Για την επιστροφή του στην Ξάνθη και τον ρόλο του τιμ μάνατζερ που θα έχει μίλησε ο Γιώργος Κασναφέρης.
Ο πρώην διεθνής διαιτητής μίλησε στο επίσημο σάιτ της ομάδας για τις αρμοδιότητες του στους Ακρίτες, αλλά και τα θέματα της ελληνικής διαιτησίας που απασχολούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά:
Επιστρέψατε μετά από τέσσερα χρόνια στην Ξάνθη. Πως πήρατε αυτή την απόφαση;
«Καταρχήν, όλα αυτά τα 4 χρόνια δεν σταμάτησα ποτέ να επικοινωνώ με τους ανθρώπους της Ξάνθης και με τον μεγαλομέτοχο Χρήστο Πανόπουλο. Την πρώτη φορά που είχαμε αποφασίσει από κοινού την λύση της συνεργασίας μας, είχα δηλώσει σε μία συνέντευξή μου, ότι έκλεισε ένας μικρός κύκλος αλλά πάντα πίστευα ότι θα υπήρχε συνέχεια, διότι με όλους τους ανθρώπους της ομάδας αλλά και με την πόλη είχε αναπτυχθεί μία πάρα πολύ καλή σχέση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα της περσινής περιόδου αντιμετώπισα με τους ανθρώπους της Ξάνθη την αγωνία της παραμονής στη Superleague. Οπότε, όταν δέχθηκα την πρόσκληση του μεγαλομετόχου της ομάδας, Χρήστου Πανόπουλου για ένα νέο ξεκίνημα, με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα στο κάλεσμά του, δεδομένου του σεβασμού και της αναγνώρισης που έχω στο πρόσωπό του όντας ο πρώτος άνθρωπος, ο οποίος πίστεψε σε μένα και μου έδωσε την δυνατότητα να συνεχίσω να εργάζομαι στο χώρο του ποδοσφαίρου από ένα διαφορετικό πόστο».
Έχετε την θέση του team manager. Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας;
«Ο team manager σε κάθε ομάδα είναι ο συνδετικός κρίκος της Διοίκησης της ομάδας και του ποδοσφαιρικού team. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος επιμελείται σε συνεργασία με τον προπονητή για την εύρυθμη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος. Δηλαδή για την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού της ομάδας, για την οργάνωση της καθημερινότητας της ομάδας σε θέματα προπονήσεων και αγώνων, για την ένταξη των νέων ποδοσφαιριστών στην “οικογένεια” της ομάδας, για την δημιουργία και τη διατήρηση του καλού κλίματος μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας και γενικά είναι ο άνθρωπος από τον οποίο περνούν όλες οι μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες λειτουργίας και οργάνωσης ενός ποδοσφαιρικού τμήματος».
Η προετοιμασία βρίσκεται στο στάδιο της κορύφωσής της, αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την δουλειά που γίνεται;
«Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και θεωρώ πως το προπονητικό team έχει λειτουργήσει με μεγάλη συνέπεια και προγραμματισμό για την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας στη νέα σαιζόν. Τη φετινή σαιζόν η Ξάνθη θα έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο δεδομένης της αποχώρησης αρκετών ποδοσφαιριστών οι οποίοι ήταν βασικοί την περσινή σαιζόν και την ύπαρξη ενός νέου προπονητή του κ. Τσιώλη, ο οποίος προσπαθεί να περάσει την δική του φιλοσοφία σ’ αυτήν την ομάδα. Πιστεύω ότι ο χρόνος θα κυλήσει ευεργετικά για την Ξάνθη».
Η Ξάνθη μέχρι στιγμής έχει δώσει τρία φιλικά παιχνίδια με Βέροια, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Ποια είναι η γνώμη σας για τα πρώτα «δείγματα γραφής» της ομάδας;
«Πιστεύω ότι η εικόνα της ομάδας είναι σε γενικές γραμμές θετική. Είναι δεδομένο ότι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή λόγω της κόπωσης από τις προπονήσεις, των δοκιμών όπου κάνει - και πρέπει να κάνει - ο προπονητής και το γεγονός πως το ρόστερ δεν είναι ακόμη 100% έτοιμο, μάς δημιουργεί την αίσθηση ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Είμαι σίγουρος ότι μέρα με την μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι».
Φέτος η Ξάνθη έχει πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές στην δομή της, είτε πρόκειται για θέσεις που αφορούν την Διοίκηση, είτε στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας καθώς και στο προπονητικό επιτελείο…
«Η Ξάνθη και ο Χρήστος Πανόπουλος θέλοντας να αλλάξουν την εικόνα της περσινής περιόδου προχώρησαν σε κάποιες αλλαγές στη δομή και οργάνωση της ομάδας. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που απαρτίζουν το “οικοδόμημα” της ποδοσφαιρικής εταιρίας της Ξάνθη έχουν την ποιότητα, την τεχνογνωσία αλλά και το μεράκι ώστε τη νέα σαιζόν, όλα να είναι διαφορετικά».
Αναφορικά με το θέμα της διαιτησίας ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για τον ορισμό του Χιου Ντάλας ως νέου αρχιδιαιτητή;
«Καταρχήν σε κάθε αλλαγή δεν θα πρέπει να είμαστε δογματικά αρνητικοί. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον Χιου Ντάλας για να δούμε τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και οργάνωσης της διαιτησίας στις ημέρες του. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Έλληνες διαιτητές έχουν την δυνατότητα και τα εφόδια να διοικήσουν την ελληνική διαιτησία. Αρκεί οι δομές και τα πλαίσια όπου διέπουν το ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι ξεκάθαρα και διακριτά για όλους. Εύχομαι για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου κι όλων εμάς που είμαστε μέσα σ’ αυτό, αυτή η αλλαγή να είναι πραγματικά ευεργετική διότι αλλιώς θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω».
Η Ξάνθη ήταν πρωτοπόρα ακόμη και σε προτάσεις που αφορούν την δομή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δεν ήταν μόνο το πλάνο της για την δημιουργία ενός συνεταιρισμού όπως η Superleague αλλά και παλιότερα η πρότασή της για επαγγελματική διαιτησία.
«Όντως η τότε πρόταση της Ξάνθη ήταν πρωτοποριακή, τόσο στο χρονικό διάστημα όπου είχε κατατεθεί, όσο και για την εν γένει φιλοσοφία της. Στα προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία οι διαιτητές είναι επαγγελματίες με αποτέλεσμα να έχουν τεράστια βελτίωση στην απόδοσή τους και στην οργάνωσή τους. Στην Ελλάδα δυστυχώς, αντί να μελετήσουμε μοντέλα προηγμένων και πετυχημένων ποδοσφαιρικά κρατών και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε πετυχημένες μεθόδους επιλεκτικά χρησιμοποιούμε ότι κάθε φορά μας βολεύει χωρίς στόχο και πλάνο και μέχρι σήμερα έχουμε μία ελληνική διαιτησία όπου κάθε χρόνο αλλάζουν όρια, αριθμοί διαιτητών και λοιπά…
Κλείνοντας όμως, θα ήθελα να επισημάνω ότι με επαγγελματική ή χωρίς επαγγελματική διαιτησία λάθη υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν».