θα γίνει έλεγχος όλων των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα», πρόσθεσε.

Στο εξής οι ομοσπονδίες θα αξιολογούνται για το έργο τους. «Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο αξιολόγησης όλων των αθλητικών ομοσπονδιών. Η αριστερά πιστεύει στην αξιολόγηση, ακριβώς γιατί θέλουμε να υπάρχουν βελτιώσεις. Ένα σύστημα που θα ελέγχει τις δράσεις τους για να μπορούμε να κάνουμε και καλύτερες υποδείξεις και να ανταποκρίνονται και τα χρήματα που δίνουμε. Όσο για το ποδόσφαιρο, όλοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά διεθνές πρόβλημα. Ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να βρει ευρωπαϊκή λύση. Θα θέσουμε τα ζητήματα στην συνάντηση των υπουργών αθλητισμού για να υπάρξουν λύσεις. Είναι σημαντικό η Ε.Ε. να επανακαθορισεί τις θέσεις τις με τις ευρωπαϊκές Συνομοσπονδίες, για να είναι το έργο τους αποτελεσματικό και να λύνονται οι παθογένειες που υπάρχουν».

Μάλιστα, έστειλε και σαφή μηνύματα σε ορισμένες ομοσπονδίες: «Ορισμένες Ομοσπονδίες αν και τους έχουν γίνει παρατηρήσεις και μπορεί να υπάρξει περιστολή δαπανών, υπάρχει ζήτημα με το κόστος της συνοδείας των αποστολών. Να προσέχουν ιδιαιτέρως οι Ομοσπονδίες. Για ποιο λόγο να πηγαίνουν σε ακριβά ξενοδοχεία, όταν εμείς δίνουμε το καλό παράδειγμα; Σε χρόνια λιτότητας και αιμορραγίας του ελληνικού λαού, να μην γίνονται προκλητικοί, ιδίως όταν δεν πληρώνονται ούτε οι υπάλληλοι. Υπάρχει... ευκολία σε ταξίδια και σε ακριβά ξενοδοχεία. Τα παρακολουθούμε και τα ελέγχουμε όλα αυτά. Περικόπτονται ταξίδια παραγόντων. Τα χρήματα δίνονται για την ανάπτυξη του αθλητισμού και όχι για τουρισμό. Ειδικά όταν δίνουμε εμείς το παράδειγμα».

Παράλληλα για το μαζικό αθλητισμό ο υφυπουργός ανέφερε: «Διπλασιάσαμε τα χρήματα στο πρόγραμμα 'Άσκηση για όλους'. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην Κοινωνία ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στον αθλητισμό και στα θετικά που προσφέρει. Είναι για την Κυβέρνηση μας κάτι πολύ σημαντικό.

Παράλληλα γίνεται, πλέον, καταγραφή των σωματείων και των αθλητικών χώρων. «Γίνονται έλεγχοι στα αθλητικά κέντρα. Σε δυο αθλητικά κέντρα, του Σελίου και των Πατρών, υπάρχει σωρεία παρεμβάσεων και θα επέμβει εισαγγελέας. Καταγράφουμε με τρόπο αξιόπιστο τα σωματεία και τους αθλητικούς φορείς σε μια ειδική πλατφόρμα. Δεν ξέραμε μέχρι τώρα πόσα ήταν τα σωματεία. Η πλήρης αποτύπωση θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τα πράγματα. Ποια είναι η δράση τους, οι αθλητές τους, τα προγράμματά τους. Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων τους. Να υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των μισθώσεων. Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα καλά σωματεία πρέπει να δικαιούνται μιας γενναίας χρηματοδότησης».

Σχετικά με την καταπολέμηση του ντόπινγκ, ο κ. Κοντονής ανέφερε: «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από το ΕΣΚΑΝ με στόχο την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Το κονδύλι για φέτος είχε μειωθεί στις 50.000 ευρώ. Υπήρχε ο κίνδυνος να αφαιρεθεί η άδεια από την WADA στο ΕΣΚΑΝ και να μην έχουμε πιστοποιημένο φορέα για τον έλεγχο ντόπινγκ στην Ελλάδα. Αντιληφθήκαμε το πρόβλημα και αποφύγαμε τον κίνδυνο της άρσης της αναγνώρισης. Βρήκαμε χρήματα με την αναδιανομή των πόρων και οδεύουμε σε μια θετική κατεύθυνση».

Όσο για τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών κέντρων; «Δώσαμε μια παράταση, διότι υπάρχει πρόβλημα και στόχος είναι να διορθώσουμε όλα τα ζητήματα. Τα χρόνια της μνημονιακής επέλασης υπήρξαν πολλά προβλήματα και προσπαθούμε να τα φτιάξουμε. Τις μέρες που θα ακολουθήσουν θα υπάρξει η τοποθέτηση νέων διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών κέντρων με ανθρώπους άξιους και τίμιους που θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους».

Ο κ. Κοντονής στάθηκε και στη συνεργασία του κράτους με τον ΟΠΑΠ. «Παρά τις δομικές αντιρρήσεις μας για την εκποίηση του Κράτους με τον ΟΠΑΠ, έχουμε καλή συνεργασία μαζί του. Ως Κυβέρνηση έχουμε βέβαια τις διαφωνίες μας με την εκποίηση σε ιδιώτες».

Ο Ιούλιος Συναδινός είπε από τη δική του πλευρά: «Για τις αθλητικές υποδομές, ξέρουμε ότι είναι σε κακή κατάσταση. Στερούνται άδειας λειτουργίας και υποστελέχωσης. Δεν τις έχουμε βρει σε καλή κατάσταση όπως το ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και πολλές ακόμα. Το Κολυμβητήριο και το Ποδηλατοδρόμιο δεν έχουν αδειοδότηση λειτουργίας και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τους ελέγχους που κάνουμε. Αρκετά από τα ΕΑΚ θα ανακαινιστούν όπως το Καυτανζόγλειο και το Αλκαζάρ. Θα υπάρξει ανακαίνιση ταρτάν και υποδομών. Για το Καυτανζόγλειο θα δοθεί 1.000.000 ευρώ για το ταρτάν. Θα μπει τάξη στα αθλητικά κέντρα».

Σχετικά με τις κυρώσεις στους… παραβάτες, είπε: «Όσοι αναλάβουν την διοίκηση Ομοσπονδιών, έχουν πάρει οδηγίες για να γίνει έλεγχος του τι προηγήθηκε και μετά αναλόγως θα πράξουμε ό,τι επιτάσσει η νομοθεσία. Φταίνε και οι ηγεσίες που δεν έκαναν ελέγχους στις Ομοσπονδίες. Ας πούμε στον Άγιο Κοσμά δεν είχε γίνει έλεγχος από το 1959».

Ο κ. Συναδινός περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε: «Μόλις 10.000.000 ευρώ βρήκαμε για τον έλεγχο δημοσίων επενδύσεων για τον αθλητισμό και αφορούσε μόλις 8-9 νομούς σε όλη τη χώρα. Υπήρξε ανορθολογική κατανομή και είναι λίγα τα χρήματα. Στόχος είναι η περιφέρεια να συντηρηθεί και να μην επιλέξουμε τα μεγάλα έργα που μετά από λίγο καιρό έχουν προβλήματα βιωσιμότητας και δεν είναι χρηστικά για τον καθημερινό πολίτη. Ακόμα πληρώνουμε τις αμαρτίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και υπάρχουν τόσα ανοικτά μέτωπα και τόσες τελεσίδικες αποφάσεις που τα χρήματα που πρέπει να δοθούν για Ολυμπιακά έργα, ξεπερνούν και τα κονδύλια της ΓΓΑ για τον αθλητισμό».

Αναφορικά με τον μαζικό αθλητισμό, επισήμανε: «Για τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, υπάρχουν καινοτόμα προγράμματα με δήμους για παιδιά δημοτικού (3η και 4η) και αν προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα, θα το επεκτείνουμε σε όλη την χώρα. Υπάρχει πλέον ο μηχανισμός ελέγχου των υποχρεώσεων της ΓΓΑ προς φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα χρήματα είναι αρκετά εκατομμύρια ευρώ».

Αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται στις ομοσπονδίες, δήλωσε: «Διενεργείται έλεγχος σε Ομοσπονδίες ποδηλασίας, τένις και πυγμαχίας, αλλά θα πάει σε όλους, δεν είναι δειγματοληπτικός έλεγχος. Θα πάμε μέχρι τέλους και δεν θα υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση στα πορίσματά τους. Οι Ομοσπονδίες που τα πάνε καλά και είναι νοικοκυρεμένες, από εμάς θα αναδειχτούν αναλόγως. Νοικοκυρεύουμε τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και γίνεται δουλειά για να καθαριστεί η περιοχή εκεί και γίνεται απολογισμός για το κόστος των ξενώνων που φιλοξενούν εθνικές ομάδες. Θέλουμε να απαλλάξουμε τις Ομοσπονδίες από το κόστος φιλοξενίας των εθνικών τους ομάδων εκεί. Θα μετατραπεί σε ένα κέντρο προετοιμασίας των εθνικών μας ομάδων. Είμαστε σε συνεργασία με την κ. Βαλαβάνη και το υπουργείο ανάπτυξης για το πως θα είναι ο χώρος διαμορφωμένος κατάλληλα για όλους τους πολίτες. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορίου για το πώς θα μπορέσει να γίνει καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο έλεγχος σε όλες τις ανώνυμες εταιρείες».

Μιλώντας, για τους ελέγχους ντόπινγκ, είπε: «Να ρυθμίσουν όλοι τα χρέη τους προς το ΕΣΚΑΝ. Η ΕΣΑΠ και η Football League για παράδειγμα έχουν πολλά χρέη. Ανοικτό το θέμα με το ΤΑΪΠΕΔ και τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις που είναι πλέον στην αρμοδιότητά του για το ποιες μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε».

Ο κ. Συναδινός αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων:

«Ο τζίρος των στοιχηματικών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων φτάνει τα 6 δισ. και πρέπει να φορολογηθούν, διότι είναι χρήματα που φεύγουν από την χώρα μας και πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Η μόνο εταιρεία που αποδίδει φόρο είναι ο ΟΠΑΠ. Οι διαδικτυακές εταιρείες δεν πληρώνουν φόρο ακόμα».

«Το επόμενο διάστημα θα καταπιαστούμε με τον αθλητικό τουρισμού, με την συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και όχι μόνο».

«Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα αφορά όλο τον αθλητισμό, όχι μόνο τον επαγγελματικό. Πρέπει να υπάρχει ένα πιο ορθολογικό αθλητικό σύστημα. Ένα δημοκρατικό σύστημα αθλητισμού για όλους. Να τον αναστηλώσουμε και να είναι πιο υγιής».

«Στην Ελλάδα πάσχουμε από την τήρηση του νόμου. Θα εφαρμοστεί ο αθλητικός νόμος ενόψει των νέων πρωταθλημάτων. Να μην καθυστερούν άλλο οι ηγεσίες και οι διοικήσεις, έχουν χρόνο μπροστά τους. Είτε δεν θα γίνονται αγώνες στα γήπεδα αν δεν είναι εντάξει με την επιταγή του νόμου είτε θα διεξάγονται χωρίς θεατές».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube