Η αντιμετώπιση της βίας, του προβλήματος των αναβολικών και της διαφθοράς στο χώρο του αθλητισμού είναι οι προτεραιότητες του νέου υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή.
Όπως τόνισε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον απερχόμενο υφυπουργό, Γιάννη Ανδριανό, η κυβέρνηση της αριστεράς είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα συμφέροντα, αλλά δεν έρχεται με… λυμένο το ζωνάρι.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Ο αθλητισμός είναι ένα πεδίο που ενδιαφέρει όλη την κοινωνία. Πρώτα και κύρια ενδιαφέρει τη νεολαία και για εμάς κάτι που ενδιαφέρει τη νεολαία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη σκέψη και στη δράση. Δυστυχώς αυτός ο τομέας τα τελευταία χρόνια έχει δοκιμαστεί. Έχει ταλανιστεί από τη βία, έχουμε θρηνήσει ανθρώπους στα γήπεδα, από τη μάστιγα των αναβολικών και κυρίως από μία εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή, σε σημείο τέτοιο που ακόμη και ανθρώπινα λάθη να εντάσσονται σε ένα πεδίο δόλου και ακραίας καχυποψίας. Η Κυβέρνηση της αριστεράς θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα αυτά τα φαινόμενα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Ελπίζω σήμερα να το λάβουν όλοι.
Πρώτον θέλουμε να τονίσουμε ότι όσοι συγκροτούν παρασυναγωγές, διαμορφώνουν έκνομες πρακτικές και νοοτροπίες, τους καλούμε να σταματήσουν τώρα. Δεν θα γίνει ανεκτό τίποτα στο μέλλον. Δεύτερον βιαιότητες και τραμπουκισμοί εναντίον εκπροσώπων και αντιπροσώπων του ελληνικού λαού και των τοπικών κοινωνιών δεν θα γίνουν ανεκτές ως συμπεριφορές. Όσοι απεργάζονται τέτοιου είδους καταστάσεις, είτε με μεταμφιεσμένους τραμπούκους ως οπαδούς είτε διαμέσου των φανατικών των γηπέδων, να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν φοβάται. Δεν ερχόμαστε με λυμένο το ζωνάρι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε ούτε με τα συμφέροντα, ούτε με έκνομες καταστάσεις.
Τρίτον, στον αθλητισμό θα επανέλθει σε όλα τα επίπεδα η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το φίλαθλο πνεύμα, η εφαρμογή του Νόμου και πάνω από όλα η ισονομία. Αθλητισμός χωρίς εφαρμογή των νόμων και χωρίς ισονομία είναι γράμμα κενού περιεχομένου και προσβολή στον ίδιο μας τον πολιτισμό. Θέλουμε να πετύχουμε καθαρά πρωταθλήματα, υγιή ανταγωνισμό, αθλητικό πνεύμα».
Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την τιμή που του έκανε, ενώ αναφερόμενος στον Γιάννη Ανδριανό τον χαρακτήρισε «ευγενέστατο και ευπρεπέστατο κοινοβουλευτικό, ο οποίος αντιμετώπισε πάντα με καλή πίστη όλα τα ζητήματα που του έθεταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης».
Από τη μεριά του, ο κ. Ανδριανός δήλωσε:
«Θέλω να συγχαρώ τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού, τον Σταύρο Κοντονή, έναν έντιμο και ικανό πολιτικό και επιστήμονα, με τον οποίο είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία, και γνωρίζω ότι μοιραζόμαστε την ίδια έντονη βούληση και αποφασιστικότητα για το έργο, τις δράσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται ο αθλητισμός μας. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους υπαλλήλους του Υπουργείου και ειδικότερα της ΓΓΑ, τους συνεργάτες μου και τα μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, γιατί επί μήνες εργάστηκαν ακατάβλητα και προετοίμασαν ένα άρτιο αθλητικό νομοσχέδιο.
O πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι κατ’ εξοχήν πεδία σύνθεσης, σύγκλισης και συνεννόησης. Οι διαφορές και οι διαφωνίες μας είναι θεμιτές και επιθυμητές όταν συμβάλουν σε μια νέα σύνθεση, στην ακόμη καλύτερη διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού του αθλητισμού. Μ’ αυτήν ακριβώς την πεποίθηση, αυτόν τον ενάμιση χρόνο επεδίωξα με ειλικρίνεια και καλή πίστη την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ όλων όσοι αγαπάμε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μας. Έθεσα ταυτόχρονα ως γνώμονες δράσης την προσήλωση στη διαφάνεια και τη νομιμότητα, τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση, την αξιοποίηση κάθε διαθεσίμου πόρου για την παραγωγή χειροπιαστού αποτελέσματος.
Με τους περιορισμένους πόρους που διαθέταμε καταφέραμε να δοθούν οι επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες χωρίς καθυστέρηση, αλλά και –μετά από χρόνια– οι απευθείας επιχορηγήσεις στα σωματεία, τα κύτταρα του αθλητισμού μας. Καταφέραμε να καταβληθούν τα πριμ στους διακριθέντες αθλητές μας, ανάμεσα στους οποίους και σε αθλητές με αναπηρία, και τους προπονητές τους.
Παράλληλα εγκρίθηκαν πόροι στο ΣΕΦ, το κολυμβητήριο του Ζαππείου, τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, όπως το Καυτανζόγλειο που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πιεστικό λοιπόν το πρόβλημα της χρηματοδότησης, εξίσου πιεστικά όμως και τα μη οικονομικού χαρακτήρα προβλήματα που δημιουργούν μεγάλα εμπόδια στον αθλητισμό μας. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να λειτουργούν χωρίς αδειοδότηση οι αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας. Η διορία που έχω θέσει στην τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των αθλητικών εγκαταστάσεων –πολλές από τις οποίες δεν διέθεταν καν τοπογραφικό– λήγει στις 8 Φεβρουαρίου. Είναι στην ευχέρειά σας αν θα αποφασίσετε νέα παράταση για την εναρμόνιση της διορίας με τις προβλέψεις του νόμου Καλαφάτη.
Άφησα για το τέλος, την μεγάλη παρέμβαση που έγινε με το αθλητικό νομοσχέδιο, που συντάχθηκε μετά από μια μακρά περίοδο έντονης επεξεργασίας και πέρασε και από τη φάση της διαβούλευσης, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε να το φέρουμε στην ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί».