Τέσσερα χρόνια μετά τον Κόμπι Μπράιαντ, που είχε κερδίσει Όσκαρ για το «Dear Basketball», δύο ακόμη θρύλοι του ΝΒΑ κερδίζουν αγαλματίδιο. Σακίλ Ο’ Νιλ και Στεφ Κάρι κέρδισαν Όσκαρ ως συμπαραγωγοί του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «The Queen of Basketball».

Η διάρκειας 22 λεπτών ταινία αφορά στην Λούσια Χάρις, τη γυναίκα που πέτυχε το πρώτο καλάθι στην ιστορία του μπάσκετ Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρώτη έγινε επιλογή ντραφτ από ομάδα του ΝΒΑ, η οποία και έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο. Σκηνοθέτης του φιλμ και παραλήπτης του αγαλματιδίου στην τελετή που έγινε τα ξημερώματα ήταν ο Μπεν Πράουντφουτ.

«Αν κανείς αμφιβάλλει πως εκεί έξω υπάρχει κοινό για γυναίκες αθλήτριες και το αν οι ιστορίες τους είναι σημαντικές, ψυχαγωγικές ή σημαντικές, ας είναι αυτό το βραβείο η απάντηση», είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο στην τελετή του Λος Άντζελες.

Η Χάρις ως μοναδική μαύρη παίκτρια στο κολεγιακό πρωτάθλημα στα 70's βοήθησε το Delta State να κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα στη δεκαετία και τις ΗΠΑ να πάρουν το ασημένιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Οι Τζαζ την είχαν επιλέξει στον έβδομο γύρο του ντραφτ το 1977, αλλά ούσα έγκυος εκείνη την περίοδο δεν προσπάθησε καν να γίνει μέλος της ομάδας.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ αξιοποίησε την προβολή για να ζητήσει την απελευθέρωση της δις χρυσής ολυμπιονίκη των ΗΠΑ, Μπριτ Γκράινερ, η οποία παραμένει κρατούμενη στη Μόσχα από τα μέσα Φεβρουαρίου, γιατί σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές έφερε πάνω της ναρκωτικές ουσίες. «Φέρτε πίσω στην πατρίδα την Μπριτ Γκράινερ», είπε ο Πράουντφουτ για την Αμερικανίδα σέντερ.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ:

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube